KOD

Glavna ljetna saga završila-očekivanom i logičnom odlukom!

Košarkaški klub Split je dobio, za sada, najveće pojačanje za slijedeću sezonu!

Ne sjećam se kad je jedno ljeto bilo ovako napeto u čekanju odluke o potpisu jednog igrača.

Neću u ovu kategoriju ubrajati NBA ludnicu, niti ono što se događa u Euroligi, no ono što je Pavle Marčinković, nesvjesno, proizveo od završetka Premijer lige dugo nije viđeno na ovim prostorima. Čovjek je na kraju sezone proglašen prema trenerima za najboljeg igrača, apsolutno opravdano pa je i bilo logično da će na kraju sezone krenuti trka.

Pavle se nakon sezone odmarao vrlo kratko, pošto je bio aktivan u reprezentaciji i na Ljetnoj ligi i na turniru u Kini, a u svoju je karijeru ubilježio i prvu kapetansku vrpcu u kockastom dresu. Za svo to vrijeme, Hrvatska je brujala o tome gdje će Pavle nastaviti svoju karijeru. Iako je imao nekoliko inozemnih opcija, Pavle je upravo našoj redakciji na kraju sezone rekao da bi volio ostati u Splitu, jer kako je i sam rekao, dugo se nije tako s nekime homogenizirao, disao kao jedno i odlično se snašao.

Medijima se posljednjih tjedana njegovo ime toliko provlačilo, selilo ga se od Cibone pa do Zadra i na kraju Splita. Iako se niti jedan od ta tri kluba nije u ovom periodu službeno očitovao o njemu, a i zašto bi, špekulacije ionako ne treba ozbiljno shvaćati dok ne postanu službene.

No, dojam koji je ostao, posebice od navijača Zadra je bio baš gnjusan, ne želim to niti prenositi, niti sam čitao sve, no onaj dio koji sam čitao, nije bio ni malo lijep. Osobno, nisam vidio niti jedan razlog zašto bi potpisao za Zadar, iako su neki portali u nekoliko situacija vijest o njegovom potpisu prenijeli kao gotovu. A one nisu mogle biti dalje od istine…sa razlogom.

Što se tiče Cibone, gotovo da nitko nije komentirao ozbiljnije njegov dolazak pod Toranj, iako je Pavle već bio dio te priče, faza prilagodbe ne bi mu bila problem. No, kao i u slučaju Zadra, oni bitni, oni iz fotelja ostali su zakopčani do grla. Također sa razlogom, znamo svi koji smo se bavili i koji se bavimo košarkom i svime što ima veze sa njom, da se ovakvi transferi rade u sjeni, daleko od očiju javnosti. Jest da u košarci nema Zdravka Mamića, ali sličnih njemu, barem malo, uvijek ima. Uvijek će se naći netko tko će te minirati, tko će nazvati “nekog svog” i sve će se srušiti kao kula od karata. Ono u čemu se priča oko Cibone razlikovala od Zadra je da ružnih komentara i nije bilo, čak mi se i činilo u nekim trenucima da niti njeni navijači to nisu uzeli toliko za ozbiljno, no s obzirom na neaktivnost njene uprave, htjeli su ga samo zato da neko kvalitetno ime sleti pod Toranj, no to i nije bilo realno…sa razlogom.

I na kraju balade, kad svira violina…zadnja priča, koja je možda bila najtiša, ali sa razlogom, bila je priča oko Splita. Toliko puta ispričana ove sezone da je zapravo bila jedina. JEDINA LOGIČNA! Kao što sam ranije rekao, Pavle je u razgovoru sa mnom toliko na mene ostavio pozitivan dojam o Splitu da bi mi, i u tom trenutku, a i sada, potpis za nekog drugog bio ravan priči da će Darijo Srna završiti karijeru u Hajduku. Pavle je u sezoni iza nas, u kojoj je Split bio osakaćen ozljedama, nosio žutu obitelj veći dio sezone vrlo kvalitetno. A i sam je jedno vrijeme bio ozlijeđen, čak je i igrao u takvom stanju. Vukao je Pavle Split sa svojim suigračima do polufinala Premijer lige pa iako je Split ostao bez značajnijeg uspjeha ove sezone, s obzirom na ozljede i veliki broj utakmica, sezona na kraju je u redu. Govoriti o njegovim kvalitetama ili da je igrački sazrio, bi bilo deplasirano, Pavle je već odavno izgrađen i afirmiran, no neke su ga predstave ove sezone zabetonirale uz epitet najozbiljnijeg igrača. Treneri Premijer lige su to samo potvrdili, ali i oni njemu najbitniji: publika. Publika na Gripama je kao i na Poljudu. Otprilike. I nju ne možeš zajebat. Kao što ni Pavle nije zajeb`o Split.

Split, koji mu je toliko toga dao. Split koji ga je gurnuo do reprezentacije, koliko god ta činjenica trenutno možda zvuči suludo, no kroz Ljetnu ligu i Kinu, Pavle je sigurno postao Mršićev čovjek od povjerenja. I zato je, uvjeren sam i sada, a i bio sam na kraju sezone kada smo razgovarali, Split bio njegova prva opcija. Sigurno ne jedina, ali prva da. Logično.

Nije ni Pavle lud da reže nogu sa stolice na kojoj mu je udobno…

Foto: Marin Sušić

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype