sportski sportski sportski sportski

KOD

HKS u ova dva dana “sastanči” sa ženskim i muškim klubovima, možemo li očekivati promjene?

HKS je jučer odradio sastanak vezano za ženski dio natjecanja, a danas će za muški. Što možemo očekivati?

Pandemija koronavirusa bi mogla donijeti neke promjene u našoj košarci. To je sada već jasno kao dan. Kriza koja je pogodila gospodarstvo, se reflektira i na sport i to je sada već svima jasno. Velik broj klubova se danas financira iz gradskih proračuna pa tako na neki način ovise o mnogo čimbenika. Jedan i vrlo važan čimbenik su i ovogodišnji izbori, koji će uvjetovati mnogo toga, koliko god to, realno, ružno zvučalo. Samo iz razloga što svi jako dobro znamo koliko je država izdvajala za sport, a veliko je pitanje koliko će sada misliti na sportaše, kada ni sama ne zna u kojem će smjeru djelovati. Ajde, možda se poslije tog 5.7. i izbora nešto i promijeni, iako čisto sumnjam.

Zato iskreno treba očekivati promjene krovne košarkaške organizacije, koja je u posljednje vrijeme krenula osluškivati puls klubova, iako se situacija u kojoj su se svi klubovi našli, već dobro poznata svima pa tako i čelnim ljudima Saveza. Veseli jedan novi način komunikacije iz Saveza, koji se približava klubovima, promijene su vidljive i u planu oko edukacije trenera, tako da sa veseljem gledamo prema naprijed…

Jučer je u hotelu Hilton održan jedan od radnih sastanaka HKS-a, točnije okupio se Stručni savjet za žensku košarku, koji je razgovarao o opcijama za slijedeću sezonu i sustavu natjecanja Prve ženske lige, ali i prvenstava ženskih mlađih kategorija te su dogovorene smjernice koje će biti predstavljene Upravnom odboru.

Iz HKS-a javljaju da veseli podatak da su se na sastanku pojavili svi (10) predstavnici klubova pa su se tako mogla čuti kompletna mišljenja svih, što je još jedan pokazatelj da bi se moglo ići u smjeru demokratskog puta u budućnosti. Vrlo je bitno da Savez radi na komunikaciji sa klubovima i traži njihove prijedloge i mišljenja, pogotovo u ovo vrijeme kada svi trebaju raditi na tome da se olakša nastala situacija i da se čuju razni prijedlozi.

Predstavnici klubova su izrazili svoja stajališta o izgledu sljedeće sezone, razmijenili mišljenja o predstavljenim opcijama sustava za sljedeću sezonu te će Upravni odbor zasigurno, nakon sastanaka radnih skupina, Stručnog savjeta za žensku košarku i predstavnika klubova Prve ženske lige, dobiti relevantne informacije na temelju kojih će biti moguće donijeti odluke kojima se poštuje trenutačna situacija, ali i mišljenje većine.

Isto tako, danas bi se trebali sastati i predstavnici svih klubova Premijer i Prve lige, kako bi se našao zajednički jezik i odlučilo u kojem smjeru će ići muška košarka.

Prije nekoliko tjedana pisao sam članak na temu Premijer i Prve lige te izrazio mišljenje da bi broj klubova u Premijer ligi trebao ostati isti te da sustav natjecanja bude dvokružan, a ukoliko se želi nešto mijenjati, onda je to Prva liga. Ako prihvatimo činjenicu da su krizom itekako pogođeni premijerligaši, onda si možete zamisliti kakva je situacija kod prvoligaša. S obzirom da sa nekima od njih i komuniciram, kao i sa drugoligašima, vjerujte da bi većina prihvatila prijedlog od dvije Prve lige, podijeljene u dvije regije, Sjever i Jug. Uz naravno dodatak nekoliko drugoligaša, ta bi liga bila puno jeftinija i prihvatljivija, ako uzmemo u obzir da je stavka putovanja većini klubova najveći uteg. Ograničili bi putovanja na maksimalno 250-ak kilometara, koja možete obaviti u jednom danu. Velika, jako velika stavka u proračunu klubova.

Prijedlog o dvije Prve lige, Sportski Kod je dao još prošle godine, kada je situacija bila nešto bolja od ove trenutne, a nekoliko klubova je čak i dalo glasnu podršku tome. Hoće li ovo ljeto donijeti toliko željene promjene, vidjet ćemo i to vrlo brzo.

Čekamo…

Foto: HKS/ Marin Sušić

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype