Hrvoje Marin: “Odlično odrađene pripreme su temelj da se sa razlogom nadamo plasmanu na EP”

Naše 3X3 reprezentacije za vikend čekaju važni basketi.

Ljeto je već po običaju rezervirano za 3X3 košarku, koje neće nedostajati ni ove godine. Prvi osvrt na prošlu godinu izbacit će vam podatak da je naša U17 reprezentacija postala prvak Europe. Hrvatska je tada nastupila u sastavu Niko Bandov, Juraj Brkić, Vito Mlatac i Roko Cetina, koji je ujedno bio i MVP turnira, a oni se sada pripremaju za Svjetsko U18 prvenstvo, u Debrecenu u kolovozu.

Osim njih, obaveze već ovog vikenda imaju i seniori te seniorke, a put ih vodi u Dansku. Muška reprezentacija, u sastavu Ivan Rašetina, Željko Jović, Stipe Krstanović i Fran Jacović igra kvalifikacije za EP, dok će iste obaveze imati i cure, Lea Miletić, Nerea Brajac, Iva Bošnjak i Ivana Ujević. Dakako, objema reprezentacijama je izbornik Damir Harapin, a koordinator za 3X3 košarku je Hrvoje Marin Toto, sa kojim sam pred put u Kopenhagen razgovarao o predstojećim izazovima.

“Prije svega, pozdrav svim čitateljima Sportskog koda. Što se tiče samih priprema naše reprezentacije u Srbiji, odnosno Novom Sadu, mogu samo reći da je bilo odlično. Naših osam muških kandidata za reperezentaciju se spremalo i treniralo sa najboljim svjetskim basketašima, borili se, naučili neke nove stvari, a kada spomenem da su tu bile ekipe UB-a, Limana i Partizana, sve vam govori o kojim se igračima radilo, ali i kvaliteti koju ti igrači imaju. Skupili smo svi zajedno jedno veliko iskustvo, momci su zadovoljni odrađenim, ali i stručni stožer.”

Cure, odnosno kandidatkinje za žensku reprezentaciju, su također bile sa vama…

“One su se pripremale protiv reprezentacija Danske i Azerbajdžana te nekih lokalnih ekipa. Sve ukupan dojam cijelih tih priprema je bio odličan i sigurno je koristio svima nama, za sve ono što nas očekuje ovo ljeto.”

Što vam slijedi?

“Svi su nakon povratka dobili 2-3 slobodna dana, a u četvrtak nas očekuje odlazak u Dansku. Očekivanja? Prije svega da svi daju sve od sebe, to je najbitnije i jedini preduvjet, znaš i sam da je to sport, da se i druga ekipa sigurno maksimalno sprema i želi pobijediti. Idemo gore napraviti što bolji rezultat i plasirati se na Europsko prvenstvo. “

Tko sve stoji muškoj reprezentaciji na putu do cilja?

“Muški su u skupini sa Belgijom, Italijom i Dansko. Od te četiri ekipe, prvoplasirana ide direktno u polufinale, dok drugi i treći razigravaju sa drugom skupinom, gdje se nalaze Mađarska, Češka, Portugal i Španjolska. Pobjednici polufinala nakon toga idu na EP. “

Curama predstoji što?

“Cure su u skupinama po tri ekipe, a mi se nalazimo u skupini sa Španjolskom i Portugalom, iznimno dvije jake reprezentacije. Ovdje je sustav takav da sve tri ekipe idu dalje u drugi krug, s time da prvoplasirana ekipa ide direktno u polufinale, druga i treća iz skupine razigravaju, dakle isto kao i kod muških. Kao što sam rekao, cilj je dati sve od sebe, boriti se i da damo energetski sve od sebe.”

Svojevrsne pripreme u ovo vrijeme odrađuju i oni mlađi basketaši, reprezentacija U18, koja je prošle godine postala Europski prvak. U kakvom su oni programu trenutno, osim što igraju 3X3 turnire, proteklog vikenda vidjeli smo ih u Vukovaru, u jednom miješanom izdanju…

“Oni se trenutno pripremaju za Svjetsko prvenstvo, na koje smo se mi direktno kvalificirali kao prošlogodišnji pobjednici EP U17. Iznimno smo zadovoljni njihovom reakcijom i igrom u Vukovaru i općenito, pogotovo kada se uzme u obzir da su tu momci od kojih nekih još ni nemaju 18 godina i dobro su se “potukli” sa puno starijim momcima i seniorima. Izbornik Dario Papak je u Vukovaru napravio dvije podjednake momčadi i sigurno je da je i on zadovoljan kako su dečki reagirali.”

Oni su praktički na početku priprema?

“Njima je ovo prvi ciklus priprema, s obzirom da je njihovo natjecanje krajem kolovoza u Debrecenu. Nažalost, FIBA je donijela odluku da je ovo zadnje natjecanje za U17, odnosno U18 momke i od slijedeće sezone se okreće sve na U21 te U23 pa je ovo za ove momke trenutno posljednje natjecanje te se iz tog razloga nadam da ćemo ući u borbu za medalje, kako bi na lijep način završili jedan period.”

Foto: HKS

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype