Posljedice “Pisma bez adrese”

Sa novim mjerama došlo je do potpune obustave treninga za najmlađe te u skladu s tim su se košarkaški treneri odlučili okupiti i poslati „Dopis“ na nekoliko adresa, a sa ciljem ne bi li se dobile povratne informacije o mogućnosti treniranja.
Istovremeno pokrenuta je i Facebook grupa „Liga za sport“ koja okuplja ljude iz raznih sportova koji se također pokušavaju izboriti za mogućnost treniranja.

Svi su svjesni ozbiljnosti situacije i da se mjere ne smiju omalovažavati kao niti bolest, ali s obzirom da postoje odstupanja i neki mogu trenirati, zatražena su definirana pravila koja će biti dostupna svima i omogućila ravnopravnost svima na dozvolu treniranja, bez obzira na koji se parametar odnose (dob, spol, kategorija).

Suština „Dopisa“ jest isključivo definiranje strukturiranih pravila i parametara od strane kompetentnih institucija koji bi onemogućili širenje COVID19 virusa, ali i svima omogućili kakvo takvo treniranje jer ne treba smetnuti s uma da ovim mjerama smo u potpunosti obustavili bilo kakve akcije najmanjih i najmlađih članova sportske zajednice koji su najotporniji na virus što je samo po sebi i intuitivno i evolucijski upitno.

„Dopis“ (odnosno nadopunjenu verziju jer u prvotnoj nije uzeta u obzir izjava ministra Božinovića gdje je rečeno da trenažni procesi nisu problem već druženja poslije istih) prenosimo u cijelosti:

Poštovani!

Primorani nastalom situacijom vezanom uz suzbijanje pandemije COVID19 te sukladno tome i najnovijim mjerama koje su stupile na snagu 28. studenog pišemo Vam s namjerom da pokušate shvatiti i situaciju u kojoj smo se našli upravo zbog gore navedenih mjera.

S obzirom na potpunu obustavu bilo kakvih sportskih aktivnosti u našem slučaju, naša je intencija da pokušamo dobiti od vas definirana pravila, ukoliko je to moguće, sa ciljem da možemo nastaviti trenažne procese unutar naših selekcija i klubova.

Nas isključivo interesira kontinuitet trenažnog procesa dok natjecateljski dio nam je, u ovom trenutku, potpuno irelevantan jer zdravlje (bilo nas, bilo drugih oko nas) nam svima mora biti prioritet. Spremni smo, ukoliko nema drugog izbora u potpunosti odustati od bilo kakvog kontaktnog dijela trenažnog procesa te se fokusirati na individualan pristup u radu sa grupom ljudi čiji broj će udovoljavati zahtjevima bilo otvorenog, bilo zatvorenog prostora.

Svjesni smo i činjenice da transmisija virusa je puno vjerojatnija nakon treninga, prilikom druženja, a posebno kod mlađih i s obzirom da je potrebno, pojačat ćemo i kontrolu tog segmenta te dodatno upozoravati na tu činjenicu.

Smatramo da nije potrebno napominjati benificiju koju imaju svi koji se bave sportom, a pogotovo djeca u razvoju. Ukoliko i zanemarimo izreku „Mens sana in corpore sano“  ne smijemo zanemariti NACIONALNI PROGRAM ŠPORTA 2019. – 2026. donešen od strane Hrvatskog sabora na sjednici 12. srpnja 2019.

Citiramo: „ »Nacionalni program športa 2019. – 2026. prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe« prvi je razvojni akt planiranja i važno ishodište promišljanja i ostvarivanja budućnosti hrvatskog športa. U budućnosti vidimo Hrvatsku kao zemlju velikih športskih rezultata i zemlju u kojoj građani žive zdrav i aktivan život. “

U NACIONALNOM PROGRAMU „ŽIVJETI ZDRAVO“ ide se i dalje pa se način života bez tjelesnih aktivnosti imenuje pandemijom kroničnih nezaraznih bolesti.

Također smo interno pokušali provesti analizu o širenju virusa COVID19 kroz naše trenažne procese i rezultate koje smo dobili indiciraju da je širenje zaraze bilo pod kontrolom jer smo se pridržavali dogovorenih mjera koje su tada bile na snazi.

Svjesni smo činjenice da su mjere nužne i da nisu rezultat obijesti niti su usmjerene protiv nas, ali ovim putem želimo skrenuti pozornost na detalje koji su vidljivi isključivo iz našeg aspekta.

Apeliramo da se razmotri mogućnost definiranja decidiranih uvjeta pod kojima bi mogli nastaviti trenažne procese te smo spremni i preuzeti odgovornost ukoliko ih se ne bi pridržavali, a sve sa ciljem održavanja zdravlja i zdravih navika kako djece tako i nas.

Zaključno valja naglasiti da nikako ne možemo i ne smijemo zanemariti važnost obrane od pandemije zaraznog koronavirusa, ali isto tako i pandemije kroničnih nezaraznih bolesti.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype