sportski sportski sportski sportski

KOD

Dašak sambe u hrvatskoj ženskoj košarci, FSV-ove Maira Horford i Bianca Da Silva

Brazil-košarka-Hrvatska. Nije u pitanju kvalifikacijski turnir u Splitu, nego ženska košarka u Hrvatskoj. Riječki FSV u svojim redovima ima dvije košarkašice iz Brazila, a radi se o 26-godišnjoj Mairi Horford, koja igra na poziciji 2-3 te 25-godišnjoj Bianci Da Silva, koja pokriva visoke pozicije, koje su ove sezone branile boje ovog premijerligaša. Zanimljivost oko Maire je ta da je ona polusestra NBA košarkaša Al Horforda, igrača Oklahome, a ona se u Rijeci pojavila na početku sezone, no muku je mučila sa ozljedom tetive i onda kada je ona bila sanirana, odigrala je 16 utakmica, što joj je bilo dovoljno da se prometne u prvu igračicu ekipe do kraja sezone. Bianca je u Rijeku stigla za drugi dio sezone, odigrala u tom dijelu devet utakmica i uvelike pomogla ekipi za ligu za ostanak odradi bez stresa.

Iz razgovora sa njihovim trenerom, Marinom Mijaljevićem, saznali smo da su se cure dobro uklopile u ekipu, Rijeku i Hrvatsku općenito pa je ta velika promjena za njih uspješno prošla. Razgovarali smo sa curama, koje su nam prenijele neke svoje prve dojmove, što ih je privuklo u Hrvatsku, kako su se prilagodile na novu sredinu, nove običaje i kakve uspomene nose kući…

Prvo i osnovno cure, otkud Hrvatska? Moram vas to pitati obje, s obzirom da ste iz dalekog Brazila potegnule čak do Hrvatske.

Maira: “Vidjela sam da je u prošlosti hrvatska igračica ( Vedrana Grgin ) igrala u Brazilu, nakon toga smo istraživale, o Hrvatskoj, o samom prvenstvu i to me sve skupa zainteresiralo pa sam se odlučila na dolazak.

Bianca: “Došla sam ovdje jer je Maira već tu bila, dosta mi je toga lijepog rekla i to me privuklo, a ovo je moje prvo takvo iskustvo van Brazila.

Koje su neke prve razlike koje ste uočile po dolasku u Rijeku, odnsno Hrvatsku? Osim vremena, naravno…

Maira: “U Rijeci ima jako malo crnaca, ali i općenito u državi. Također i hrana je dosta drugačija nego u Brazilu, ali sviđa mi se.

Bianca: “Sličan bi odgovor dala kao i Maira, malo “naših” ljudi je ovdje, svega par smo ih vidjele. Hrana je definitivno različita.

Što bi izdvojile kao najveću razliku između košarke u Brazilu i u Hrvatskoj?

Maira: “U Brazilu igraju fizički jače igračice i igračice sa više iskustva.

Bianca: “U Brazilu su puno jače ekipe i igra je dosta drugačija nego ovdje u Hrvatskoj.”

Jeste li u bilo kojem trenutku požalile što ste došle u Hrvatsku?

Maira: “Ne, u niti jednom trenutku. Svi su me odlično prihvatili odmah po dolasku, tako da nisam u niti jednom trenutku požalila što sam napravila taj iskorak u karijeri. Imam samo riječi pohvale za sve…

Bianca: “Nisam. Kada me uhvati neka nostalgija ili čežnja za kućom, često se telefonsku čujem sa svojima u Brazilu pa me to dosta opusti, skupila sam samo dobre i pozitivne dojmove ovdje.

U razgovoru sa vašim trenerom Marinom dobio sam dojam da je izuzetno zadovljan vašim igrama. Kakva je vaša suradnja sa njim?

Maira: “Odlična. Nije bilo nikakvih problema, naglasak je bio na pomoći ekipi i dati najviše od sebe za što bolji rezultat. Postigle smo osnovni cilj što je klub htio, a to je ostanak u ligi.”

Bianca: “Cilj mi je i bio kada sam dolazila da pomognem što je više moguće bez obzira na prepreke I izazove, kako bi se ostvarili pozitivni rezultati i mislim da smo svi skupa napravili dobru stvar ove sezone i sigurno je da je zadovoljstvo prisutno.”

Kako bi ste se opisale kao košarkašice? Koje osobine donosite i u čemu još mislite da možete napredovati?

Maira: “Mislim da sam kompletna igračica, sa dobrim vještinama driblinga, šut je također segment kojim mogu biti zadovoljna, s obzirom da mogu pogoditi tricu, šut sa poludistance, a i smatram da sam dobra i u slobodnim bacanjima. No, mislim da u svemu mogu biti bolja i napredovati te postati još bolja igračica, tome i težim.”

Bianca: “Smatram da sam  dobar atleta I da u tome dijelu činim razliku na svojoj poziciji. Naravno da uvijek postoje segmenti igre koji se mogu poboljšati, a tome težim cijelo vrijeme i mislim da mjesta za napredak još ima.”

Uspjeli ste zajednički izboriti ostanak u ligi. Jesu li rezultati ove sezone ispunili vaša očekivanja?

Maira: “Naravno. Mislim da sam osobono opravdala očekivanja koja su bila od mene kada sam dolazila. Cilj smo svi zajedno ispunili, a to je ostanak u ligi i mislim da svi klubu možemo biti zadovoljni na kraju sezone. Pobjeda u Splitu u subotu bila je sam šlag na tortu.”

Bianca: “Prije svega drago mi je da smo izborile ostanak u ligi, no pobjedom u Splitu za vikend došli smo na 3.mjesto lige za ostanak i mislim da je to zadovoljavajući uspjeh. Puno je dobrih ekipa u ligi, a ja se nadam da se slijedeće sezone može doći do još boljeg plasmana na kraju sezone.

Vas dvije ste dobre prijateljice, možete li nam reći kako ste se upoznale, gdje ste igrale zajedno? Recite nam nekoliko stvari jedna o drugoj…

Maira: “Upoznale smo se u reprezentaciji Brazila kada smo imale 16 godina, a zajedno smo igrale prije dvije godine u klubu Santo Andre u Brazilu. I naravno sada ponovno u Rijeci…

Bianca: “Kao što je Maira rekla, znamo se još od 2012.godine, iz zajedničkih dana u reprezentaciji, a kasnije smo bile u tom klubu zajedno i eto sudbina nas je ponovno spojila u Hrvatskoj.

Kako vam ide učenje Hrvatskog jezika, jeste uspjele naučiti koju riječ? I koju bi hranu izdvojile kao posebnu u Hrvatskoj?

Maira: “Uspjela sam naučiti neke brojeve, a sa vremenom sam počela razumijevati i neke stvari koje trener govori tokom treninga i utakmica. A hrana? Bez dileme, burek! hahaha

Bianca: “Uh, gotovo pa ništa. Poprilično mi je teško, naučila sam samo reći “Dobro jutro” i to je to. Svidio mi se burek kojeg bi sigurno preporučila svima u Brazilu i da mogu ponijela bih ga kući da ga svi kušaju.

Maira, prvi si strijelac ekipe i MVP momčadi, na kraju sezone. Jesi li očekivala takve brojke kada si dolazila ovdje?

“Došla sam sa namjerom da pomognem ekipi svojim kvalitetama i da budem jedna od glavnih igračica ekipe. Prije svega bilo mi je bitno da ekipa dobro igra, a splet okolnosti je doveo do toga da budem prvi strijelac i MVP ekipe.”

Tata, inače prvi Dominikanac koji je igrao u NBA ligi te polubrat Al-Horford, inače NBA zvijezda Oklahome, su sigurno zadovoljni sezonom…Koliko često se čujete?

“Sigurno je da su zadovoljni. U svakodnevnoj sam bila komunikaciji sa tatom, koji mi dijeli savjete kako da budem još bolja, ali razgovaramo o svim stvarima u košarci, što popraviti, što je bilo dobro, što može biti bolje…Sa bratom i nemam toliko puno kontakta, raspored NBA sezone i česte utakmice mu baš i ne ostavljaju puno prostora da se čujemo, no zato tata to sve nadomješta i vrlo je sretan zbog mojih uspjeha i napretka. “

Sigurno imponira i da si na 8.mjestu liste strijelaca cijele lige te istom mjestu kada su skokovi u pitanju…

“Sretna sam naravno zbog toga, no kao što sam već rekla, to mi nije bio prvi i osnovni cilj kada sam dolazila, nego da pomognem momčadi i sigurno je sada, na kraju sezone, kada se okrenem unazad da sam zadovoljna učinjenim, kako svojim brojkama, tako i momčadskim uspjehom.”

Mučila si se sa ozljedom ahilove tetive po dolasku, no to je sada iza tebe…

“Imala sam problem sa tetivom odmah po dolasku i zbog toga čak i propustila neke uvodne utakmice. Bilo je to teško razdoblje, jer nisam mogla pomoći ekipi od početka sezone, no uspjela sam se oporaviti nakon nekoliko propuštenih utakmica i hvala Bogu ta je ozljeda sada iza mene.”

Bi li voljela ostati i slijedeće sezone u Rijeci?

“Naravno, zainteresirana sam za nastavak suradnje, zašto ne?! Ali nismo još razgovarali o tome, biti će sigurno prilike .”

S kim si se najviše povezala od igrača otkad si došla?

“Bila sam bliska sa svim curama, dosta smo razgovarale, ali moram nekog izdvojiti onda je to Lorena Mršić, sa kojom sam stvorila odnos povjerenja. U početku sam bila jako sramežljiva no pokušala sam najviše komunicirati sa Miom Mašić dok je bila u ekipi na početku sezone.”

Koju bi utakmicu ili neki trenutak od dolaska u Rijeku izdvojila sada nakon što je sve završilo?

“Utakmicu protiv Zagreba, u kojoj sam postigla 28 poena i pomogla ekipi da dođe do pobjede.”

Bianca, stigla si u Rijeku u drugom dijelu sezone. Jesi li zadovoljna svojim učincima? U 3 utakmice bila si na double-double učincima…

“Zadovoljna sam svojom igrom u te tri utakmice i načinom na koji sam odigrala te pomogla ekipi.”

Svojom si visinom automatski stavljena na centarsku poziciju u momčadi. Kakva je tu razlika u odnosu na Brazil?

“Dosta velika. S obzirom da poziciju, morala sam dosta igrati leđima prema košu i trebalo mi je vremena dok se naviknem. U Brazilu sam igrala više licem prema košu, izvana, gdje volim kreirati i razigravati druge.”

Kakvi su tvoji planovi kada je Rijeka u pitanju za slijedeću sezonu?

“Otvorena sam za pregovore oko ostanka ovdje i za slijedeću sezonu, nemam ništa protiv. Svidjelo mi se gotovo sve, od zemlje, igračica, kluba i svega tako sigurno ima prostora da pričamo o suradnji i za slijedeću sezonu.”

S kim si se najviše povezala od igrača otkad si došla?

“Družila sam se sa svim curama, sve su mi drage, nasmijane. Sa njima sam se osjećala dobro i opušteno, tako da ne bi nikog posebno izdvajala.”

Najbolji trenutak ili utakmica u ovom periodu u Hrvatskoj…

“Zvučat će malo čudo, ali ja nisam imala niti jedan loš trenutak ovdje, tako da ne znam što bih konkretno izdvojila kao neki poseban trenutak. Uživala sam u svemu.”

Cure su već otputovale svojim kućama, odnosno u Brazil i Dominikansku Republiku, gdje će odraditi ostatak sezone u novim klubovima. U svakom slučaju, hvala im na odvojenom vremenu i nadamo se njihovom povratku u Rijeku i Hrvatsku.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype