sportski sportski sportski sportski

KOD

FLASHBACK: Mario Stojić

Još jedan bivši igrač Zagreba, Mario Stojić, se našao kao gost u novoj rubrici. U svojoj karijeri Mario je igrao za Sava Osiguranje iz Rijeke, Zagreb, Benetton, Alicante, Real Madrid, Menorcu, Oostende i Ludwigsburg. Mario je bio dio generacije koja je 2001. u Japanu na SP, stigla do srebrne medalje. U finalu je momčad predvođena upravo njime, poražena od SAD-a, iako smo na poluvremenu imali +5, a u drugoj četvrtini i +16. Mario je bio naš prvi strijelac na tom prvenstvu sa 18.3 poena u prosjeku, što mu je donijelo na kraju 4.mjesto ukupno na listi strijelaca. Bio je omiljen u Španjolskoj dok je igrao u Menorci, gdje je bio kapetan te se zadržao četiri godine, a u to vrijeme je uspio postati igrač sa najviše odigranih utakmica te najbolji strijelac.

Godina prestanka igračke karijere i u kojem klubu ste završili karijeru?

Bilo je to 2014. godine u Njemačkoj, u Ludwigsburgu

Koji je bio razlog prestanka?

Došlo je do neke vrste mentalne zasićenosti, a i kao kod većine, ozljede iz prošlosti su učinile svoje, točnije lijevo koljeno.

Period, događaj ili utakmica koje se rado sjetite?

Posebno ću pamtiti svoju pretposljednju sezonu u Španjolskoj, u Menorci, bila je to sezona 2007./2008. Proveo sam tamo ukupno četiri sezone. Od ostalih utakmica, zbog njenog značaja, izdvojio bih finalnu utakmicu SP, SAD-Hrvatska, reprezentacija U-21, koju smo izgubili, no srebrna medalja bila je u tim trenucima odličan uspjeh. Iz prvenstva Hrvatske, izdvojio bih utakmicu protiv Karlovca, dok sam igrao za Zagreb, u kojoj sam postavio osobni rekord sa 49 postignutih poena.

Najdraži i najbolji suigrači u mojoj karijeri su…

Najdraži Damir Milačić, Damir Miljković i Stipe Marinović od naših, a od stranaca Elmer Bennett, Pat Burke i Tyus Edney.

Pet najboljih suigrača iz moje karijere su…

Tyus Edney, Charlie Bell, Luis Bullock, Antonis Fotsis, Kaspers Kambala

Trener kojem najviše dugujete…

Ja bih njih poslagao nekakvim redom, jer ne želim neke izostaviti. 1.Željko Kovačević, koji je bio moj trener na početku moje karijere, 2. Mladen Šestan, 3.Marin Babić, 4. Pepsi Božić, 5. Željko Poljak, 6. Julio Lamas, 7. Ricard Casas

Da li postoji neki klub protiv kojeg ste bili posebno motivirani kada ste igrali?

Volio sam igrati protiv Reala kada sam otišao od njih, također i protiv Estudiantesa, dok sam u Hrvatskoj bio motiviran protiv Cibone

Vrhunac vaše karijere bio je…

Kada sam postao igrač Real Madrida, no iskustvo na Menorci je također nešto što je obilježilo moju karijeru i život.

Iz sadašnje perspektive, umirovljenog košarkaša, koji stil košarke vam se više sviđa: NBA ili Euroliga?

Iskreno, Euroligu malo pratim, dok se NBA danas sveo samo na šutiranje trica, sve je preotvoreno, nema taktike, ali više preferiram ipak NBA.

Da možete, da li bi ponovili svoju karijeru na isti način?

Znaš kako se kaže, moglo je bolje, a moglo je i gore. Svi smo mi pametniji nakon bitke, kako se kaže, no ipak ima nekih stvari koje bi promijenio.

S kim bi sada odigrali 1 na 1 da možete?

Dražen Petrović

Slijedeća osoba za koju želim da se prisjeti karijere je...

Damir Milačić. Neka se prisjeti malo da je i on nekada bio igrač…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype