Kreće Druga liga Istok: Županja i Belišće prvi favoriti, igra se trokružno sa samo 8 klubova

Za vikend počinje nova sezona na Istoku, sa samo 8 klubova u konkurenciji.

Druga liga Istok i službeno kreće za vikend, točnije u nedjelju, kada su na rasporedu sve četiri utakmice. Treba priznati, dugo ovako mršava nije izgledala Druga liga na Istoku. Od prošlogodišnjih 11 klubova, palo se na njih 8 pa je povjerenik natjecanja odlučio da se igra trokružnim sistemom, odnosno sa 21 kolom, što će tek malo zamaskirati probleme sa kojima se suočavaju niže lige na Istoku.

Od prošle godine, više nema ekipe Đakova, koja je izborila Prvu ligu te dva kluba iz Slavonskog Broda, KK Brod te KK Garčin, koju su prošle godine činili juniori i kadeti KK Marsonije.

Poznato je da već godinama nema B1 lige, koja je nekada u najboljim danima brojala i po 12 klubova, koliko se autor ovog teksta uopće i sjeća. Više tako seniorske pogone nemaju sredine poput Belog Manastira, Iloka, Čačinaca, Vukovara, Oriovca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške…Šlag na tortu je i ova sezona, sa samo 8 klubova: Županja, Belišće, Vladislavci, Požega, Borovo, ŠK Vros, KA Osijek te Vinkovci. Da nije odlučeno da se igra trokružno, natjecanje bi trajalo svega manje od 4 mjeseca u komadu, što je premalo. Nažalost, danas je na Istoku takva situacija, a izlaz iz ove krize se za sada ne nazire.

Što se samih klubova tiče, kao glavni pretendenti za gornji dom su Županja i Belišće, koji su za ostatak lige složili respektabilne rostere, koji će se sigurno još neko vrijeme uigravati kroz prvi dio sezone.

Županju i dalje sa klupe vodi iskusni Sanjin Kalaica, a u klub je došlo nekoliko pojačanja popu Ariana Kovačevića i Svena Pavića iz Marsonije te Elvira Babajića, koji je došao iz susjedne BiH. Uz neke starosjedioce iz prošle sezone, prije svih Harisa Ganibegovića, ekipu čini i nekolicina potentnih juniora pa će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati ova ekipa. Prema rezultatima iz Kupa i pripremnih utakmica, Županja spremno dočekuje početak sezone u kojoj će ganjati 1.mjesto.

Belišće je dosta mijenjalo u momčadi ovo ljeto. Na klupu se vratio Antun Katalenić, koji je zamijenio Marija Koprivnjaka, a u klub su se vratila braća Toni i Nino Gradinjan, a stigao je Toni Kovač iz Osijeka. Od prošle sezone više nema Mihaela Mamića, Domagoja Cerjaka i Kristijana Pregleja, koji je završio igračku karijeru te se priključio Kataleniću u vođenju ekipe. Belišćani su u Kupu zapeli na prvoj prepreci, protiv Vladislavaca pa je izostao određeni broj ozbiljnijih provjera, a i muku su mučili sa nekim ozljedama unutar ekipe, no trebali bi za nedjelju biti svi spremni i gostovanje kod ekipe Borova.

Vinkovci su manje više ostavili sličan roster od prošle sezone, a ekipa je opet satkana od nekoliko iskusnijih igrača i juniora i sigurno je da će ova ekipa svima biti tvrd orah, pogotovo u kultnim Lenijama i domaćem terenu. Prvi su to osjetili momci iz Borova u prvom krugu Kupa, koji su upravo tamo stradali sa visokih 124:66.

Vladislavci su iznenadili Belišće u Kupu te poslali poruku, da će to biti jedna sasvim druga ekipa od one koja je prošle sezone taborila na dnu drugoligaške tablice. Iz Belišća je stigao Mihael Mamić, iz Đakova Filip Škrinjarić, a tu je i nekoliko igrača koji su igrali u nekim osječkim mlađim kategorijama i sigurno je da će i oni imati što za reći u ovoj sezoni, pogotovo ukoliko ih se ne shvati ozbiljno.

Požega, pod vodstvom Darija Richa, također želi svima pokazati zube, u svom dvorištu pogotovo. Braća Adamović, Dino Hofman te prinove iz Marsonije, Jakov Špehar i Filip Sekulić te nekoliko igrača iz prošle godine (Bušić, Štivičić) sigurno mogu pomrsiti nekome račune.

KA Osijek, koju vodi i dalje Zvonimir Tucaković, će pokušati biti bolji nego prošle sezone, a ekipa se nije previše mijenjala pa je to miks nekoliko iskusnijih igrača iz prošlih sezona te juniori.

Borovo je u pripremnom periodu bilo možda i u najtežim problemima, s obzirom na izostanke nekih igrača zbog obaveza pa su imali velikih problema i u trenažnom procesu. Nekoliko starijih igrača u momčadi te juniori i čak kadeti, će biti dio ekipe za ovu sezonu, tako da trenera Igora Modaleka čekaju teške brige, no Borovo će i ove godine igrati bez imperativa, sa ciljem razvijanja mladih igrača, koji će sigurno imati veliku minutažu.

ŠK Vrijednosnice, odnosno druga ekipa premijerligaša Vrijednosnica, će uvelike o igračkom kadru na utakmicama ovisiti o tome tko će se skidati za seniore. Ipak, tu ima dobrog materijala u mlađim igračima, koji kroz ovu ligu traže svoje mjesto pod suncem, odnosno u prvoj momčadi. Za sada oni još uvijek slabo participiraju igrajući za prvu momčad, većinom se to svodi na spariranje na treninzima, no ovo će im biti i priprema za juniorske obaveze.

Sve u svemu, sigurno je da će za prve favorite ove sezone biti nekoliko nagaznih mina i da sigurno neće biti “šetnje” po ligi nekih klubova kao prošle sezone, a vidjeti ćemo na kraju kome će pripasti naslov prvaka.

Parovi 1.kola:

13.10.2024 17:30KK Vinkovci – KK Županja
13.10.2024 18:00KK Borovo – KK Belišće
13.10.2024 18:00ŠK Vrijednosnice Osijek – KA Osijek
13.10.2024 20:15KK Vladislavci – KK Požega

Foto: KK Županja

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype