KOD

Akademija Krpan i Babić radi punom parom

Profesionalne karijere nogometaša završavaju na svakakve načine. Neki se odmaknu od nogometa totalno, neki se uhvate uloge sportskog direktora, neki postanu treneri, neki predsjednici klubova, neki skauti, ali većina njih ima neku svoju misiju prenošenja svojeg stečenog znanja i iskustva na one najmlađe i one koje tek dolaze u svijet nogometa.

Tako je u Osijeku u ljeto 2010. otvorena Akademija Krpan&Babić, čiji su osnivači upravo bivši profesionalci Petar Krpan i Marko Babić, bivši igrači Osijeka i reprezentacije. Njih su dvojica uložili oko tri milijuna kuna i pokrenuli svoju akademiju, upravo kako smo i ranije pisali, kako bi svoje bogato igračko iskustvo prenijeli na nove generacije nogometaša. Akademija se smjestila na terenu nekadašnjeg nogometnog kluba LIO i malo po malo ulagala u kompletan stadion, kako bi cijeli projekt izgledao privlačno. U ovom trenutku Akademija se prostire na 12.ooo četvornih metara, a treninzi se odvijaju na umjetnom travnjaku. U zimskom periodu na teren se postavlja veliki balon, kako bi se treninzi odvijali nesmetano.

Akademija trenutno broji sedam kategorija, a redom su to predpočetnici, početnici, mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti i juniori te otvorena škola nogometa, što čini otprilike oko 200-tinjak djece. Ukoliko želite svoje dijete upisati u Akademiju, morat ćete mjesečno izdvojiti 200 kn članarine, a o svoj djeci brinu se prije svih voditelji Milan Đuričić i Dragan Meić, uz standardne trenere po kategorijama. Akademija je također spojena sa NK Elektrom, za koju igraju nešto starije kategorije, dok su oni mlađi pod NK Hypo-Limač ekipom. Svi su oni uključeni u ligaška natjecanja, oni talentirani u 1. kvalitetnoj ligi koja se igra po cijeloj ovog regiji na Istoku, dok ulazna godišta nastupaju u 2. kvalitetnoj ligi i to samo na razini grada Osijeka.

Ako pitate ljude u Akademiji o uspjesima reći će vam da se ponose osvojenim juniorskim kupom, kada su u finalu bili bolji od Dinama nakon jedanaesteraca te da je nekolicina igrača koji su stasali ovdje otišla u klubove višeg ranga, prije svega zadnja dva odlaska, kada je Marko Hanuljak potpisao za Fiorentinu te nedavno Toni Fruk za belgijski Mouscron. Nekolicina njih otisnula se u druge veće klubove, Hrvoje Babec prvi je otišao iz Akademije u Metz, Josip Ciprić u Hajduk II, Edi Vinogradac u Lokomotivu, Filip Radovanović u Dugopolje, Bojan Gvozdenović u BSK Bijelo Brdo, Marin Vratković u Aschheim, Ivan Samardžić u Rotweiss Frankfurt, Matijas Čakalić u Osijek II, Robert Meseljević u BSK Bijelo Brdo,te nekolicina njih koji igraju u trećim i četvrtim ligama u Hrvatskoj, a treba i spomenuti da je oko 20-ak igrača u statusu nositelja kvalitete u NK Osijek u godištima od 2004. do 2008., koji su tamo otišli upravo iz Akademije.

Treninzi na Akademiji se odvijaju prije podne i poslije podne, dok je u terminu 19-20 otvorena škola nogometa i to tri puta tjedno i gotovo da nema slobodnog dana od treninga, što je za uspjeh svakog igrača neophodno. Članovi Akademije često posjećuju i razne turnire, za različite kategorije, od Njemačke, Mađarske, a i bili su gosti škole nogometa velikog Milana u Italiji. Svake druge subote organiziraju se turniri za otvorenu školu nogometa, a novih je polaznika sve više pa smo od voditelja Dragana Meića saznali i da su vrlo ponosni na svoj rad, s obzirom da u gradu imaju žestoku konkurenciju u jednoj od najboljih škola nogometa u Hrvatskoj, onoj Osijekovoj. Akademija u tim uvijetima ne samo da je opstala, nego se iz dana u dan sve više razvija i privlači nove generacije. Stručan i školovan kadar ključ je svega, a Akademija je puna takvih trenera i stručnjaka, koji svoje stečeno znanje iz igračkih dana prenose na djecu svakodnevno.

Što se tiče trenerskih imena i kategorija, to izgleda ovako:

NK Elektra:

Seniori – Ivica Vučak
Juniori I – Igor Budiša
Juniori II-Marko Babić
Kadeti I i II – Dražen Jakšetić
KNŠ Hypo Limač:
Pioniri I i II – Zvonimir Barišić
Ml.pioniri I i II – Davor Burcsa
Početnici I i II – Toni Kačunić
Predpočetnici I i II – Inoslav Damjanović

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype

POSLJEDNJE VIJESTI

INTERVJUI

KOLUMNE