Godine su samo broj: Emil Deda Morović, 36 godina na košarkaškom terenu

Donosimo još jednu priču o košakraškim entuzijastima.

U sezoni 2022/2023 sa navršene 52 godine života, Emil Deda Morović biti će dvanaestu godinu za redom u rosteru košarkaškog kluba Ivančica iz Ivanca, člana druge hrvatske lige.

Emil je rođen u Zadru 14.09.1971. a potječe sa Dugog Otoka iz mjesta Žman. Do svoje petnaeste godine bavio se odbojkom. Jedna od legendi zadarske košarke, Željko Pribanović Gaga 1986. godine u Žmanu osniva košarkaški klub „Krknata“ u čijoj je prvoj postavi i Emil, a takmiče se u općinskoj ligi Zadar.

Na jesen 1990. dolazi na fakultet u Varaždin gdje nastavlja sa košarkom, te u periodu do 2001. igra za nekoliko tadašnjih varaždinskih klubova, između ostalih i za jednu od najboljih postava KK Zagorja gdje mu je jedan od suigrača i današnji trener Zlatko Manjerović. Za košarku na ovim prostorima to je vrijeme obilježeno financijskim poteškoćama i čudnim odlukama saveza. Tako je Emil, u eri zabrane igranja starijim od 25 godina član „Starog grada“ možda i najbolje ekipe sastavljene na ovim prostorima, a koji su se takmičili samo u KUP-u , igrali turnire i prijateljske utakmice.

Dres Ivančice prvi puta oblači u sezoni 2001/2002. Zadržava se samo dvije sezone nakon čega se vraća u varaždinsku Vindiju, a nakon toga na nekoliko sezona i u ludbreški Grafičar. U redove Ivančice vraća se 2010 godine gdje je i danas. Deda je odličan centar, koji besprijekorno odrađuje svoju ulogu na poziciji „5“ kako u fazi napada tako i u obrani, sa istančanim osjećajem u skok igri, zaslužan za mnoge preokrete i pobjede. Deda je „dobri duh“ Ivančice, zaražen košarkom, uz kojeg su stasali i danas stasaju igrači, a koji je dijelio i danas nesebično dijeli svoje znanje, iskustvo i ljubav prema košarci. Deda je „produžena ruka“ trenerima, odličan motivator, jedan od onih iz „stare garde“ koji su na 100% do posljednje minute !

Na kraju, Emil je, kao takav rado viđen i uz puno poštovanje srdačno dočekan na svakom parketu lige. Nema sumnje, jedan je od najstarijih, moguće i najstariji aktivni košarkaš u Hrvatskoj ! Do kada? To samo ON zna!

Tekst pisao: Pero Putar / KK Ivančica Ivanec

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype