sportski sportski sportski sportski

KOD

DERBI RETROVIZOR: Gorica je prvo šokirala Split, a onda skoro i sebe

Prvi derbi sezone je pripao Gorici, za neke očekivano, za neke neočekivano.

Prvi derbi sezone igran je jučer u Gorici, gdje je gostovao Split. U najavi utakmice, govorili smo o stilu košarke koji gaji Sesar otkada je preuzeo Goricu, koji se u ovoj utakmici pokazao kao okidač, koji mu je poslužio da dobije utakmicu. Rezultatski gledano, on nije “ubio” Split, no onaj koji je gledao utakmicu zna da se Split uopće nije naigrao jučer.

Sesar je već na početku utakmice, onako između redova, pokazao da mu je namjera spuštati loptu na Krešu Ljubičića, koji bi ili realizirao svoje napade ili iznudio prekšraje Darka Baje, koji je ionako sklon brzim prekršajima pa mu je rani odlazak na klupu suđen. U tom je na neki način i uspio, s obzirom da je Ljubičić brzo vezao šest poena, upravo preko Baje, koji je i napravio ono što je Sesar očekivao, dva brza prekršaja i selidbu na klupu. Osim toga, Gorica je odlično trčala kontre i polukontre, nakon promašaja gostiju i već na početku utakmice postavila visok ritam igre. Split se na početku mučio u napadu, iako ga je u igri držao Toni Perković, no veći problem za njih je bila obrana, primljenih 22 poena u tom periodu nisu jamčili dobar završetak. Ilija Đoković je tricom sa zvukom sirene smanjio zaostatak na -4.

U svojevrsnog junaka prvog poluvremena, ni kriv ni dužan, prometnuo se Ante Mašić, najiskusniji domaći igrač, koji se samo koristio ponuđeno. Asistencije Borne Kapuste i Karla Uljarevića, koje je Sesar ubacio u drugoj četvrtini, a upravo su njih dvojica držali visok ritam iz prve četvrtine. Split se na početku druge četvrtine, tricom Pavla Marčinkovića približio na -1, no onda se razbudio njihov dojučerašnji igrač, Maj Kovačević koji je vezao 6 poena, za bijeg Gorice na +11. Split je u tim trenucima izgledao izgubljeno, blijedo i bez ikakve šanse da promijeni tijek utakmice i bar malo razbije dobru igru domaćina.

Sesar je već u prvom poluvremenu napravio čak deset zamjena, što mu je donijelo širinu, ali i odmor za neke igrače, kako bi u drugom poluvremenu do kraja slomio neraspoložene goste. Koliko je njegov plan uspio i koliko je dobro analizirao igru i mogućnosti Splita, posvjedočila je treća četvrtina u kojoj su gosti doživjeli potpuni potop. Sesar je tako dokazao još jednom da je Gorica crna mačka Splita i da za njihovu igru, Split jednostavno nema lijeka. Gorica je za svega dvije i pol minute treće četvrtine, činilo se tada, riješila utakmicu. Bijegom na +19 bilo je jasno da će dva boda ostati u njihovoj dvorani, a posebno je inspiriran bio njihov bivši igrač, Mate Kalajžić, koji kao da je htio dokazati da je za njega moglo biti mjesta na Gripama ove sezone. Ogromnih +25 na kraju treće četvrtine dovoljno govore o tome tko je jučer u Gorici bio gazda.

Pokušavali su Žuti uporno tricama sustići zaostatak, čemu i svjedoči čak 29 ispaljenih trica, od kojih je 10 našlo put do koša. Gorica je za razliku Splita, ispucala samo 12 trica i pogodila 5. Sesar se više koncetrirao na raznolikost u napadu, što mu je donijelo visokih 51% šuta. No, onda se dogodilo ono što će recimo u ABA 2 ligi više klubova sigurno kazniti. Opuštanje u posljednjoj četvrtini. Kao da su igrači Gorice prerano zaključili utakmicu, misleći da se ovakav Split više ne može vratiti u utakmicu.

Raspoloženi Đoković, je na ulasku u posljednju četvrtinu vezao tri trice, a onda košem Antonia Vrankovića, Split je smanjio zaostatak na -14. Gorica je punih pet minuta bila bez poena, Mašić je dvicom pokazao znakove života Gorice u tim trenucima. Split je u tim trenucima namirisao krv i krenuo po eventualni preokret, no realno, kasnili su sa reakcijom dobrih desetak minuta. Majcunić i Batur su ponovno vratili svoju momčad u igru i prednost od 11 poena, što se pokazalo kao presudno, s obzirom da je Split do kraja uspio samo ublažiti poraz. No, ne i sliku koju su ostavili.

Kada se podvuče crta, može se reći da su obje ekipe ostavile dva potpuno različita dojma. Gorica je na početku utakmice šokirala Split, sa ludim ritomom gdje se Skelin nije najbolje snašao, a posebno loše za goste je izgledalo u trećoj četvrtini, gdje je Skelinova družina razbijena, kao da je igrala protiv Miami Heata, a ne Gorice. 12 poena za 10 minuta su dovoljan pokazatelj koliko je Split bio loš. Kao što je to bila Gorica u posljednjoj četvrtini. Previše rupa bez poena i praznog hoda, možemo razumijeti, početak je sezone. Govoriti o nekom pritisku rezultata prvo kolo, možda i nema smisla, no on se osjetio. Sesar je htio još jednom dokazati da ima pravu, sposobnu momčad i da želi skinuti još jedan veliki skalp, bez obzira što se radi o prvoj utakmici, no vidi se njegova energija i glad za pobjedama, glad da njegova momčad izgleda dobro i autoritativno već na početku sezone. Ipak, morat će poraditi na tom psihološkom planu, tj. blokadi koja se dogodila u prvih pet minuta posljednje četvrtine, kada su ostali bez poena i nas gotovo doveli do toga da upotrijebimo priču o kravi i 30 litara mlijeka.

Sa druge strane, Skelin je muku mučio na početku sa obranom. Previše su puta igrači Gorice ostajali sami na šutevima, u kontrama, a čak i nekim akcijama nakon prekršaja, sjetit ćemo se onog Mazalinovog zakucavanja nakon izvođenja sa aut-linije, kada je sam kao duh prošetao do koša. Ilija Đoković je pokazao jučer šuterske sposobnosti, ali i one dodavačke (14 poena i 8 asistencija), a pomoć je imao samo u Toniju Perkoviću, koji je pokazao da je trenutno prva violina Žutih (21 poen). Gurnuo je Skelin u prvu petorku mladog Ivana Perasovića, iako ne znamo što je s time htio dobiti, s obzirom da je dobio 6 minuta i zacementirao ga je kasnije na klupu. Pavle Marčinković nije pokazao puno, no za njega ne bi trebalo biti puno brige, znamo svi što Pavle može. Problem je jedino taj što se Pavle priključio već pred kraj priprema i njegov potpuni priključak se tek očekuje. S obzirom na centarsku liniju jedne i druge ekipe, čudi, ali i upozorava posebno Split, da je Gorica nadskakala Žute. Splićani sada sa nestrpljenjem očekuju Marka Arapovića i njegov doprinos igri…

Sve u svemu, potpuno zaslužena pobjeda Gorice i veliko upozorenje za Split. Vremena za popravak ima…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype