KOD

Ima li tu, mjesta za mene…

U Zadru su ovih dana vuku očajnički potezi kako bi se što prije pokušalo spasiti sezonu, a sredstva za to se ne biraju.

Početak priprema u Zadru nije baš prošao bajno. Kratak roster, neizvjesna budućnost i skromna vizija, bili su samo ogledalo onog što se događalo zadnjih nekoliko sezona, a prošla je dosegla vrhunac. Jedva se Zadar spasio od ispadanja iz ABA lige, dok je utrka u domaćem prvenstvu stala u polufinalu. Okrenuli se s toga Zadrani, bar su to tada pričali, kako će priliku dobiti naši igrači i mladi igrači. Sada, tri mjeseca kasnije, priča je to bila sa figom u džepu. Svi oni upućeniji i oni koji prate košarku u nas, znali su ili su to bar pretpostavljali, da to i nije priča sa pokrićem, jer niti je tko imao viziju koga dovesti, nisu su ta pojačanja dolazila na vrijeme, a i oni koji su na kraju došli, pokazali su se kao promašaji. Pozdrav Jamesu Farru!

Među prvim igračima koji su dovedeni bio je Jan Palokaj, koji je potpisao četverogodišnji ugovor, a stigao je iz Bosca, dojučerašnjeg premijerligaša. Kad vežeš nekoga četiri godine ugovorom nameće se činjenica da računaš na njega na duže razdoblje, bar bi trebalo biti tako. Jasno, uvijek postoje iznimke oko ugovora, nezadovoljstvo sa jedne strane  ili sa obje i to može pasti u vodu. Jesu li ti namjere stvarno takve da želiš nekoga razviti, istrpiti i dati mu priliku ili muljaš oči drugima, možda i konkurenciji, je tvoja stvar. Koja kad tad ispliva van. Dojma smo da sada, nakon tri mjeseca od početka sezone i 13 utakmica u oba natjecanja, se tu ne radi o nekom velikom planu i razvoju. Onda se postavlja drugo pitanje, da li taj isti Palokaj ima kvalitetu da igra u Zadru? Tu procjenu ostavljamo onima koji su ga doveli. Pa bio to sportski direktor, predsjednik ili trener, kojeg usput rečeno, više tamo nema, stigao je novi.

Prema minutaži koju je do sada dobio (11.7 ABA liga, 9 Premijer liga) to izgleda prilično skromno. Kažu prvi mačići se u vodu bacaju, prva godina ugovora je najteža, ili jesi ili nisi, ako se u prvoj ne pokažeš gotov si…i tako ti izgovori, koji možda i imaju malo istine u sebi.

Jučer je doveden Dominik Mavra, da pokrije poziciju playmakera, na kojoj su već Uljarević i Junaković. Palokaj je tu više bio kao dvojka, no ni pored spomenutog dvojca, a i Amerikanca Allena on tu nije imao šanse. Sad je ima još manje…

Apsolutna ista stvar vrijedi i za Juru Planinića. Prošle sezone dobio je Jure nekoliko prilika kod Nazora, a ove sezone se očekivalo da dobije još više prilike. Ne da bude stožerni igrač, ali da malo po malo dobije minutažu i pokaže jel je on taj ili ne. I krenula je sezona u dobrom smjeru, no odlaskom Nazora, a dolaskom Jusupa i Jure je pao u drugi plan.

Prvo je Jure dobio konkureciju u Farru, koji je već došao sa 15 kg viška pa je to uspio dovesti u red, no vidjelo se već na početku da Farr nije kalibar Zadra ili bolje rečeno da se ne uklapa u igru koju igra Zadar, iako nisam siguran prema prikazanom do sada kakva je to točno i precizirano bila uopće igra. Eto, uslijedio je rastanak sa Farrom, a u međuvremenu tu su se pojavili Fundić i najnovije pojačanje Keller. Odmah je bilo jasno da ni kod njega neće biti previše minuta ove sezone.

U Zadru inače stanuje još jedan premijerligaš, Sonik Puntamika, kojeg sa klupe vode stručnjaci Šime Kraljević i Stipe Kuliš. Za sada, sa onim što imaju, dečki rade vrlo dobar posao. Puntamičani su na omjeru 3 pobjede i 4 poraza, a u još nekim utakmicama im je nedostajalo malo sreće pa je taj omjer mogao biti i u pozitivi vrlo lako. Jučer je njihov brod napustio Josip Jukić pa se otvorilo mjesto pod koševima. Zašto ja sad spominjem Sonik Puntamiku?

Da li je nekome možda u Zadru palo ili pada na pamet, u ovoj trenutnoj situaciji, kada se iz aviona vidi da Palojak i Planinić neće dočekati ozbiljnije minute u ovoj sezoni, da ovaj dvojac završi u Soniku na posudbi? Vjerujem da ni jedan ni drugi ne bi imali ništa protiv. Ujutro treniraju sa Zadrom, navečer sa Sonikom. I jedan i drugi bez problema igraju Premijer ligu, Palokaj je to već dokazao, a Jure je na najboljem putu. Samo im trebaju minute. Ova opcija bi bila WIN-WIN za sve. Zadar bi imao dvojicu mladih igrača koji se razvijaju kod odličnog trenerskog dvojca, minutažu bi imali, trenirali bi i dalje pod nadzorom Jusupa, a itekako bi koristili Soniku u očuvanju premijerligaškog statusa. Kako će se razviti do kraja sezone, apsolutno nitko ne zna, ali ni neće saznati ako ne budu igrali…a u Zadru će se teško naigrati, no priliku sigurno zaslužuju.

A još i kad u Zadar dođe Marko Popović

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype