sportski sportski sportski sportski

KOD

Cibona je Zadar jučer ostavila na klocnama

Bio je to susret Ferrarija, bijelo-plave boje i Yuga 45, sa ispuštenim gumama…

Hrvatski derbi, koji to nije bio, je pripao Ciboni. I to kako. U redu, treba uzeti u obzir da je Zadar igrao bez Mavre, jednog od igrača koji je najzaslužniji, pored Jusupa, za preporod Zadra nakon katastrofalnog ulaska u sezonu te Ahmeda, no to ne može biti opravdanje za ono što je Zadar odigrao. Iako su stigli u Zagreb u jednoj pozitivnoj atmosferi, to nisu prezentirali od samog početka. Cibona je ušla u utakmicu autoritativno i povela 12:0, a Zadar je prve poene postigao tek nakon pet minuta igre i tu se već vidjelo da će teško odgovoriti na agresivnost Cibone. Velićevi momci su se prilično napalili, vjerojatno sa željom da uzvrate Zadru za poraz na Višnjiku u sklopu Premijer lige, a i kako bi jednog konkurenta na tablici preskočili i sebi olaškali život. Vidjelo se po govoru tijela već nakon prve četvrtine da će to biti jednosmjerna ulica.

Rebec i Novačić su već tu pokazali da će to biti njihova večer, dok sa druge strane nije bilo odgovora za njihovu igru. Samo je Amerikanac Allen davao znakove života, sve ostalo kod Zadra je bilo kao blijeda krpa. I to suha, blijeda krpa koja vode nije vidjela danima. Vukovi su odmah namirisali krv i pokazali da žele što prije riješiti pitanje pobjednika, što su i potvrdili u drugoj četvrtini, koju su dobili 20:9. Za +20 na velikom odmoru.

Zadar je nešto pokušavao u drugom poluvremenu, no vraćali su se u obranu praznih ruku, a Cibona nije popuštala ni na +25. Ono što je fasciniralo jučer, je da Cibona nije imala žute minute, nije bilo srljanja, grešaka i izgubljenih lopti (samo 9) i ponovno je Velić iz svojih momaka izvukao najbolje. Iako je rekao poslije utakmice kako nisu pošteno trenirali skoro tri tjedna, da jučer nije mogao koristiti Katića, da je Vucić bez treninga, Bilinovac ozlijeđen, no i u takvom stanju, pronašao je kemiju, izdigao momčad i sebe iz svih problema i, blago rečeno, očitao lekciju Zadru.

Zadru koji je jučer vozio kao Yugo 45 pored Ferarrija, ovaj puta bijelo-plave boje. Pokušavao je Jusup izmjenama, prije svega naći pravi ritam svoje ekipe, a onda i pokušati poremetiti Cibonin ritam, no nije išlo baš najbolje. Sa klupe jednostavno nije dobio nikakvu reakciju. Junaković je imao očajan šut, 2/9 pa je pokušao sa Uljarevićem, koji je također bio očajnog šuta (0/4). Vuković je također bio ispod nivoa, iako treba pohvaliti njegovih 11 skokova, dok se najbolji strijelac sa utakmice u Osijeku, Fundić nije proslavio u pet minuta koliko je igrao. Zamjerio je Jusup svojim momcima nakon utakmice činjenicu da nije bilo nikakve reakcije kada se gubilo, očekivao je nekakvu promjenu na licima svojih igrača, ali ništa. Veliko ništa. I to je detektirao kao najveći poblem. No, Jusup nije izbjegao pitanje na konferenciji prije utakmice o mladome Fantini, koji je napustio Zadar i otišao u Bosco. Iako nije tema ovog teksta, možda će odgovor koji je on dao na ovu temu, oslikati kakvo je trenutno stanje u nekim stvarima u Zadru. Fantina je još nedavno bio označen kao budućnost kluba…

“Možemo mu samo poželjeti sreću, da tamo što bolje igra i da ga ozljede zaobiđu. Mene se o njegovom odlasku nije pitalo, valjda su me malo poštedjeli jer imam toliko posla da neke odluke treba donijeti mimo mene, što je po meni u redu.”

Koliko ovo ima smisla i pije li vodu ova njegova teza, procijenite sami…

No, zato je Velić imao čitav niz raspoloženih igrača i idilu na terenu. Matic Rebec je pored Junakovića i Uljarevića izgledao kao brzi vlak, pogađao je izvana, asistirao i bio neriješiva enigma, dok je Ivan Novačić još jednom potvrio tezu o vinu, što stariji to bolji. Prvi strijelac Cibone sa 20 poena (šut 7/13), u koje je ugradio još po 2 skoka, 2 asistencije i 2 ukradene lopte, no prema valorizaciji najbolji pojedinac bio je Shane Gibson sa 14 poena (5/9 šut, 4/6 trice), 7 skokova i 4 asistencije.

I za kraj ovog osvrta, ne smije se zaboraviti prilično dobar odaziv publike u Draženovom domu. Velić je naglasio, posebno, da je u takvom ozračju svima puno lakše igrati. I napaliti se. Pokazali su to jučer…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype