2018. – Godina legendi i mladih lavova

Nešto manje od mjesec dana preostalo je do nove teniske sezone, a mi Vam donosimo pregled protekle koju su obilježili oni godinama najveći te mladići pred kojima je svijetla budućnost. Pa, krenimo!

Započelo je sve kao i svake godine – u Australiji. Stari lisac iz Basela uzeo je još jedan Grand Slam u svoje zlatne vitrine te pokazao kako još itekako ima ulja u vatri. Sjajan je turnir u svojoj omiljenoj Australiji odigrao i Marin Čilić doguravši do finala gdje ga je u epskih pet setova svladao najveći tenisač svih vremena.

Čarobjak iz Basela

I sa 37 godina na leđima Roger je odradio fascinantu sezonu. Odmarao je tokom zemljanog dijela, a osim Australije uzeo je Rotterdam, Stuttgart i svoj Basel osvojivši 99-ti turnir u karijeri. Stoti ipak nije pao ove godine, no kako sam Roger kaže sretan sam što i u ovoj godini života mogu igrati natjecateljski tenis. Imao je još sjajnih turnira kao što su Indian Wells gdje je izgubio fantastično finale protiv Del Potra, te recimo Pariz gdje su u polufinalu on i Đoković odigrali možda i meč godine. U finalu “njegovog” Hallea svladao ga je naš dragulj Borna Ćorić kao i u polufinalu Šangajskog mastersa.  2018-tu godinu s četiri trofeja i još tri finala Federer je završio je  na trećem mjestu s omjerom od 48 pobjeda i 10 poraza, a neko vrijeme proveo je i na vrhu ATP ljestvice.

Nakon šarolike i prevrtljive veljače gdje su titule uzimali mnogi igrači stigao je ožujak i dva najjača Masters 1000 turnira sezone. Teniske veličine kao što su Juan Martin Del Potro i John Isner uzeli su sa 30, odnonso 33 godine svoj prvi Masters 1000 naslov!!! Kao što sam gore napisao, Delpo je uzeo Indian Wells u nevjerojatnom finalu s Federerom gdje je spašavao nekoliko meč lopti (Pogledajte video ispod) dok je Isner u Miamiu svladao Zvereva. Obojica su imala sjajnu godinu okitivši se sa dva naslova svaki dok je Argentinac igrao još četiri finala u kojima je poražen, a najznačajnije je ono na US Openu protiv Đokovića. Također, obojica su dosegnula najviši ranking karijere ove godine. Delpo je bio treći, a završio peti dok je američki div bio osmi, a završio deseti ovu kalendarsku godinu.

King of clay

Rafael Nadal dominira zemljanom podlogom već duže od desetljeća, no na vrata 32-godišnjem Španjolcu opasno kucaju Alexander Zverev Dominic Thiem. Zverev je nakon Rima 2017. ove godine uzeo Masters u Madridu što mu je drugi na zemlji, a ukupno već treći Masters u karijeri za mladog Nijemca. Dovoljno je reći kako od aktivnih igrača osim Zvereva tek Tsonga ima dva Mastersa i to je to! Svi ostali igrači imaju tek jedan Masters izuzev velike četvorke koja je uzela gotovo apsolutno sve u posljednjih 13-ak godina tenisa. Zverev je tako u finalu Madrida svladao sjajnog zemljaša Thiema, ali kralj zemlje Rafa Nadal uzvratio je već sljedećeg tjedna osvojivši Rim upravo protiv Zvereva. Rafa je od Mastersa ne zemlji uzeo i Monte Carlo te naravno ATP 500 u Barceloni. Prošetao se do svog 11-tog Roland Garrosa dokazavši kako mu i dalje na zemlji nitko ravan nije.

Fantastični Wimbledon i povratak ubojice Noleta

Travnati dio sezone bio je super zanimljiv. Inače je to moj omiljeni dio sezone, a ove godine bio je pregršt ludih mečeva i iznenađenja koje nisam baš stigao ispratiti zbog mature…No, tako je kako je tek sad vidim što sam propustio! Roger Federer je kako smo rekli uzeo Stuttgart, no na turniru koji je osvajao devet puta na put mu je stao sjajni Ćorić. Istog dana kada je Borna srušio Rogera u Halleu Marin Čilić slavio je u sjajnom meču nad Novakom Đokovićem te osvojio svoj drugi naslov u londonskom Queensu. Nažalost te velike pobjede i trofeje najbolji hrvatski igrači nisu prenijeli na Wimbledon od kojeg su se rano oprostili. Ipak, Wimbledon 2018. bio je poseban. Četvrtfinalni ogledi Nadala i Del Potra te Andersona i Federera otišli su u povijest. Nadal je okrenuo 1:2 Del Potru i ušao u polufinale dok se Federeru dogodilo ono što se dogodilo Čiliću u istoj fazi 2016. upravo protiv Federera – vodio je 2:0 te izgubio 3:2 (13:11 u petom setu) od Kevina Andersona koji je odigrao turnir života. Polufinala su nam donijela još bolje susrete! Anderson je u trileru savladao Isnera s 26:24 u petom setu dok je u klasiku “Nole” s 10:8 u petom setu savladao Rafaela Nadala u njihov 52. međusobnom ogledu! U finalu je ipak Nole bio mnogo bolji te najavio svoj veliki povratak.

Ostatak srpnja bio je preslika veljače gdje su mnogi uzimali manje turnire, izdvojit ćemo ATP 500 naslove Zvereva u Washingtonu te Basilashvilia u Hamburgu. Stigao je kolovoz – Toronto je uzeo Rafa Nadal svladavši u finalu mladu grčku nadu Stefanosa Tsitsipasa koji je s tek navršenih 20 godina stigao do 15-tog mjesta na ATP ljestvici te igra vrlo lijep i oku ugodan tenis. U polufinalu je Nadal bio bolji od još jednog potentnog mladića o kojem nešto više kasnije. Na Mastersu u Torontu Đokovića nije bilo, ali je zato bio u Cincinnatiju gdje nije bilo Nadala! Tu se Nole prošetao do titule u finalu svladavši Federera dvaput po 6:4. Još lakše se Đoković prošetao do US Opena osvojivši tako tri velika turnira zaredom. Nadal je na US Openu predao polufinale Del Potru što mu je ujedno bio i posljednji meč u sezoni. Nadal je u 2018. dva meča predao (Čiliću i Del Potru) te samo dva izgubio (Thiem i Đoković), a ubilježio čak 45 pobjeda! Rafa igra rijetko zbog ozljeda, no kada igra nezaustavljiv je.

Nastavio je Đoković gaziti do broja 1 na koji se potpuno zasluženo vratio – četvrtom velikom titulom u nizu. Shangai Masters uzeo je u finalu svladavši našeg Bornu Ćorića koji je u polufinalu ponovno svladao Federera u još jednom maestralnom meču. Dogodilo se i to – Novak Đoković je zaustavljen u finalu Pariza od strane onog mladića kojeg sam ranije najavio. Riječ je o 22-godišnjem Rusu Karenu Khachanovu koji je s naslovom iz Moskve stigao u Pariz i zapisao se u odabrano društvo Masters 1000 pobjednika, a godinu je ovaj izuzetno moćni tenisač završio na 11. mjestu ATP ljestvice.

Kraj sezone je zapravo najava budućnosti

Na kraju su nam ostali Finalsi. Next Generation je pomeo Tsitsipas dok je Alexander Zverev hladno svladao Federera i Đokovića u Londonu te uzeo novi veliki naslov. Alexander Sascha Zverev je najveća teniska nada, nalazi se na četvrtom mjestu, iza sebe ima tri mastersa, Finals te mu još preostaje veliki rezultat na Grand Slamu. Osim njega, imena kao što su Khachanov, Ćorić, Edmund, Tsitsipas, Medvedev i Shapovalov nove su teniske nade koje su se u ovoj godini isprofilirale u ozbiljne tenisače koji se nalaze između desetog i tridesetog mjesta ljestivce. Hoći li u budućnosti napraviti još veći iskorak ili će zapeti u osrednjosti kao neke bivše nade ostaje nam za vidjeti, no jedno je jasno – u novoj godini teško ćemo na tronu vidjeti nekoga osim velike trojice.

Hvala i vidimo se u 2019.!

 

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype