sportski sportski sportski sportski

KOD

Cibona ima bombon od ekipe koji će vratiti navijače

Spoj mladosti i iskustva bi konačno mogao vratiti navijače u dvoranu.

Prema dosadašnjem odrađenom prijelaznom roku pod Tornjem, može se zaključiti da je Cibona napravila odličan posao. Za danas je zamišljen početak priprema za novu sezonu, koja bi trebala biti puno bolja od prošle. Bez obzira što je ona završila onako neslavno, bar što se tiče ABA lige u kojoj su Vukovi ponovno bili u borbi za ostanak. Tu bi borbu Vukovi trebali izbjeći ove sezone, dok su s obzirom da sastave Zadra i Splita trenutno, već sada prvi favoriti za naslov prvaka u oba domaća natjecanja. Pogledom na ekipu, koja je gotovo pa kompletirana, Velić ima igrače za dvije podjednake petorke, sa kojima će jurišati na tri fronta. Sve bi to trebalo vratiti navijače u dvoranu, koji su željni odlične košarke i prije svega boljih rezultata od prošlih sezona.

Gledajući momčad, navijači su sigurno dobili određenu zadovoljštinu dolascima Drežnjaka i Nakića, a na njih se gleda kao na predvodnike novog mladog vala, kojeg će upotpuniti Roko Prkačin. Ostala četiri pojačanja, Marić, Krajina, Radovčić te Moore, samo bi trebali napraviti taj dodatni upgrade, koji će pomoći tim mladićima da postanu nosioci ekipe. “Drugi kat” Cibone je odradio odličan posao, koliko god navijači gunđali protiv Domagoja Čavlovića i nekih njegovih poteza. Posljednjih dana u medijima se pojavila i vijest o novom dizajnu Ciboninih dresova, koja je također zagolicala maštu navijača da se konačno stvara jedna dobra priča među Vukovima pa sa sigurnošću možemo reći da bi se navijači konačno mogli vratiti u velikom broju u Draženov dom ove sezone. Naravno, ukoliko situacija sa COVID-om to dozvoli, s obzirom da se već sada priča da bi početak sezone mogao proći bez navijača na tribinama…

ODLASCI…

Idemo redom. Cibona se ovo ljeto rastala sa Krešom Ljubičićem, Maticom Rebecom, Markom Ramljakom, Rokom Badžimom, Shanenom Gibsonom i Tonijem Katićem. Šestorka je to koja iz koje bi svaki pojedinac bio član petorke u bilo kojem našem premijerligašu, no Cibona im se zahvalila i zatvorila vrata. Osim njih, na terenu u dresu više nećemo definitivno gledati kapetana Marina Rozića, koji je preuzeo ulogu sportskog direktora. Treba i napomenuti da je Cibonu napustio i Filip Paponja, koji će svoje ozbiljne seniorske minute od sada tražiti u rivalu Zadru.

Trener Ivan Velić je od onog trenutka kada se prošlosezonska momčad počela “rasipati” jasno dao do znanja da će se pojačanja birati iz domaćih redova te pokušati vratiti nekoliko igrača koji su bili dio one šampionske momčadi od prije dvije godine. Ipak, prva pojačanja su stigla iz drugog reda, ako se tako to može nazvati.

DOLASCI…

Osobno, gledao sam Matea Drežnjaka prvi puta uživo u Zagrebu, u dresu reprezentacije na utakmici protiv Švedske i samo dobio potvrdu onog što sam znao i prije: odličan igrač. I mrmljao sebi i ljudima oko sebe da bi vrlo lako mogao završiti u Ciboni. Što se na kraju i dogodilo i Mateo je sredinom lipnja potpisao ugovor. Odlično pojačanje za Cibonu. Energetski nevjerojatan, fizički spreman, odličnog ulaza, kao i šuta kada se razigra i definitivno igrač poteza koji dižu navijače na noge. Realno, ono što je nedostajalo u zadnje vrijeme na tribinama Draženovog doma. I ono što je najbitnije, Cibona je dobila mladog dragulja u svoje redove, budućnost je tek pred njim…

Drugo pojačanje stiglo je iz redova Šibenke, u liku Tonija Nakića. Cibona je i za njega, kao i za Drežnjaka, platila odštetu. Toni je zadnje dvije sezone bio prvo ime Šibenika i kao vrlo mlad se nametnuo kao vođa te ekipe. Iako su ga još prošle sezone već selili iz Šibenika i govorili da je prerasao tu sredinu, do transfera ipak nije došlo. I sa njim sam razgovarao u Zagrebu prije utakmice sa Švedskom i dobio dojam da je to momak koji stoji sa obje noge na zemlji i da mu se nigdje ne žuri pa je vjerojatno osjetio na kraju ove sezone da je ostanak u Šibenci prošle sezone bio dobar potez, a ova ga je sezona gurnula u poziciju da može birati klub. Odabir je na kraju pao na Cibonu. Bit će ovo dobar ispit i za njega. Puno ozbiljnija sredina, odgovornija, sa ne toliko slobode kao u Šibeniku, a prije svega prilika da se sam uvjeri u svoje mogućnosti, na jednom višem nivou kao što je ABA liga. U Hrvatskoj se već dokazao. Kao i Drežnjak, nova mlada snaga za Ciboninu budućnost…

Nakon što se Velić pokrio na vanjskim pozicijama, trebalo je zakrpati rupu i pod koševima, gdje je momčad ostala na Mati Vuciću i Filipu Bundoviću. Na kraju, izbor je pao na Kristijana Krajinu. Osječanin, inače bivši igrač Zadra, pokriva više poziciju 4, nego 5, no iz Zadra ga svi pamte kao centra, fizički odlično spremnog, školovanog igrača, koji će sigurno biti od velike koristi Veliću. Ono što je bitno, Krajina ima iskustvo igranja ABA lige i tu ne bi trebalo biti problema oko prilagodbe, uostalom Velić sigurno zna koje su njegove mogućnosti. On bi trebao dijeliti minute sa Vucićem i Bundovićem.

Prva želja iz šampionske momčadi, Veliću se ukazala u liku Igora Marića koji je našao zajednički jezik sa klubom i vratio se pod Toranj, nakon jedne sezone u Češkoj. Marić je kao i Krajina, iskusan igrač, odličnog vanjskog šuta, atletski odličan i što je možda i najbitnije, Mara je miljenik zagrebačke publike. Pozicije 2 i 3 su ono što će on pokrivati, a i sa njim Velić ne bi trebao imati previše nepoznanica.

Odlascima Rebeca, Katića, Badžima i Gibsona, Cibona je ostala bez playmakera i tu je bilo velikih želja. Od Roka Ukića pa sve do Roka Rogića i Marka Ljubičića, koji su ostavili zapažen trag prije dvije sezone. Na kraju su sva trojica otišla u druge klubove. Ukić i Ljubičić u Sloveniju, dok je Rogić završio u Njemačkoj. I onda se Cibona bacila na posao i u doslovno dva dana riješila dva igrača. Prvo je potpis na ugovor stavio reprezentativac Krešimir Radovčić, koji je stigao iz Heliosa iz Slovenije te jučer Ronald Moore, Amerikanac koji je stigao iz Pau-Ortheza. I tako se mjesto playa riješilo za dva dana. Realna je opcija da će Moore biti prvi play, on to i zaslužuje, s obzirom na iskustvo koje ima (32-godišnjak), ali i igre koje je pruža, barem prema onome što se može vidjeti u njegovim video-highlightsima. Iako u ovoj priči ne treba zaboraviti Radovčića, koji je u Šibeniku izgradio svoje ime, a onda preko Zaboka i Heliosa stigao i do poziva u reprezentaciju. On bi trebao biti back-up Mooreu na toj poziciji, a on spada kategoriju mladih igrača. Velić će sigurno od njega tražiti dodatnu energiju na terenu, koju je pružao i prošle sezone na terenima ABA 2 lige.

To bi bilo to od pojačanja, kako javljaju iz Cibone. Ono što se još jedino očekuje ovih dana je novi potpis ugovora sa Josipom Bilinovcem, sa kojim bi se zaokružila priča za slijedeću sezonu. Bili je također provjereno ime, možemo slobodno reći i čovjek od Velićevog povjerenenja, koji je nebrojeno puta dokazao svoju kvalitetu i mirnoću na terenu. Još jedna bitna stvar, koju ne smijemo zaboraviti je ta da je Cibona dovela još jednog provjereno ime u svoje redove. Jure Šango. Ukoliko imalo pratite sport i košarku, onda vam je to ime poznato. Provjereno odličan trener za kondicijsku pripremu košarkaša, koji već godinama radi individualno sa nekim igračima, trebao bi dodatno podići razinu fizičke spreme Ciboninih igrača. I tu je Cibona ovo ljeto pokazala određenu dozu ozbiljnosti…

Što možemo očekivati od Cibone? Generalno, pred Velićem nije lagan posao, koliko god se to činilo pogledom na igrače sa kojima će raspolagati. Biti će tu sada i slatkih briga. No, ove sezone jedno je sigurno, biti će to spoj mladosti i iskustva. Velić u rukama ima trenutno možda i najpotentniju i najprespektivniju trojku igrača, Drežnjak-Nakić-Prkačin, koju će trebati uklopiti u jedno, no upravo su ova trojica igrača na tzv. “radaru” kada su u pitanju navijači. Reklo bi se, zbog njih bi se u Zagrebu ove sezone trebala tražiti karta više. Taj bi trojac ove sezone trebao donijeti puno energije na terenu i atraktivnih poteza, a kada im pridodamo iskusnog Moorea na playu, to bi stvarno mogao biti “bombon od ekipe”. Naravno uz iskusne Novačića, Bilinovca, Marića, Krajinu i Bundovića. Cibona je sigurno već sada prvi kandidat za prvaka Premijer lige, dok će u ABA ligi primarni cilj biti izbjeći prošlogodišnje muke oko ostanka u ligi, no te ambicije će sigurno stremiti ka gornjem dijelu tablice.

Jasno je da Cibona u ovom sastavu neće još neko vrijeme moći prijetiti puno skupljim momčadima kao što su Crvena zvezda i Partizan, koji su trenutno svijet za sebe s obzirom na uloženo do sada. No, sa svima ostalima Cibona će moći igrati, pogotovo se to odnosi na Draženov dom, gdje nitko neće biti favorit. Veliću ostaje samo da ovaj bombon dodatno zašećeri, da svakome nađe pravu poziciju i minutažu. Prema najavama, ali i očekivanjima, Roko Prkačin bi ove sezone trebao biti nominalno prvo ime Cibone, igrač koji bi trebao dodatno iskočiti i u potpunosti pokazati raskoš svog velikog talenta. Prošle sezone je njegova minutaža bila prilagođena njegovim godinama, ne i talentu. Velić je puno puta izjavljivao da je Roko, s obzirom na svoje godine, još uvijek u fazi razvoja, što je nepobitno, no ostao je jedan skroman dojam da je on morao dobiti još više prilike, no nećemo se previše miješati u trenerove odluke. Bez obzira što će tek u studenom navršiti 18 godina, Roko ima sve predispozicije da ove sezone izraste u prvo ime ove momčadi.

Navijači koji su se u kasno proljeće i početkom ljeta uključili u akciju vraćanja Cibone na stare slave, sigurno mogu biti zadovoljni prijelaznim rokom, iako se između redova može čuti i dosta nezadovoljnih, prije svega ne davanjem prilike igračima iz omladinskog pogona. Paponja i Porobić su već bivši (Zadar, Vrijednosnice), a vrlo je i upitno što će biti sa Sandrom Rašićem, Dankom Brankovićem i Lukšom Buljevićem, koji se teško mogu nadati ozbiljnijoj minutaži ove sezone. Jedini iz te plejade koji bi mogao dobiti minute je Lovro Gnjidić, koji je prošle sezone debitirao za prvu momčad, no dolaskom Radovčića i Moorea, Lovro je pao u treći plan, ali priliku će dobiti sigurno. Kao i prijašnjih sezona, Cibona ima hrpu utakmica (Premijer, ABA, Kup) i sigurno će Velić posegnuti za njime u trenutku kada bude trebalo nekoga odmoriti, a možda se u takvoj situaciji i nađe netko od spomenute trojke, koja će po svemu sudeći završiti negdje na posudbi.

Pogledajte kako bi mogle izgledati petorke Cibone za slijedeću sezonu…

PRVA PETORKA


DRUGA PETORKA

Sretno Vukovi!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype