KOD

Draženovih 112 poena prije 33 godine

Na današnji dan prije 33 godine Dražen Petrović ušao je u povijest, postigavši nevjerojatnih 112 koševa ljubljanskoj Olimpiji.

Zbog administrativne pogreške gosti su u malu dvoranu Doma sportova u Zagrebu doputovali sa kadetima, jer baš te godine nisu imale juniorsku kategoriju. Dražen je prije utakmice odlučio srušiti 23 godine star rekord Radivoja Koraća, koji je 1962. kao igrač OKK Beograd postigao 74 koša u utakmici protiv zagrebačke Mladosti.

Dražen je već do poluvremena postigao fantastičnih 67 koševa, a rekord je srušio tricom četiri minute nakon poluvremena. U 34. minuti utakmice postigao je 100. koš, a do kraja utakmice još 12 za konačnih 112 koševa. Trice je šutirao 10/20, dvice 30/39, a slobodna bacanja idealnih 22/22, za ukupan šut 40/59. Utakmica je inače završila rezultatom 158:77.

“Uspio sam, sretan sam zbog toga, ali jako sam umoran! Trčao sam stalno u kontru jer to je bio jedini način da se borim sa sekundama. Umor će proći, a 112 poena će ostati. Stigao sam do rekorda i sada me svi pitaju mogu li još više. Na to pitanje ne znam odgovor. Znam jedino da sam kao klinac maštao da prestignem našeg legendarnog “Žućka” – izjavio je poslije utakmice Dražen Petrović.

Bivši izbornik naših košarkaša, sadašnji izbornik Brazila i Draženov brat, Aco Petrović prisjetio se legendarne utakmice:

“Tu sam sezonu bio u vojsci, pa tako da ne znam točno, ali sjećam se kako su govorili da nekako moraju privući i zaintrigirati publiku da dođe u dvoranu. Tako je i došlo do ideje da Dražen na toj utakmici protiv juniorske momčadi Olimpije pokuša postići rekord i prestići Radivoja Koraća. Bili smo prvaci Europe, strašno jaka momčad, a igrali protiv omladinaca Olimpije, bila je to odlična prilika.”

Cibona je tada imala strašan sastav: Dražen Petrović, Danko Cvjetićanin, Zoran Čutura, Sven Ušić, Mihovil Nakić, Franjo Arapović, Branko Vukičević, Damir Pavličević, Adnan Bečić, Ivo Nakić, Dražen Anzulović, Vlado Rizman, Ivan Šoštarec i Nebojša Razić i Aco Petrović.

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype