PREMIJER ANALIZA: Brokeri nikad mlađi, Alkar i Furnir sa dosta nepoznanica u još jednu sezonu izazova

Danas završavamo sa premijerligaškim analizama u kojima ćemo pregledati Vrijednosnice, Alkar te Furnir.

NIKAD MLAĐI BROKERI SA NOVIM TRENEROM NA TEŠKOM ZADATKU

Osječani su nakon završetka sezone odlučili promjeniti trenera pa je tako Stipe Šarlija postao bivši, dok je na njegovo mjesto sjeo Marko Mandić, koji je posljednjih nekoliko sezona bio pomoćnik prvim trenerima, Domagoju Kujundžiću, a onda i Šarliji. Danas je iz kluba stigla i objava da se Brokeri priključuju ABA 2 natjecanju pa će sadašnji roster sigurno doživjeti još neke promjene, jer ovo sa čime trenutno Mandić raspolaže, definitivno nije dovoljno za biti konkurentan u ovom regionalnom natjecanju. Igranje na dva fronta za nikoga nije lako, pogotovo za ovu mladu momčat pa je za očekivati možda i pokoje iskusnije pojačanje, iako to nije bila praksa Uprave posljednjih nekoliko sezona, već orjentacija na mlađe snage.

Brokeri su dosta oslabljeni odlascima ovo ljeto. Brod je napustio kapetan Robert Kujundžić, koji je otišao u Rumunjsku, dok se Pavao Paić vratio u Šibenik. Još jedan važan kotačić, Arijan Lakić, je napustio Osijek i to je trojac koji je nosio ovu ekipu u prošloj sezoni.

Od prošle sezone, od stožernih igrača ostao je Šime Lisica, koji će i dalje predvoditi napade Brokera, oporavio se od ozljede Vito Porobić, takođe važna karika na obje strane terena te centar Đorđe Topolović. Franco Filipović je također pod punim opterećenjem nakon sitnih problema pri kraju prošle sezone i trebao bi ove sezone imati još više minuta.

Anyiarbany Makoi, Marko Bošnjak i Lazar Nekić su nova imena koja su za sada došla u Osijek, no ne bi trebala biti i jedina, s obzirom da današnje novosti. Juniori Tadej Tomljenović i Marin Jurić te kadet Gabrijel Flanjak su novi mladi igrači koji su priključeni momčadi, koja će biti uvjeljivo najmlađa u ligi, ali i povijesti kluba.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Vrijednosnice-Spartak 72:86

Vrijednosnice-PVSK 116:63

Vrijednosnice-Sloboda 84:96

Vrijednosnice-Szeged 78:102

Vrijednosnice-Kaposvary 62:90

Vrijednosnice-PVSK 53:85

DOLASCI: Anyiarbany Makoi, Marko Bošnjak, Lazar Nekić

ODLASCI: Robert Kujundžić (Rumunjska), Pavao Paić (Šibenka), Arijan Lakić

SASTAV: Anyiarbany Makoi, Marko Bošnjak, Lazar Nekić, Šime Lisica, Gabrijel Flanjak, Tadej Tomljenović, Franco Filipović, Matej Tokić, Luka Špehar, Vito Porobić, Ivan Jelavić, Ivan Pavić, Đorđe Topolović, Marin Jurić, Leon Kurepa, Lovro Mudri.

ALKAROVO NOVO POGLAVLJE SA NOVIM TRENEROM I NIZOM IGRAČKIH PROMJENA

Sinjani su također ove sezone promijenili trenera pa je umjesto Damira Milačića, koji je vodio ovu momčad posljednje dvije sezone, na klupu sjeo dosadašnji trener Cedevite junior, Marko Trninić. Alkar je odlaskom Milačića ostao i bez dosta stožernih igrača, prije svih Nabe Echolsa, Hasana Varencea, Srđana Brocića, Ivana Vučića, Lovre Mandalinića, Vlatka Granića, Ivana Kučana i Brune Rebića. Osam je to igrača koji su nosili igru Alkara i bili glavni oslonci i sada će Trninić bez gotovo pola momčadi od prošle sezone u tešku misiju.

Dovedena su neka pojačanja, a prvi od njih je Arian Došen, playmaker iz Osijeka. Nakon njega stigao je Dominic Gilbert, možda i najveće i najzvučnije pojačanje, igrač koji je igrao posljednjih sezona za Cibonu i Zadar. Na posudbu je Trninić dobio Splitove uzdanice, Roka Gizdavčića i Viktora Šarića, a prema najnovijem popisu tu su još tri nova igrača: Stipe Krstanović, koji je stigao iz Cedevite junior, zatim Spencer Collins, 28-godišnji krilni igrač te Ahmed Ali, 24-godišnjak, koji je također stigao iz SAD-a.

Sve to ostavlja mnogo upitnika kada je ova momčad u pitanju i kakva će biti sezona, pred Trninićem je dosta posla u svakom slučaju. Alkar ima u svojim redovima i plejadu mladih igrača, koji su dobivali minutažu kod Milačića kad god je bilo prilike za to, a neki od njih su godinu dana stariji pa je za očekivati da će ih i Trninić koristiti. Ekipu će predvoditi i u ovoj sezoni najiskusniji igrač, Hrvoje Vučić.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Alkar-Ribola Kaštela 84:64

Alkar-Split 71:100

Alkar-Posušje 72:53

DOLASCI: Arian Došen, Dominic Gilbert (Den Bosch), Roko Gizdavčić (Split), Viktor Šarić (Split), Spencer Collins (SAD), Ahmed Ali (SAD), Stipe Krstanović (Cedevita junior)

ODLASCI: Naba Echols, Hasan Varence, Ivan Kučan (Elchingen), Lovro Mandalinić (Furnir), Srđan Brocić (Zabok), Bruno Rebić (Šibenka), Ivan Vučić (Sonik Puntamika), Vlatko Granić

SASTAV: Borna Jurela, Ahmed Ali, Ivan Jurela, Bože Talaja, Roko Gizdavčić, Duje Putnik, Stipe Krstanović, Viktor Šarić, Spencer Collins, Mladen Tomašević, Vatroslav Mastelić, Hrvoje Vučić, Arian Došen, Ivo Zukanović, Mirko Jukić, Dominic Gilbert

ŠARIN ĆE U NOVU SEZONU POVESTI JEDAN NOVI FURNIR

Furnir je jedan od rijetkih klubova Premijer lige koji je zadržao trenera iz prošle sezone pa će tako Jeronimo Šarin povesti ekipu i u ovu sezonu. Ekipu koja je doživjela mnoge promjene i biti će i ovo jedna sezona puna izazova, za koju je sada teško dati neku generalnu prognozu. Furnir se prošle godine spasio od ispadanja dvijema pobjedama nad Dinamom, u dodatnim kvalifikacijama i sigurno je da će ove sezone ciljati da se takav rasplet ne ponovi i da se sezona odradi sa što manje stresa. Šarin ima dosta mladih igrača u svojoj ekipi, nekima od njih će ovo biti prve sezone u najvišem rangu pa je za očekivati velike oscilacije, kao što je i sigurno da će im trebati vremena da se prilagode na takvu vrstu košarke.

Od prošle sezone, tu više nema nekoliko vrlo važnih karika. Klub su napustili Luka Pandurić, Isabell Tramaine, Ante Smolić, Ivan Tvrtko Majić, Makur Puou, Mihajlo Jerković, Luka Ljubičić, Petar Perić te Fran Vujić.

Što se tiče ulaznih transfera, prvi je Furnir pojačao Filip Krajina, koji je prošlu sezonu proveo u Španjolskoj, a iz iste zemlje je stigao Kenan Karahodžić, 209 cm visoki centar. Iz Škrljeva je stigao mladi Filip Bjelanović, a iz Dinama Mateo Vidović. Četvrto pojačanje stiglo je iz Sinja, Lovro Mandalinić, a nakon njega je stigao Duje Rađa. Šlag na tortu, nakon što je odradio dobar dio priprema sa Furnirom, je bio potpis iskusnog Igora Marića, koji se nakon 11 godina vratio u matični klub, a nakon domaćeg Dubrava kupa, iz kluba su objavili i posljednje pojačanje, a to je Amerikanac Jashire Hardnett, 25-godišni playmaker.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Furnir-Bosco 72:72

Furnir-Dinamo Zagreb 86:93

Furnir-Dinamo Zagreb 79:66

Furnir-Šenčur 77:95

Furnir-Hopsi Polzela 84:80

Furnir-Zapruđe 72:66

Furnir-Bosco 96:75

DOLASCI: Kenan Karahodžić (Španjolska), Filip Krajina (Španjolska), Lovro Mandalinić (Alkar), Filip Bjelanović (Škrljevo), Igor Marić (Cibona), Duje Rađa, Jashire Hardnett (SAD), Mateo Vidović (Dinamo)

ODLASCI: Luka Pandurić, Isabell Tramaine, Ante Smolić, Petar Perić, Ivan Tvrtko Majić, Makur Puou, Luka Ljubičić, Mihajlo Jerković, Fran Vujić

SASTAV: Marko Prelec, Vito Vlahovec, Filip Krajina, Igor Marić, Ivan Nazor, Matija Gnjidić, Luka Kuzmanović, Jakov Križan, Marin Obradović, Lovro Mandalinić, Filip Bjelanović, Duje Rađa, Kenan Karahodžić, Mihael Kos, Mateo Vidović, Jashire Hardnett

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype