sportski sportski sportski sportski

KOD

INTERVJU Luka Bujas: “Alpe Adria Cup je dobar za naše klubove”

Razgovarao sam sa trenerom Alkara Lukom Bujasom s obzirom da se podigla bura nakon prvog kola AAC-a.

Luka Bujas, sadašnji trener Alkara iz Sinja, je jedan od boljih poznavatelja stanja u AA-u, natjecanju u kojem su naša tri kluba jučer doživjela tri blamaže, sa ukupnom negativnom koš razlikom -100, s obzirom da je prošle sezone bio trener Svita iz Slovačke pa dobro poznaje tamošnje prilike i sustav kojim se radi u košarci.

Luka, pretpostavljam da si upućen u jučerašnje tri utakmice AAC-a i rezultate koje su polučili Furnir, Zabok i Šibenka. Ni malo ugodna tri poraza, uz groznu koš razliku, što sigurno nije lijepa vijest trenutno…

“Vidim da se digla “bura” oko tih rezultata, ali smatram da je to nepotrebno. Sigurno da taj podatak da su tri naša kluba izgubila ukupno sto razlike ne izgleda nikako lijepo, ali isto tako mislim da moramo uzeti u obzir neke druge stvari o kojima javnost možda i ne zna puno”.

Na što točno misliš?

“Na prvome mjestu je to da broj stranaca u tim ligama ili nije ograničen, ili je ograničen na pet igrača, dok je kod nas dozvoljeno imati samo dva stranca na parketu te većina ekipa ni ne uzima više od toga broja, zbog čega su klubovi iz tih liga u velikoj prednosti. Nadalje, platežna moć tih ekipa je puno veća nego ekipa iz naše lige, koje u većini financijski “preživljavaju” te se veliki broj ekipa odlučio na mlade i jeftine igrače koji tek moraju stasati.”-u dahu je ispalio Luka pa nastavio…

“Također, u posljednjih se nekoliko godina događa da veliki broj igrača iz Hrvatske odlazi igrati niže lige u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj ili prve lige u Austriji, Slovačkoj ili Češkoj, gdje su plaćeniji nego da igraju našu Premijer ligu. Nažalost, to je naša realnost u kojoj se trenutno nalazimo.”

Svjedoci smo svi upravo toga gledajući rostere danas u Premijer ligi i koliko je dobrih igrača napustilo Hrvatsku. Radio si u Svitu prošle sezone, znaš njihove sustave u dušu vjerojatno…

“Samo ću kao primjer dati momčad Levica iz Slovačke, koja ove sezone ima jednak, ako ne i veći budžet nego naši najbolji klubovi. To dovoljno govori gdje smo mi u odnosu na njih.”

Je li odluka naših klubova da igraju ovo natjecanje dobra po tebi? Realno, svako međunarodno natjecanje može koristiti našim klubovima…

Put kojim recimo idu Šibenka i Dubrava po meni je ispravan, to je put kojim smo se i mi u Alkaru odlučili ići ove sezone. Upravo te tri momčadi imaju najmlađe rostere u Premijer ligi. Momčadi protiv kojih su igrali Šibenka i Dubrava, iskusne su ekipe koje u svojim zemljama love trofeje. Wienna Aramisa Naglića prošlogodišnji je prvak i osvajač Kupa Austrije, dok su Pardubice Dina Repeše prošle sezone igrale finale Alpe Adria Kupa i u gornjem su domu kvalitetne Češke lige. Zabok je s druge strane protiv Rogaške igrao bez nekoliko bitnih pojedinaca u svom sastavu te rezultat sigurno da nije realan, što govori i to da je u utakmici tih istih protivnika prije tri tjedna slavio Zabok na svom parketu sa 25 razlike.”

Što je po tebi ključno što posljednjih nekoliko godina u tom natjecanju nemamo rezultate bolje od ovih i što često gubimo sa ovakvim razlikama, a opet smo i dalje skloni potcjenjivanju liga poput Slovačke, Poljske, Češke i sličnih?

“Nažalost, živimo još uvijek u nekim vremenima kad su lige poput Češke i Austrije bile daleko ispod nas. Situacija se promijenila. Sustav financiranja sporta u Hrvatskoj je puno lošiji nego što je u tim zemljama, koje su i bez toga u ekonomskom smislu trenutno ispred nas. Samo za primjer možemo dati Mađarsku, koja je nakon promjene sustava financiranja sporta digla svoj sport na puno veću razinu nego što je bio, što se vidi i po rezultatima reprezentacije, dok im je nacionalna liga postala izuzetno cijenjena i jaka. O zemljama poput Finske ili Švedske ne moramo niti pričati.

Mislim da je nastupanje naših klubova u Alpe Adria Kupu pun pogodak. To nije vrsta natjecanja koja financijski puno košta, naši se klubovi imaju šanse natjecati sa najboljim klubovima iz tih liga. Mladim igračima igrati u Austriji, Sloveniji, Slovačkoj Rumunjskoj i Češkoj je veliko iskustvo. Igranje bilo kojeg europskog natjecanja je po meni pohvalno te smatram da bi svi trebali težiti tome da igraju takve lige. S druge strane, ne igra se veliki broj utakmica, tako da igranje lige poput ove ne bi trebalo previše utjecati na izvedbe u Prvenstvu Hrvatske, što je još jedan plus uz sve ono što sam već naveo.“-zaključio je Luka.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype