sportski sportski sportski sportski

KOD

INTERVJU: Dominik Nervo i Tomislav Maslić promijenili krvnu sliku drugoligaša KK Radnik, želja je i rang više u budućnosti

U razgovoru za Križevce.info, dvojac Nervo-Maslić, su se osvrnuli na novi smjer drugoligaša KK Radnik iz Križevaca.

U godini kada je Košarkaški klub Radnik proslavio 50 godina postojanja, klub su zahvatile velike promjene. Nakon godina stagnacije u Drugoj muškoj ligi sjever (poznatijoj i kao A2 sjever), vodstvo kluba se promijenilo te je u veljači prošle godine Josip Šikić nakon 26 godina napustio mjesto predsjednika kluba, gdje ga je zamijenio Dominik Nervo. Istovremeno, funkciju sportskog tajnika i direktora preuzeo je Tomislav Maslić koji je nedavno u dresu Radnika okončao bogatu igračku karijeru. 

U prvih godinu i pol dana rada na rukovodećim funkcijama u klubu, Nervo i Maslić potpuno su promijenili krvnu sliku križevačkog košarkaškog ponosa. Napokon su nabavljene nove garniture dresova, klub je kupio kombi za prijevoz na utakmice, a seniorska momčad napravila je veliki rezultatski iskorak. Klub se aktivno uključio i u razvoj 3×3 košarke, narastao je i broj djece koja treniraju košarku u klubu, snimljen je dokumentarac o prvih 50 godina kluba te je upriličena velika proslava na vanjskom igralištu pored gimnazije. Sjajan rad u proteklom vremenu bio je i više nego dovoljan povod za veliki intervju s čelnicima kluba. Dominik Nervo i Tomislav Maslić u opširnom su razgovoru za Križevci.info otkrili mnoge detalje vezane za funkcioniranje kluba, a saznali smo i brojne planove za budućnost. 

Kako biste saželi prvih nešto više od godinu dana od preuzimanja funkcija u klubu?  

Nervo: “Osjetio sam da može doći do pozitivnih promjena u klubu u odnosu na prijašnju situaciju i to je primarni razlog zašto sam se uključio u rad kluba.  Znao sam da mogu donijeti određenu financijsku stabilnost klubu preko generalnog sponzora Radnika. Uz to, trebao mi je netko sa sportskim znanjem, iskustvom i organizacijskim sposobnostima i to sam pronašao u Masliću. Istaknuo bih da je on kapacitet i za ozbiljnije sportske sredine, ali srećom vezan je uz Križevce tako da bogato znanje i iskustvo primjenjuje u Radniku. Ukratko, jedan bez drugog nismo htjeli ulaziti u cjelokupni proces. Naš je cilj da u prvom mandatu od 4 godine dignemo klub na višu razinu i ostvarimo ciljeve koje smo pred sebe postavili.”

Koje su uloge, odnosno njihova podjela u klubu između vas dvojice?

Nervo: “Moja je primarna uloga održavanje financijske stabilnosti kluba, dok je Tomislav zadužen za osmišljavanje, organiziranje i provođenje sportske politike kluba. Ono gdje djelujemo zajedno je donošenje krucijalnih odluka za klub. Tu nastupamo zajedno i kroz brojne razgovore pokušavamo donositi najbolje odluke za klub. Mogu istaknuti da se doista dobro slažemo. Na terenu smo obojica bili temperamentni, ali van terena funkcioniramo potpuno drugačije i mogu reći da se u prvih godinu dana vođenja kluba nijednom nismo porječkali”, kroz smijeh nam govori Nervo, dok Maslić dodaje:     

“Kada se dvoumimo oko neke odluke, Dominik je taj koji djeluje odlučnije, presječe kada treba. Ja donesem ideju, raspravimo o tome, a ako nismo sigurni u bilo koji dio vezan za realizaciju ideje, Dominik je taj kojem prepustim odluku i zasad to dobro funkcionira.”

Da se u posljednjih godinu dana u klubu dobro radilo, svjedoči i nagrada za sportskog djelatnika godine, koju je Zajednica sportskih udruga Križevci uručila Tomislavu Masliću. 

Maslić: “Ponosan sam zbog te nagrade, pogotovo jer je konkurencija bila vrlo jaka. U prošloj sezoni su seniorske selekcije nogometaša Radnika i rukometaša KTC-a polučile dobre rezultate, tako da sam sretan da sam u konkurenciji sportskih djelatnika tih klubova osvojio spomenutu nagradu.”

Pripremaš li se i na tzv. “back to back” titulu, odnosno osvajanje nagrade i u sljedećoj godini?

Maslić: “S obzirom na to da sam završio u Izvršnom odboru Zajednice sportskih udruga Križevaca na poziv predsjednika Branislava Pengova, a da Izvršni odbor odlučuje o takvim priznanjima, sigurno da bi bio svojevrsni sukob interesa da ponovno budem u izboru”, kroz smijeh naglašava Maslić, ali i dodaje: “Nije samo to razlog zbog kojeg se ne vidim kao dobitnik te nagrade za 2022., već treba reći i kako Križevci imaju puno drugih kandidata koji zaslužuju to priznanje. Vitomir Mijić radi odličan posao u nogometnom klubu, Tomislav Salopek sjajno radi na promociji stolnog tenisa, Ivica Katavić je najzaslužniji za proboj KTC-a do Premijer lige, tu su još Zlatko Mustić iz Planinarskog društva Kalnik Križevci, Stevo Brujić…ma, konkurencija je stvarno velika, što je sjajno za grad veličine Križevaca i veselim se vidjeti tko će u nadolazećim godinama dobiti ovo priznanje.”

Koji su sportski planovi za novu sezonu? 

Maslić: “Uvijek je plan upisivanje što većeg broja djece, povećanje kvantitete jer u budućnosti iz te baze izvlačimo kvalitetu. Drugi plan je plasman u jedinstvenu kadetsku ligu za dječake 2006. godišta i mlađi, gdje mislim da smo izrazito konkurentni jer pravo nastupa imaju Borna Katanović, Jura Brkić, Luka Fržović, Krešimir Supančič, Karla Jašarović i drugi. Neki od njih već imaju značajno iskustvo igranja u seniorskoj momčadi, tako da ćemo ih svakako podržati u pokušaju proboja u jedinstvenu kadetsku ligu. Tome težimo, ali nećemo tragično doživjeti eventualni neuspjeh, dečki neka igraju bez pritiska. Nastupamo u 11 muških i ženskih selekcija, ove godine krećemo i sa 12. kategorijom (djevojke do 19 godina), a u svim kategorijama primarni je cilj individualni razvoj igračica i igrača. Što se tiče seniora, vidimo se među tri najbolje ekipe lige. Ne želimo piliti pilu naopako, smatramo da s rosterom koji stvaramo možemo biti u tri najbolje ekipe lige. Konačan plasman će ovisiti o dosta detalja, recimo Vindija se jako pojačala, Podravac je tradicionalno jak, a ima i dosta “mina” poput Međimurja i Vrbovca koji su godinama nezgodne ekipe. Nemamo presing osvajanja lige, ali ako se to dogodi, podržat ćemo momčad u igranju kvalifikacija za viši rang.”

O organizacijskim planovima za novu sezonu…

Nervo: “Prioritet je osiguravanje prostorija kluba. Zasad imamo jednu malu, mogu slobodno reći – buksu, koja se nalazi u gimnaziji. Prostorija nam je izuzetno potrebna, primjerice, nemamo gdje pehare staviti. Tražimo rješenje, a preko ljeta ćemo pokušati naći neki prostor od 20 kvadrata za naš klub. Pored prostora, organizacijski plan, točnije novitet, uvođenje je članarina za svu djecu 2008. i mlađe, dakle sve kategorije osim kadeta i juniora u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i muške seniore. Članarina je 100 kuna mjesečno po djetetu, a za svako sljedeće dijete plaća se četvrtina iznosa, odnosno 25 kuna, tako da će za troje djece iznositi 150 kuna. To je novac koji ćemo iskoristiti na osiguravanje boljih uvjeta za djecu, a članarine ćemo provesti kroz aplikaciju SOM sport. Na taj način ćemo olakšati distribucija mjesečnih naloga za članarinu putem QR kodova, Također, sistematično ćemo kroz aplikaciju pratiti dolaske djece na treningu, to je funkcija koja će primarno pomoći trenerima u radu. Prvi smo klub u Križevcima koji koristi ovu aplikaciju, a na jednom od sljedećih sastanaka u Zajednici sportskih udruga, aplikaciju i iskustvo korištenja predstavit ćemo i drugim klubovima.”

Zašto članarinu ne plaćaju kadeti, juniori i seniori? 

Nervo: “To su prve kategorije koje su ozbiljnije u natjecateljskom smislu, ovime želimo nagraditi djecu koja su izdržala u sportu kroz neplaćanje članarina, a sredstva za funkcioniranje tih selekcija će klub u potpunosti preuzeti na sebe.”

Klub je prošli vikend bio vrlo aktivan pa je tako imenovan novi trener. Tomislav Matoić zamijenio je Antu Tomasa, a dovedeno je i veliko igračko pojačanje u vidu Ivana Svobode. 

Maslić: “Vezano za trenera, bila je jako teška odluka. Osjetio sam veliki kamen na leđima kada se zadnjih tjedana rađala ta ideja jer Ante Tomas je čovjek kojeg iznimno cijenim, čak mogu reći da smo postali jako dobri prijatelji. No, htjeli smo dati priliku mladom treneru, pri čemu je Ante dao punu podršku toj ideju i time nam olakšao imenovanje Tomislava Matoića novim trenerom. On je to zaslužio odanošću klubu, izgaranju na terenu gdje je bio primjer kao igrač i kapetan, ali isto tako i radom u zadnjih sezonu i pol u omladinskom pogonu kluba. Dodao bih i da Ante ostaje u klubu, njegova pozicija bit će mentorska, potpora mladima. Nalazimo se u vremenima gdje s novim generacijama dolaze i nove vrijednosti, ali smatramo da su neke konzervativnije ideje još uvijek kvalitetnije i bolje. Ante je poznat po tome da je uvijek držao red, disciplinu i poštovanje, držimo da njegov profesorski pristup još uvijek u određenom omjeru treba klubu.

Što se tiče angažmana Ivana Svobode, tu smo posebno ponosni što smo to odradili. Svi koji imaju imalo veze sa košarkom znaju tko je i što je Ivan Svoboda, kako u igračkom, tako i u trenerskom smislu. On će i dalje nastaviti voditi dvije selekcije mlađih kategorija te selekciju U15, a veliki benefit izvući ćemo za onaj seniorski dio ekipe, s obzirom da je on igrač koji radi razliku na terenu i gdje će pomoći našim mladim igračima da stasaju, da se dodatno razviju jer znamo da je on maksimalan profesionalac, što njima može biti nekakva vodilja za njihove karijere.”

Klub puno pažnje pridaje i ženskoj košarci. 

Maslić: “Ženska košarka je još uvijek u razvoju u našem klubu. Ona je kompletno u rukama Saše Šikića, kao klub smo mu dali potpuno otvorene ruke. On želi raditi u tom segmentu kluba, animira i dovodi nove igračice, te na koncu razvija i osmišljava programe za njih. Svaku ideju koju nam donese na stol, mi ćemo poduprijeti i 100 posto stojimo iza njegovih odluka. Ako trener predloži da treba nova garnitura dresova za cure ili da se pojača broj odigranih turnira, podržat ćemo takve ideje jer on je taj koji vuče cijelu priču oko ženske košarke u klubu. Također bih istaknuo i novitet, a to je da ove godine uvodimo i razvijamo novu, juniorsku selekciju, djevojke do 19 godina, tako da ćemo sada imati kategorije do 13, 15, 17 i 19 godina.” 

U klubu se razvija i nova sekcija, ona posvećena 3×3 košarci. 

Nervo: “Kao klub i izvor djece koja se bave košarkom, poduprijet ćemo svaku inicijativu vezanu za košarku. Udruga Ulica, To Smo Mi već godinama radi sjajan turnir u 3×3 košarci i bilo je logično da stanemo uz njih kao suorganizator Crosscity Bucketsa. Turnir pomažemo financijski, a pored toga nam je interes da se kroz turnir razvijaju djeca, zbog čega je zaživio 3×3 Kids Day. Posebno nam je drago da dječji dan turnira nosi ime po Danijelu Ribi Crnjaku, koji je dugo bio povjerenik za mlađe kategorije, kao i da veliku podršku dječjem turniru daje Košarkaški savez Koprivničko – križevačke županije. Ovim turnirom želimo djeci prikazati da je košarka i zabava na otvorenom, želimo im vratiti pristup igranju košarke na ulici. Cilj nam je i upoznati ih s urbanom kulturom koja se veže uz takve turnire, stoga smo zainteresirani nastaviti tradiciju sudjelovanja na turniru.” 

Radnik je jedan od prvih klubova u Hrvatskoj koji je osnovao ekipu u 3×3 košarci. 

Maslić: “Uvidjeli smo da se ovaj sport jako brzo razvija, postao je i olimpijski, u budućnosti će se osnivati sve više klubova koji će biti specijalizirani samo za 3×3 košarku, dok će mnogi klubovi otvarati posebne 3×3 sekcije unutar postojećih klubova. Tu smo htjeli preduhitriti ostale klubove i već sada krenuti s upoznavanjem naših mladih igrača s natjecateljskim 3×3 sportom. Involvirali smo desetak naših igrača ovo ljeto u 3×3 natjecanja, pohodili smo otprilike desetak turnira. Dečki su time dobili dodatan prostor za individualni razvoj, da upoznaju pravila i s vremenom postanu sve konkurentniji, a isto tako smo prezentirali naš klub i grad. Važno je i da igranjem 3×3 košarke igračima ne završi sezona početkom travnja, kada završi natjecanje u A2 ligi sjever. Prije bi igrači bili osuđeni na gotovo pola godine bez natjecateljske košarke, improvizaciju preko ljeta, dok igranjem 3×3 turnira ostanu u natjecateljskom sistemu praktički do kraja srpnja. Tako smo im produžili postojeću sezonu, oni su duže ostali u treningu čime su napredovali i smatramo da će znatno spremniji dočekati novu sezonu. Nastavit ćemo i sljedeće sezone gurati ovu priču, vjerujemo da će se u toj ekipi naći i Ivan Svoboda te da ćemo biti još konkurentniji.”

Kako je klub pomogao 3×3 ekipama u nastupima na turnirima? 

Maslić: “Plaćali smo svim našim ekipama kotizacije za nastupe na svakom turniru, dok su prijevoz igrači pokrili samostalno. Jednostavan je razlog, željeli smo da malo i sami sudjeluju i osjete kako je nama nekad bilo plaćati i put i kotizaciju”, pomalo kroz šalu je rekao. 

Još jedan novitet je i potpisivanje ugovora sa svim igračima koji igraju za seniore. 

Nervo: “Dosad smo imali četiri stipendije i dva putna troška kao priprema za reguliranje statusa svih igrača u seniorskom timu. Ove godine ćemo potpisati ugovore sa svim igračima u vidu stipendija (za mlađe od 18 godina) i hranarina (za starije igrače). Generalno se ne radi o velikim iznosima, ali su iznosi kojim se igračima zahvaljujemo za odvojeno vrijeme, vrednujemo ih i želimo im pokazati da smo zahvalni što se bore, treniraju i odriču za naš klub. Iako se ne radi o velikim iznosima, za standarde košarke u ovom rangu natjecanja, svakako ćemo biti u vrhu. To je svojevrsna međustanica između A2 lige i Prve muške lige, gdje ćemo jasnije moći vidjeti jesmo li spremni za ikakav iskorak. Ovim potezom tek ulazimo u status klubova A2 lige poput Belišća, Diadore, Grafičara ili Podravca, gdje valoriziramo igrače na ovakav način”, zaključio je Nervo.

Izvor: Križevci info

Razgovarao: Ivan Mušlek

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype