sportski sportski sportski sportski

KOD

Hrvatska pobjedila Švedsku i ostvarila plasman na Europsko prvenstvo!

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Odličnu utakmicu odigrao je Splitov Pavle Marčinković, koji je bio naš prvi strijelac.

Kvalifikacije za EP, 4.kolo:

Švedska-Hrvatska 72:87 (16:22, 15:26, 22:20, 19:19)

(Andersson 22, Ramstedt 14 / Marčinković 20, Šakić 14)

Prva utakmica ove dvije reprezentacije, odigrana u Zagrebu, prije nekih devet mjeseci, otvorila je našim momcima o kakvom se protivniku radi. Relativno lako Hrvatska je odradila tu utakmicu, a danas je Švedska bila bez nekoliko igrača, čija prezimena završavaju većinom sa SON. No, i takvi su na početku utakmice zonom uveli našu momčad u male probleme u napadu. Nismo pronalazili neka laka riješenja kao protiv Turske, dok je u obrani također bilo to premekano.

Ipak, nakon uvodnih pet minuta, Hrvatska se probudila, podigla agresivnost u obrani, proradio je napad i stvari su za nas počele izgledati puno bolje. Pavle Marčinković se razigrao, sa klupe su potrebnu energiju donijeli Roko Rogić i Filip Krušlin i na kraju smo otišli na +6 nakon prve četvrtine. Miru Bilana su igrači Švedske udvajali čim je primio loptu na svojoj poziciji, no i u tim situacijama Hrvatska je reagirala odlično. Marčinković je vezao dvije trice, Rogić i Krušlin su se raspucali, a obrana je do kraja poluvremena pretvorena u granitnu i situacija na terenu je izgledala prilično dobro za našu momčad. Posebno veseli atmosfera sa klupe. Gotovo niti jedna akcija igrača na terenu nije prošla bez njihove glasne podrške i dizanja sa klupe, a kad ste na terenu onda vam to jako puno znači. Stvarno je lijepo gledati kemiju i zajedništvo koje trenutno vlada u reprezentaciji.

Hrvatska je nastavila kontrolirati pozitivan rezultat iz prvog poluvremena, Švedska je pokušavala stići prednost, no imali smo većinom riješenja u svim situacijama pa bi se ponovno odmaknuli kada bi Švedska smanjila. Otišlo se na zadnji mali odmor sa rezultatom 53:68. Posljednja četvrtina je samo u jednom trenutku ponudila neizvjesnost i to kada je Švedska došla na -10 (70:80), no Marčinković je novom, svojom petom tricom, zapečatio sudbinu Švedske i odveo našu momčad na nedostižnih +13. Na kraju sigurna pobjeda od 15 razlike i novi plasman Hrvatske na jedno veliko natjecanje.

Pavle Marčinković je danas bio naš prvi strijelac sa 20 poena (5/6 za tri poena), a uhvatio je i 8 skokova. Željko Šakić je sa 14 poena bio drugi strijelac, dodao je 5 skokova i 3 asistencije. Miro Bilan je ponovno upisao double-double učinak od 12 poena i 10 skokova.

Foto: FIBA

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype