Disanje (pravilno) kao temelj zdravlja i povećanja sposobnosti !

Novu, vrlo zanimljivu, kolumnu pripremio je naš Igor Blažinčić.

I ovu kolumnu ću započeti sa istom rečenicom sa kojom sam započeo mnoga predavanja o disanju, a ona glasi: “Prvo kada se rodimo udahnemo, a zadnje što napravimo je da izdahnemo, a toliko malo ili gotovo ništa ne znamo o disanju”. Za košarkaše i sportaše općenito smatra se da su najzdraviji upravo zbog toga što se bave košarkom te svakodnevno treniraju, a gotovo nitko od onih koji ih treniraju te još manje košarkaša zna da ukoliko krivo dišu ne samo da smanjuju svoje sposobnosti, nego i dugoročno narušavaju svoje zdravlje. Prije 15-ak godina kada sam počeo vježbati jogu prvi puta susreo sam se sa vježbama disanja te odmah shvatio koliko su moćne i bitne, kako za ljudsko zdravlje općenito, tako i za razvoj sposobnosti u sportu. Pošto sam tada bio kondicijski trener KK Zagreb, ekipe koja je tada osvajala trofeje uveo sam vježbe disanja u rad sa tom ekipom. Neke vježbe smo radili za aktivaciju prije treninga, a neke kako bi ubrzali oporavak te kako bi se ekipa brže oporavila nakon treninga ili utakmice. S obzirom da sam tada bio mladi trener, to su bili moji počeci “disanja”, kako meni osobno tako i mojim igračima sa kojima sam radio u klubu i individualno. 

Vjerovali ili ne, preko 90% ljudi na Zemlji ima neki problem sa disanjem, a među njima su naravno i košarkaši. Bez obzira bili djeca, mladi ili seniori. Nažalost koliko su znanja vezana za košarku općenito otišla naprijed, toliko se svih ovih godina gotovo nitko ne bavi disanjem i njegovom važnosti prije svega za zdravlje košarkaša pa nakon toga i za unapređenje sposobnosti. Smatram da se prije svega treba pravilno naučiti disati pa tek onda početi trenirati jer su inače male šanse da košarkaš maksimalno iskoristi svoje potencijale ili da ostane potpuno zdrav. Ono na što bi vam odmah na početku htio obratiti pozornost je da su nas od malena potpuno krivo učili kako se diše iako smo sami znali kako i tako smo počeli i disati svojim rođenjem. Molim vas zaboravite na udah na nos i izdah na usta. Kada biste sada razmislili zašto uopče tako dišete ne biste sigurno imali odgovor kao niti oni koji su vas tako učili. To se jednostavno tako uči i to je to, a nitko točno ne zna zašto. Nažalost mnogo je takvih mitova i ovaj nije jedini. Jedino ispravno disanje je disanje samo na nos. Što znači i udah na nos i izdah na nos. Sve drugo je krivi način disanja zbog kojeg gubimo kisik iz stanica. Ono što je bitno je da imamo strategiju disanja, što znači da znamo kada i kako disati, što podrazumjeva da ukoliko 95% svog vremena košarkaš diše na nos, on ponekad pri najvećim opterećenjima, kako ne bi patio rezultat, može udahnuti na usta, ali svo ostalo vrijeme disanje na nos mora biti primarno i jedino. Znam da su mnogi od vas sada pomislili da je nemoguće disati na nos, ali vjerujte da je moguće, samo morate to početi trenirati kao i šut.

Da li ste se ikada zapitali kako je moguće da košarkaš trenira dva puta dnevno godinama te da ne može unaprijediti svoje sposobnosti na zadovoljavajuću razinu te, ne samo to, nego da su mnogi od njih nespremni i da se “zapušu” u 10-oj minuti utakmice? Odgovor je jedan od loših načina disanja, a to je najčešće PRETJERANO DISANJE ( vrlo često u kombinaciji sa disanjem na usta što je KATASTROFALNO )! Paradoks je da nam je disanje potrebno kako bi živjeli, a da istovremeno ukoliko želimo imati više kisika u našim stanicama moramo disati što manje. Ukoliko previše dišemo gubimo previše CO2 te sukladno tome gubimo kisik iz organizma. Danas prosječan čovjek u mirovanju diše oko 22 puta u minuti što je daleko previše s obzirom da taj broj ne bi smio prelaziti 10 puta ukoliko želi biti zdrav, a sada zamislite koliko više diše košarkaš koji trenira jednom ili dva puta dnevno. Moj dugogodišnji rad sa košarkašima govori mi da je puno veći problem pretjerano disanje i disanje na usta od podtreniranosti igrača. I kada bi se košarkaši počeli baviti disanjem ne bi imali veliki dio problema koje imaju danas. To je jedan od osnovnih razloga zašto toliko važnosti posvećujem disanju u radu sa košarkašima kako u Body & Mind Health And Performace Centru u Zagrebu tako i u košarkaškoj akademiji Cedevita Junior. Kako će se loše disanje manifestirati u organizmu ovisi u genetskoj determiniranosti tako da će posljedice na svakoga biti drugačije.

Loš način disanja ima mnoge negativne učinke na zdravlje košarkaša te dugoročno mogu dovesti do zdravstvenih problema, a neke od njih su: loše spavanje, smanjena razina kisika u mozgu, sužavanje krvnih žila, grčenje i pucanje mišića, dehidriranost, anksioznost, problemi sa tjelesnom masom te mnogi drugi. Suprotno lošem načinu disanja, pravilan način ima mnoge pozitivne učinke kao što su: povećanje VO2 max, brži oporavak, bolja koncentracija, veća smirenost, smanjenje rizika od ozljeda te mnoge druge. Sve navedeno dokazali su brojni vrhunski sportaši koji su se bavili disanjem te osvajali mnoga Olimpijska i Svijetska zlata. Također ja osobno unazad nekoliko godina na boksu vidim veliki napredak aplicirajući disanje na nos za vrijeme treninga i radeći svakodnevno različite tehnike disanja, iako su mi 42 godine. Da ne bi mislili da sam uzeo samo sebe kao primjer mnogi košarkaši i sportaši sa kojima radim potvrđuju isto.

Nažalost kao sve što je dobro u jednom trenutku postane pomodarstvo pa tako je riječ i o disanju. Danas u vrijeme kada su informacije u tolikoj mjeri dostupne na društvenim mrežama može se pronaći sve i svašta. Naravno da nije sve loše, ali i ono što je dobro treba znati raditi odnosno prije toga treba imati određena teorijska znanja o tome i praksu. Ono u što vas želim upozoriti je da nije svaka metoda za svakoga i da nije svaka vježba disanja za svakoga i zbog toga budite jako oprezni sa disanjem. Ukoliko se udlučite početi raditi neku od vježbi disanja pronađite nekoga tko o tome ima znanje i tko će vas voditi kroz proces. No, za početak da samo počnete disati na nos već ste napravili puno toga za svoje zdravlje. To vam govorim iz osobnog iskustva jer taliko godina bavim se disanjem i u teoriji u i praksi te dan danas imam što za naučiti. 

Za kraj svi koji ste pročitali ovaj tekst vrlo ozbiljno shvatite opasnost lošeg načina disanja i nemojte samo odmahnuti rukom i pomisliti “čim dišem, dobro je”! Na kraju krajeva ukoliko želite biti bolji košarkaši u svakom smislu počnite razmišljati o disanju i bavite se njime.

UDAH NA NOS – IZDAH NA NOS

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype