sportski sportski sportski sportski

KOD

Euroligaški lonac je vruć, u njemu se kuha svašta

Iako nema natjecateljskog naboja, oko Eurolige nije dosadno…

Prema dostupnim informacijama, u narednim tjednima će se raspravljati o eventualnom nastavku ili prekidu košarkaške Eurolige. Želja čelnih ljudi je da se, ukoliko se sve nastavi, sve utakmice do kraja regularnog dijela odigraju u jednom gradu, vjerojatno kako bi se izbjegla putovanja i kontakti. Neki su se gradovi već uključili u lobiranje (Kaunas, Beograd, Ljubljana) tako će biti zanimljivo vidjeti kako će se razviti situacija i kome će pripasti domaćinstvo, ukoliko se donese takva odluka.

No, nisu aktivni samo oni iz vrha Eurolige, nego i klubovi. Dosta njih je već krenulo sa treninzima, shodno epidemiološkim uputama, dok neki već polako slažu igračku križaljku, koja će uvelike ovisiti o budžetima, koji će neminovno biti “skresani”. Bar kod većine.

Branitelj naslova, CSKA, je dogovorio suradnju i za slijedeću sezonu sa nominalno najboljim igračem, Mikeom Jamesom, koji bi trebao potpisati dvogodišnji ugovor. Cifra koja se spominje je 4 milijuna eura za dvije godine ugovora. Također, CSKA je utrci za reprezentativcem Srbije i trenutnim igračem Olympiacosa, Nikolom Milutinovom. Milutinov bi mogao biti zamjena za Kostasa Koufosa, koji je prošlo ljeto u Moskvu stigao iz NBA lige, no nije se u Moskvi snašao nikako i kao jedan od ciljeva Itoudisa je ne produživanje ugovora, kako bi se otvorilo mjesto za Milutinova. Brojčano i financijski.

“Budžet kluba će, to je svima jasno, u budućnosti biti puno manji. S obzirom da ne ostvarujemo prihode, jer nema utakmica, ne prodaju se karte, nema tv prijenosa, moramo u rezanje troškova. Već smo se suočili sa činjenicom da su neki sponzori otkazali suradnju sa klubom. Tako da ćemo i mi, kao i većina klubova, u slijedeću sezonu ući sa puno manjim budžetom nego prijašnjih godina.”-izjava je predsjednika kluba Andreja Vatutina.

Drugi po jačini klub iz Rusije, Khimki, nije previše aktivan na tržištu pa se tako i pojavila informacija kako će njihov najbolji igrač Alex Shved napustiti klub ovo ljeto. Ugovor mu istječe u lipnju, a iz kluba su poručili kako pregovora vjerojatno neće biti u budućnost, logično, zbog financijskih problema. Sve to iz prikrajka prati treći predstavnik Rusije u Euroligi, Zenit, čiji trener Xavi Pascual, ne želi biti samo prolaznik u najjačem natjecanju u Europi i želi Shveda u svojim redovima. Ovo bi mogla biti top priča ovog ljeta, ukoliko se ovaj transfer ostvari…

Kao još jedna vruća tema ovog ljeta, mogao bi biti i Nick Calathes, playmaker Panathinaikosa, koji je na pragu odlaska iz ovog velikana. PAO mu je ponudio novi ugovor, prilično manji od onog prijašnjeg, a i onog što igrač njegovog kalibra i zaslužuje, no kriza koja drma nije poštedjela niti Zelene. Calathes za sada ne pokazuje prviše razumijevanja, ako to možemo tako reći, za novi ugovor, pogotovo nakon što je nekoliko velikana “namirisalo krv” i počela su koketiranja. Nekoliko je klubova u redu za ovog igrača, a navodno je najviše zagrizao upravo Zenit, a tamo je očito pojam krize nepoznat. Da Calathes nije jedini problem Zelenih, pokazuje i nezadovoljstvo još nekoliko igrača aktualnom situacijom, prije svih Jimmera Fredettea te Deshauna Tomasa i njih dvojica bi vrlo lako mogli, zajedno sa Calathesom, činiti trojku koja će prva napustiti Panathinaikos.

Barcelona je prije nekoliko dana raskinula ugovor sa Malcolmom Delaneyom, što je prilično odjeknulo, pogotovo u klubovima koji bi željeli vidjeti u svojim redovima ovog sjajnog igrača. Delaney je bio dio najskuplje Barcelone u povijesti, koja je ove sezone pucala na sve moguće trofeje, a navodno da igrač nije bio na istoj valnoj duljini sa trenerom Pešićem već duži period. Ako je točna informacija o tome da je on bio jedan od predvodnika igrača iz svlačionice koji su se pobunili protiv smanjenja plaće, onda je raskid ugovora od strane kluba prilično jasan. Olimpia Milano se već javila i pokazala interes za Delaneyom, no sumnjamo da će ostati jedini u redu za dovođenje ovog sjajnog igrača.

Viceprvak, Anadolu Efes, bi prema nekim napisima mogao ostati bez svog udarnog dvojca, Shanea Larkina i Vasilija Micića. Iako je realnije da neće mijenjati klub, spominje se opcija sa nekoliko klubova u NBA ligi, no s obzirom na sveopće stanje, kako u Europi, tako i u Americi, treba to uzeti sa rezervom, ali da su na radaru, jesu. Pogotovo Micić, koji je uredno draftiran od strane Philadelphie, još 2014. godine i njihova prava na njega još uvijek stoje, no pitat će se i Micića nešto u cijeloj priči i koje su njegove želje. Nekoliko je upitnika. Želi li igrati konstantno u Europi i zadovoljavati svoje potrebe ili otići u NBA, na sklizav teren, s obzirom da mu tamo nitko neće garantirati minutažu, no s obzirom na izvedbe posljednjih sezona, možda bi se i izborio za mjesto pod suncem. Ipak, opcija ostanka je puno realnija od opcije odlaska…

Foto: Euroleague

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype