KOD

Analiza Prve lige (od 12. do 7.mjesta)

Prva liga ove se godine pokazala kao jedno zanimljivo i uzbudljivo natjecanje, koje je ponudilo dosta neizvjesnosti tijekom cijele sezone. Danas ćemo krenuti sa analizom svake ekipe i njenih najboljih pojedinaca, kakva je sezona iza njih i što su napravili tijekom dvadeset i dvije utakmice regularnog dijela te u utakmicama u doigravanju. Iz lige je ispao Kvarner iz Rijeke te jedini klub sa Istoka, košarkaški klub Đakovo. U našoj prvoj analizi dotakli smo se ekipa koje su se smjestile od 12. do 7. mjesta na tablici.

 

KVARNER-Riječani su nakon prvog dijela bili na diobi 6.-8. Mjesta sa omjerom 5 pobjeda i 6 poraza, no onda su iznenada u zimskoj pauzi ostali bez prvog igrača Mate Vucića, koji je prešao u Bosco. Koliki je to bio hendikep za njih, govori podatak da su od 11 utakmica drugog dijela dobili samo jednu te nanizali deset poraza i to za redom, a tu jednu slast pobjede okusili su u zadnjem kolu. Sve to ih je dovelo do gubitka statusa prvoligaša pa će Rijeka i Kvarner od iduće sezone gledati drugoligašku košarku.

Konačni omjer: 6/16  Koš razlika: 1801:1991  Prosjek postignutih poena: 81.9  Prosjek primljenih poena: 90.5

Najbolji igrač: Matija Bilalović-22.7 poena, 4.6 skokova, 1.7 asistencija-valorizacija 16.9

ĐAKOVO-Jedini predstavnik iz Slavonije nažalost nije uspio ostati u Prvoj ligi. Iako su imali u svojim redovima najboljeg igrača i strijelca lige, to im nije bilo dovoljno. Bili su prije svega nezgodan domaćin, u Đakovu su padale obje Zadarske ekipe, Dubrava i Dubrovnik, no te pobjede bile su pirove na kraju. Izgledalo je kao da su se previše potrošili na tim velikim utakmicama, dok su one „male“ gubili pa su tako u drugom dijelu uhvatili tek tri pobjede. Utakmica života za njih na kraju nije bila njihova, nego Rudeš-Agrodalm, koju Rudeš nije smio pobijediti kako bi Đakovčani ostali u prvoligaškom društvu. No, to se nije dogodilo, Rudeš je slavio i ostao u Prvoj ligi. Ono što na neki način i veseli i rastužuje je činjenica da je u dvorana u Đakovu, po pričama ostalih sudionika lige, bila jedna od najpopunjenijih u ligi pa je s toga otužno da je ta sredina ostala bez prvoligaša.

Konačni omjer: 8/14  Koš razlika: 1698:1867   Prosjek postignutih poena: 77.2  Prosjek primljenih poena: 84.9

Najbolji igrač: Matej Karlović-25.4 poena, 6.6 skokova, 3.2 asistencije-valorizacija 24.0

RUDEŠ-Zagrebačka momčad je bila uz Universitas, jedna od najmlađih. Prvi dio sezone i drugi dio ne mogu se usporediti. Neki će reći da je njihov prvi dio sezone prošao u „guranju lopte u ruke Roku Prkačinu“ koji je prvi dio igrao tamo pa njihova igra nije mogla doći do izražaja. Da u toj teoriji možda i ima nešto, svjedoče njihove prezentacije u drugom dijelu sezone, nakon što je Roko vraćen u Cibonu. Zaredali su nekoliko uvjerljivih pobjeda (20ak razlike u Đakovu, 50 razlike protiv Jazina) i počeli su pokazivati pravo lice, no onda je uslijedio mali pad i brzo su se našli u opasnoj zoni. Neuspjevši osigurati ostanak prije zadnjeg kola, bili su osuđeni u zadnjoj utakmici pobijediti Agrodalm, što im je na kraju i uspjelo. Iako su na ulasku u zadnju četvrtinu gubili 10 razlike, velikim preokretom su došli do pobjede vrijedne ostanka među prvoligašima.

Konačni omjer: 8/14  Koš razlika: 1729:1815  Prosjek postignutih poena: 78.6  Prosjek primljenih poena: 82.5

Najbolji igrač: Tomislav Cvitković-14.0 poena, 5.8 skokova, 1.9 asistencija-valorizacija 15.4

PULA 1981-Puljani su u predzadnjem kolu osigurali ostanak, nakon jedne turbulentne i promjenjive sezone. U prvom dijelu nisu ostvarili niti jednu gostujuću pobjedu, dok su kod kuće uhvatili njih četiri. Nakon toga su ulaskom u drugi dio zaredali sa tri pobjede i malo se digli na tablici i kada su svi očekivali njihov uzlet, uslijedilo je čak šest poraza, a ostanak su potvrdili pobjedom protiv Kvarnera u predzadnjem kolu. Prva četiri kola imali su u redovima tada jednog od najboljih igrača u ligi, Amerikanca Hortmana (23.5 poena u prosjeku u 4 utakmice), no on se nije tamo dugo zadržao pa je možda i njegovim odlaskom njihova igra dobila slabiju dimenziju.

Konačni omjer: 8/14  Koš razlika: 1709:1743  Prosjek postignutih poena: 77.7  Prosjek primljenih poena: 79.2

Najbolji igrač: Sandro Kordiš-12.9 poena, 10.4 skoka, 2.0 asistencije-valorizacija 18.8

RIBOLA KAŠTELA-Kaštelani su nakon ispadanja iz Premijer lige malo osipali igrački kadar, no nitko iz kluba i oko kluba nije očekivao tako loš početak. Uvodnih pet poraza dovelo je do trenerske smjene pa je kestenje iz vatre morao vaditi Damir Rančić, koji je brzo pohvatao konce, podigao ekipu i Ribola je do kraja prvog dijela uhvatila 5 pobjeda i malo se vratila u život. U drugom dijelu igrali su toplo-hladno te na kraju došli do pet pobjeda, a niz od četiri pobjede od 17. do 20. kola im je i donio ostanak u ligi i bezbrižna zadnja dva kola. Damir Rančić je uz doprinos igrača bio na kraju njihov spasitelj.

Konačni omjer: 9/13  Koš razlika: 1788:1814  Prosjek postignutih poena: 81.3  Prosjek primljenih poena: 82.5

Najbolji igrač: Marin Vručinić-17.2 poena, 4.9 skokova, 4.9 asistencija-valorizacija 18.2

AKK UNIVERSITAS: Mlada momčad Mile Karakaša teško je hvatala ritam Prve lige u početku, samo iz razloga što Mile nikada nije znao koga će mu uzeti Anzulović u prvu momčad Splita pa tako ni protivnici nisu znali koja ekipa ih čeka sa druge strane terena. To ih je i dovelo na kraju prvog dijela sezone samo do dvije pobjede i čak devet poraza, što ih je prikovalo za dno tablice. Uslijedile su tada neke rošade u ekipi, gledalo se da se mladići iz prve momčadi češće priključe ovoj ekipi pa je to donijelo u drugom dijelu pomak na bolje. Od 11 utakmica drugog dijela slavili su u čak njih 7 i tako se digli na visoko 7.mjesto i tako uljepšali sezonu, bar na prvi pogled. Bili su uvjerljivo najmlađa ekipa, koju je većinom predvodio zlatni kadet Ivan Perasović, koji je odigrao gotovo sve utakmice, dok je po statistici Ivan Vrgoč nominalno njihov najbolji igrač, ali je odigrao samo četiri utakmice.

Konačni omjer: 9/13  Koš razlika: 1560:1712  Prosjek postignutih poena: 70.9  Prosjek primljenih poena: 77.8

Najbolji igrač: Ivan Perasović-19.9 poena, 6.9 skokova, 2.6 asistencija-valorizacija 18.2

 

U sutrašnjem nastavku pročitajte analizu ekipa od 6. do 3. mjesta…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype