sportski sportski sportski sportski

KOD

Bilo kakvo proširenje Premijer lige nema nikakvog smisla

Razvodnjavanje kvalitete, u ovom trenutku, nema nikakvog smisla, logike, niti uporišta.

Zadnjih nekoliko dana u javnosti se, negdje na glas, negdje potiho, kotrlja priča o proširenju postojeće Premijer lige, najvišeg ranga košarke u Hrvatskoj. Scenariji koji su u priči su ti da liga bude podijeljena na Sjever i Jug, sa po 8 klubova pa do toga da bude jedna liga sa 14 klubova. Tako bi se iz Prve lige priključile Jazine, kao prvoplasirana ekipa te Bosco, koji je bio odmah do njih na tablici u trenutku odluke o prekidu sezone.

Već prošla sezona je pokazala da u Premijer ligi sa 12 klubova, nešto ne štima, s obzirom da smo imali nekoliko utakmica koje su završavale sa velikom rezultatskom razlikom, iako to generalno ne mora značiti manjak kvalitete, ali nećemo se lagati, možda tamo ipak nekima nije mjesto. Iz puno razloga, ne samo zbog tog minusa od 35, 40 ili 50 razlike.

Kada govorimo o Premijer ligi, po nekoj logici, ona bi trebala biti nosioc kvalitete naše košarke i tamo bi trebali igrati najbolji klubovi, no znamo svi da i nije baš tako i puno je tu ZAŠTO i ZATO. No, ako želimo naprijed sa tom našom košarkom i ako želimo zadržati nekakav njezin nivo, onda moramo držati kvalitetu onog najboljeg u Premijer ligi. Jer, na kraju krajeva, ona je, manje više, ogledalo svega. Bar bi trebala biti.

Zato sam stava da proširenje postojeće, bilo sa 12 na 14 nema nikakvog smisla, a pogotovo sa 12 na 16 i podjela na dvije regije. To bi definitivno otupilo ovo što imamo, bez obzira na financijsku stranu te priče, u trenutku kada će svi klubovi imati minimalno 30 posto manje proračune od prošle sezone. Problem je to koji će snaći sve klubove, pogotovo one iz nižeg ranga, od kojih sigurno 90 posto ovisi i o gradskim proračunima. Znamo u kakvom je stanju većina njih već sada…

Stava sam, a nisam jedini po mojim saznanjima, da ukoliko klub nema potrebne financije da izgura Premijer ligu, ne treba ni sudjelovati u njoj. Ukoliko financijski ne možeš pokriti put od Zagreba do Splita ili Osijeka do Splita, jednostavno nemoj igrati Premijer ligu, a ne samo eto zato što si bio prvi ili drugi i smatraš se zakinutim odlukom saveza da se liga prekine. Ljudi, imamo situaciju koja se nikada nije dogodila i daj Bože da se više nikada ni ne dogodi i jednostavno netko je morao “ispaštati”, iako mislim da u ovoj situaciji nitko ne ispašta. Jednostavno to je tako. Na stranu to što je netko možda ove sezone uložio puno sredstava u momčad i imao ambicija, a one mu se nisu ostvarile. Što mislite, koliko je Barcelona ove sezone uložila u svoju momčad u ljeto, sa ciljem osvajanja svega što bi im se našlo na putu? I sada dođe tamo neki Bartomeu i kaže “Euroliga se neće nastaviti, idite doma”. Hoće Euroliga Barceloni vratit uloženo? Odgovor znate i sami…

Drugi par cipela je ideja koju su neki klubovi prezentirali, a ona ide u smjeru da se bar troškovi za slijedeću sezonu smanje ili čak da HKS oslobodi klubove plaćanja kotizacija i sudaca. E to potpisujem odmah, to je ideja koja mora pasti na plodno tlo.

Gledajući i osluškujući situaciju u našim klubovima, za sve nas skupa, idealna bi bila Liga 10, koja bi zadržala deset klubova sa jednom određenom kvalitetom i neizvjesnošću, sa trokružnim sistemom, koji bi donio 27 kola, što je sasvim dosta. Tu je naravno i play-off i sve dalje kako ide, utakmica bi sigurno bilo sasvim dosta.

Podjela na dvije regije po 8 klubova? Idemo redom. Tko bi činio Sjever? Cibona, Dubrava, Hermes, Vrijednosnice, Zabok, Gorica…i koja dva prvoligaša bi bila spremna uploviti u taj brod? Idemo na Jug. Škrljevo, Zadar, Sonik Puntamika, Šibenka, Split, Alkar…i koja dva prvoligaša? Kad pričamo o tom brodu, bilo bi najmanje fer da klub ima garancije da može pokriti sve troškove, da može platiti igrače, da ne ostaje dužan, da ima konkurentan igrački kadar i da ima svu potrebnu infrastrukturu, od dvorane pa do omladinskog pogona. Pa vi danas imate klubove koji nemaju omladinski pogon, imate klubove koji kroz sezonu “provrte” desetke igrača, a da ne pričam priču o otvorenim ugovorima, koji su po meni glupost koja se dopušta, no ne možete ju kontrolirati. Nisam siguran tko od aktualnih prvoligaša može garantirati sve ovo gore navedeno, osim jednog kluba, znamo svi kojeg. Reći će neki da to ni neki od premijerligaša ne mogu garantirati, jasno, ali kad ćemo konačno postaviti neka pravila, odrediti neku kvalitetu koju želimo i cilj? Danas imate situaciju u kojoj premijerligaški klub nema svoje lopte. O čemu pričamo? O 16 premijerligaša? O utakmicama Cibone, Zadra i Splita i pobjedama od 40-50 razlike? Pa to neće zanimat braću i sestre, kamoli nekog drugog, a stremimo ka tome da vratimo ljude u dvoranu. Dajte uozbiljite se…

Ako se već govori o nekim podjelama na regije, onda bi bilo logičnije i normalnije da se to odradi u Prvoj ligi. Osobno to zagovaram već više od godinu dana. Aktualnom stanju, a ono je također 12 klubova, koje bi razdijelili na Sjever i Jug. Dodajte im po 4 kluba, ali uključite u tu priču regiju Sjever i Istok, koji se žele približiti te im pomozite financijski, a nemojte ih pustiti da se sami snalaze. Budite sigurni da bi bilo klubova iz obje te regije koji bi htjeli igrati tu ligu, putovanja do Zagreba može svatko pokriti. Ista priča može se odraditi i na Jugu.

I budite sigurni, danas bi vam svi prvoligaši to potpisali. Jer oni će sutra najviše “popušit” zbog ove krize, iz razloga što ih većina svoju lovu sišu od gradskih očeva.

Na kraju, budimo aktualni. Apsolutno nitko ne zna što nas čeka, kako od košarke tako do novog vala korone i teško je bilo što planirati, pogotovo financije. Jebiga, od njih svi živimo, tako i sport. Košarka je već tu ionako zakinuta i u klincu, realno, ali to ne znači da ju moramo još dodatno zakopati nepromišljenim i nelogičnim odlukama…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype