KOD

Bure baruta se otvorilo

Kad u polufinalu i to u seriji na tri pobjede, gubiš 1:2 i ideš na noge najkompletnijoj i najkvalitetnijoj ekipi u državi, a prije toga i nisi previše pokazao u tri utakmice, nada ti je posljednje što ti ostaje.

 

Košarkaši Zadra u prve su dvije utakmice blago rečeno izgledali loše. Možda se još ona prva na Višnjiku može “progutat”, ali ono u Zagrebu u drugoj utakmici je bilo ispod svakog nivoa. No, da taj nivo uopće još postoji pokazali su u trećoj i to bez Maria Littlea. I to je ključ svih problema…koje su imali, a kao da nisu bili svjesni. Ili nisu htjeli biti svjesni.

Little je bio nediscipliniran u toj prvoj utakmici, kada je u zadnjim trenucima utakmice odlučio odigrati neki svoj napad, samo njemu poznat, a u tom je trenutku imao minimalno dvojicu igrača (Žorić na petici, Božić na trojci) u boljim situacijama, no eto “Mali” je odlučio riješit utakmicu. I riješio ju je. U produžetku je Cedevita odradila svoje, iskusno iskoristila ponuđeno i napravila break. Utakmica u Zagrebu ne treba se previše komentirati. Ni neću. I to bez “Malog”. Poslužit ću se Nazorovim riječima, Little više nije srao na terenu, nego u wc-u i zato nije igrao u Zagrebu. Pa su onda iz Uprave, vjerojatno u suradnji sa trenerom, odlučili pustiti vodu u tu wc školjku pa je sve zajedno otišlo k vragu. I Little i ono što je posrao. I eto, sunce se ukazalo…

Ukazalo se sunce već za nekoliko dana u Višnjiku. U utakmici za koju se u Zadru stvarala atmosfera nekog svojevrsnog linča i bune protiv Uprave i vodećih ljudi u klubu pa i samog Nazora, svašta se pisalo i pričalo. I bojkot se spominjao, prazne tribine te nekakvi odlasci u zadnjoj četvrtini. Sve je to izgleda samo dodatno motiviralo Nazorove trupe, koje su u toj trećoj utakmici očitale lekciju iz košarke Vitaminima, iako krajnji rezultat to neće sugerirati. Samo onima koji nisu gledali utakmicu. Zadar je pred zadnjih deset minuta imao +17 i samo koncentracijom i glupošću su se doveli do situacije da skoro izgube utakmicu, no Pullenov šut za tri poena nije našao put ka košu. 1:2!

Jučer je uslijedila četvrta, za Cedevitu odlučujuća na neki način, kojom su mogli završiti seriju i početi se pripremati za Cibonu. No, igrači Zadra nisu tako mislili. Već od prve četvrtine, koju su dobili 24:18, pokazali su da nema predaje i da su došli po izjednačenje. Bez obzira na svu snagu Cedevite i domaći teren. I sve one koji su ih već otpisali. Malo su se Vitamini pribrali i uozbiljili u drugoj, no Zadar je unatoč tome imao +2 na velikom odmoru. I onda je Cedevita počela sa svojom prepoznatljivom igrom na kontre i brzu realizaciju napada pa je za tri i pol minute napravila seriju 13:4 i povela 55:50 i kako je izgledala u tim trenucima većina gledatelja pomislila je da je to to, da će u naletu dokrajčiti Zadar i da je sve gotovo. No, oni su neobjašnjivo stali. Zadar je za svega par minuta izjednačio i poveo i do kraja nije vodstvo ispustio. U tim trenucima na parketu su imali super raspoloženog Lovru Bašića, koji se eto gušio u sjeni Maria Littlea, a koji je svojim dalekometnim tricama uneredio obranu Cedevite. Pod koševima su Luka Žorić i Vladimir Dašić izgledali kao mladići pored Andrije Stipanovića i Marka Banića, poletno i efikasno, no prije svega puno energičniji i željni koševa. Još kad im se i pridodao Luka Božić, Cedevita više nije imala apsolutno nikakve šanse.

Zadar je jednostavno jučer više želio tu pobjedu, bar je tako izgledao na terenu. Potpuno su otupili napade Cedevite, uštopali Cobbsa na samo 5 poena, Pullena natjerali da šutira očajnih 5/15, Krušlina ostavili na 9 poena, a Cooka na 6. Dovoljno za 2:2!

Može se reći da je četvorka Bašić-Božić-Dašić-Žorić izvukla sve. Bašić je prodisao odlaskom Littlea (17 poena, trice 4/7, 4 asistencije), Žorić je još jednom pokazao da bolje igra na kraju sezone (18 poena, 6 skokova, 6 asistencija, 8 iznuđenih prekršaja), Božić je još jednom demonstrirao energiju i snagu (40 minuta na parketu, 13 poena, 8 skokova, 6 asistencija, ali i 9 izgubljenih lopti) i za kraj iskusni Dašić koji je uz 13 poena uhvatio čak 13 skokova i iznudio 5 prekršaja.

Sve ovo miriše na “pakao” na Višnjiku u subotu od 19 sati, a Zadar je pokazao da ima oružje…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype

POSLJEDNJE VIJESTI

INTERVJUI

KOLUMNE