`oš igrat Kup? Neću.

Utakmicom Županja-Ribola Kaštela završen je I.krug Kupa Krešimira Ćosića. Koji je malo kome interesantan. Zašto?

 

Pa da pitate klubove, siguran sam da bi dobili univerzalan odgovor. Onaj dječji. Zato! Bez objašnjenja. Savez je ovo natjecanje zamislio tako da se u ovom prvom krugu sastanu prvoligaši i to međusobno. Realno, nema smisla. Ljudi igraju svoje natjecanje trenutno, odigrali su osam kola i dodatne međusobne utakmice uopće, ali uopće im nisu zanimljive. Pokazali su to u ova dva dana. Prvog dana, šest pobjeda gostiju. To možda ovako na prvu izgleda neobično i čudno, no tako je kako je. Županja je pokvarila prosjek pobjedom nad Ribolom, pomalo iznenađujuće. Iznenađujuće za one koje ne prate košarku i ovo natjecanje malo češće. Bile su to utakmice u kojima nitko nije previše htio pobjediti. Vidjelo se to iz sastava. Ako ćemo opet biti realni, svaki trener i svaki klub ima pravo na utakmicu poslati bilo koga i igrati kako on to želi. No, ne moraš biti previše pametan i filozofirati da pogledom na statistiku svih ovih sedam utakmica shvatiš da su neki iskoristili ove utakmice kako bi odmorili svoje najjače snage. E sad, jesu ih odmarali da se ne umore za utakmice koje ih čekaju za DESET DANA? Ne bih rekao.

Jasno je svima da ovaj kup ne želi igrati nitko i da to natjecanje ne zanima nikoga. Zašto? Pa zato! Zato što ovaj sustav koji je napravljen nije dobar. Nije dobar. Zašto? Zato. Zato što se ovaj prvi krug igrao u srijedu i jedna utakmica u četvrtak, a drugi krug se igra već u subotu i nedjelju. Imate primjer Đakova. Prvo su zbog obaveza tražili od Rudeša da pomaknu termin na večernji, jer zbog obaveza ne stignu odigrati u 18. Dođu u Zagreb, vjerojatno prebijeni od poslova, škola i fakulteta, odrade utakmicu, pobjede i dođu doma poslije ponoći. Pokušaju se naspavat, odrade dva treninga u četvrtak i petak i u subotu krenu na put u drugi krug kupa. Gdje? Pa u Dubrovnik. Zašto? Pa zato što je netko to tako smislio. Zli jezici će sad reći “Pa šta sad, tako je odredio ždrijeb”. Ok. Pregrizite jezik. Komentar poslije utakmice: “Sad morate u Dubrovnik”. Podsmjeh. Gledaš se, jesi lud?!

Ždrijeb je i odlučio da će Sonik, nakon srijede i utakmice u Zagrebu, za vikend skoknuti do Županje, jer su klubovi nižeg ranga domaćini u drugom krugu.

Prvo, zašto se nije napravio veći razmak između prvog i drugog kruga? Tri dana, od kojih vam jedan otpadne na put, je apsolutno neprihvatljivo. Sa jednog kraja Hrvatske na drugi. Razmak od dva tjedna bi svima donio i potreban odmor.

Drugo, zašto se kup nije igrao po sistemu da su Premijer ligaši bili uključeni od početka? Ako već znamo da su međusobni dvoboji prvoligaša slabije posjećeni, trebalo je uključiti najbolje klubove i da svi gostuju kod prvoligaša. Svi. Imali bi više gledatelja, neke bi utakmice možda bile lišene rezultatske neizvjesnoti, ali i drugi klubovi bi imali priliku igrati protiv boljih od sebe. U toj situaciji imali bi obrnutu psihologiju. Premijerligaši bi možda odmarali neke svoje udarne snage, ali oni u svojim redovima imaju dovoljno kvalitetne pojedince da bez problema igraju protiv prvoligaša, a i takve su utakmice veći mamac od međusobnog tapkanja u prazno kao ovaj tjedan. Pogotovo kad ne želite pobjediti.

Zamislite da je u jednu Županju, koja igra u nominalno trećem razredu naše košarke, došla Cedevita? Ili da ste u to Đakovo poslali Cibonu ili Zadar?! To bi već imalo smisla. Bio bi to praznik košarke. No, netko to treba i smislit.

Razmišlja li itko o malim klubovima, o malim sredinama?

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype