sportski sportski sportski sportski

KOD

HKS-ova ponuda drugoligašima: nastavak natjecanja na vanjskim terenima? Netko se igra sa košarkom…

Netko se igra sa košarkom ovih dana jer ovo je krajnje neozbiljno i posprdno.

Nogomet je sport koji se igra na otvorenom. Košarka je sport koji se igra u dvorani. Jel ovo u 21.stoljeću nekome nije još uvijek jasno? Očito da nije.

Drugoligaši su danas dobili ponudu da svoje natjecanje u Drugim ligama nastave na vanjskim terenima, kao i sve mlađe kategorije. Da, dobro ste pročitali: NA VANJSKIM TERENIMA! U 21. stoljeću. Ili je želja da se svi skupa vratimo u 70-te, kada su dvorane bile rijetka pojava pa je igranje košarke na betonu bila jedina mogućnost uživanja u ovom prekrasnom sportu.

Prije nekoliko dana entuzijasti iz KK Diadora iz Zadra su, kao i većina amaterskim klubova, već dugotrajnim ogorčenjem odluka Stožera, poslali prijedlog Hrvatskom košarkaškom savezu o nastavku natjecanja. Između toga, povjerenici drugih liga poslali su upite klubovima postoji li netko tko je zainteresiran za igranje kvalifikacija za Prvu ligu, ne bi li se odigralo bilo što. Prema našim informacijama zaiteresiranih klubova je bilo nešto manje od 10 u pet regija. No i dalje je ostao upitnik kako bi se sve skupa izvelo pa su momci iz Diadore dali svoj prijedlog, koji je itekako ima smisla.

Natjecanje bi se igralo po regijama, otprilike ovako: da se u jedno natjecanje spoji Istok i Sjever te eventualno Centar, a sa druge strane Jug i Zapad i iz tih mini liga bi se odredilo 4 ili 5 klubova koji bi se u jednom gradu našli i odigrali zamišljeni turnir kao i prošle godine, po sistemu svako sa svakim, koji bi na kraju dao dva buduća prvoligaša.

Kako je Druga liga svrstana u rang natjecanja ispod 2. stupnja, eventualno bi postojale pravne prepreke, no i tu su iz Diadore našli model. S obzirom da bi drugoligaški turnir bio nastavak Prve lige (2.stupanj) jer se ona mora popuniti sa dva drugoligaša, pravne prepreke za tu ideju ne bi trebalo biti. Na ruku ove odlične ideje ide i kalendar Prve lige, koji kaže da prvoligaši svoj regularni dio završavaju 27.3., a ovaj bi model samo bio nastavak “prvoligaškog života”, bez kršenja odluka Stožera u smislu stupnjevanja natjecanja.

Sve to Diadora je poslala Savezu kao konstruktivan prijedlog, za koji do dana današnjeg nije dobila odgovor. Niti pravno uporište, koje još uvijek nije istražila ni Pravna služba Saveza.

Danas su svoj dopis ponovili prema Savezu, u nadi da će bilo tko reagirati u što bržem roku, na opći interes košarke.

I danas se drugoligašima šalje dopis, kojim ih se poziva da se očituju žele li natjecanje nastaviti na vanjskim terenima i da ukoliko imaju bilo kakav prijedlog, pošalju Savezu. Pa tko ovdje treba raditi posao Saveza? Tko treba odlučivati o sustavu natjecanja?

Idemo malo i o tom igranju na vanjskim terenima te upitnicima:

1.Imaju li svi klubovi u svojim gradovima prikladan vanjski teren?

2.Hoće li vrijeme svakog vikenda ići na ruku da se utakmica igra?

3.Kako će se nastaviti utakmica ukoliko se, primjerice, dogodi prolom oblaka na poluvremenu?

4.Što će biti sa igračima ako se eventualno ozljede na betonskom terenu? Uzmite u obzir da većina igrača u Drugoj ligi negdje radi pa ih eventualna ozljeda može udaljiti na određeno vrijeme i sa posla. Tko će to nadoknaditi?

5.Imaju li svi klubovi uvjete u kojima na te terene mogu osposobiti struju za semafor? Ili će zaposliti dva momka koji će ručno okretati rezultat, a za stolom će se štapom za osobne greške lupati 5 sekundi prije isteka napada?

6.Gdje će se igrači i suci presvlačiti?

…i tako dalje, i tako dalje.

Uvažite prijedlog gospode iz KK Diadore, da se predkvalifikacije odrade po regijama, organizirajte kvalifikacijski turnir i riješili ste stvari vrlo brzo.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype