sportski sportski sportski sportski

KOD

Hoće li Hajduk odoliti milijunima? Trebao bi.

Nogometaši Hajduka zagrabili su u novu kalendarsku godinu sa novim pripremama, no na “drugom katu” se odvija dosta toga, što bi moglo usmjeriti ambicije Hajduka u nastavku sezone. Kojih sigurno ima, bez obzira na nezavidno stanje na tablici.

Čitamo svaki dan u medijima vijesti kako klubovi diljem Europe šalju, doduše neke i nisu službene, ponude za mlade Hajdukove nade. Konkretno, u zadnje dvije priče bili su golobradi mladići Domagoj Bradarić (19 godina) i Mario Vušković (17 godina). Lille je za Bradarića prvi puta ponudio dobru cifru od oko 3 milijuna eura, dok je Fiorentinina za Vuškovića otprilike isto toliko.

 

Splitski klub za sada je odbio te dvije ponude i dao do znanja da PRODAJE NEMA. No, danas je izašla informacija da je Lille prodao svog standardnog lijevog beka Monacu i da su spremni podebljati ponudu za Bradarića. Fiorentina je dala do znanja da ne odustaje od Vuškovića i za očekivati je da će i ta ponuda biti podebljana. Hoće li Hajduk odoliti zovu tih milijuna? Nepotrebno je pričati o tome da novac Hajduku treba, to je jasno kao dan, ukoliko bi se ponude za oba igrača povisile na otprilike 4-4,5 milijuna za svakoga, pričalo bi se o ponudama od oko 9 milijuna eura sve ukupno i to bi Hajduku donijelo fantastičnu zaradu. Ali…

Bilo je jasno već nakon uvodnih kola prvenstva da će ovo biti teška borba da se sezona “spasi” i da liči na nešto. Uslijedile su promjene na trenerskoj klupi, neki su igrači prodani, pokušavalo se na razne načine resetirati ekipu, no apsolutno ništa nije pošlo za rukom onima koji su te ideje provodili. Instalacijom Oreščanina, očekuje se da će se Hajduk okrenuti svojoj mladosti, jer upravo je on došao iz druge ekipe Hajduka i najbolje poznaje njihove mogućnosti.

Logika koje, najblaže rečeno, nije bilo previše u potezima nekih čelnika kluba u prošlosti što se tiče tajminga prodaje igrača, ovoga puta bi trebala biti obrnuta. Ako sada nije najbolja prilika da mjesto u udarnih 11 ne zauzme barem 5-6 igrača iz Hajdukovog pogona, kada će biti? Sezona je ionako propala, može se tako slobodno reći. Europa je dohvatljiva, ima još dosta utakmica, Oreščanin ima dovoljno vremena da popravi što se popraviti da. Prilika da igraju mladići je idealna. I tu treba presjeći i ostaviti ih da igraju, nikako ih prodavati. Ako ćemo se voditi tom logikom, koje kažem i nije bilo previše u zadnje vrijeme, njihova bi cijena mogla samo rasti. Ukoliko budu igrali, a Hajduk će onda moći zaraditi još više od ovih 9 milijuna, koji bi se uskoro mogli pojaviti pred očima predsjednika i sportskog direktora. I sigurno je da će se tu pojaviti još kupaca, ne samo za Bradarića i Vuškovića. Ima tu još igrača koji se već sada nalaze u rokovnicima mnogih skauta. Prije svih Ante Palaversa i Darko Nejašmić. Dvojac je to koji bi Hajduku za koju godinu mogao donijeti veliku zaradu, naravno pod uvjetom da igraju, da dobiju priliku, a ne da se gube između nekih Brazilaca ili Armenaca.

Hoće li navijači i simpatizeri Hajduka konačno dočekati ono što se zaziva već godinama, pa i pod cijenu rezultata, da igraju njegova dica, vidjet ćemo. Logika nalaže da bi tako trebalo biti i to sad odmah, pa makar i Hajduk ne uzme naslov, ne uzme trofej, čeka ga ionako već godinama, no imamo u okolici toliko primjera da se forsiranje mladih isplati i to dugoročno. Samo za to treba netko presjeći…može li to nova garnitura na “drugom katu”? Za sada odbijaju ponude, no hoće li ostati čvrstog stava? Sjetimo se samo prodaje Tome Bašića u Bordeaux. Gdje je on sada? Sjetimo se Andrije Balića? Gdje je sada? A i nije baš da su se trebali prodati, bez dvije poštene odrađene sezone na Poljudu…

Izvući se rečenicom “Nemamo novaca za preživljavanje” može svatko i prodati igrače, skrpati se i nastaviti dalje. No, budite moćni, nađite načina da prodaja igrača ne bude jedini priliv novaca. Sponzora sigurno ima, treba ih pronaći, rijetko će koji kucati sam na vrata, ali treba raditi, ne iz fotelje, nego na “terenu”, ali to je jedna posve druga priča sada.

Ostavi li Hajduk svoje dragulje još koju sezonu na Poljudu mogli bi to biti neki novi vjetrovi koji bi zapuhali i dali neku novu nadu u bolje sutra. Proda li Hajduk pošto poto svoju dicu, zapuhat će isto tako neki vjetrovi, no bojim se da će to onda biti vjetrovi iz donjeg dijela tijela čelnih ljudi sa Poljuda.

 

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype