INTERVJU Roko Jurlina: “Idemo puni samopouzdanja po vizu za Diviziju A!”

Izbornik U16 reprezentacije, Roko Jurlina, najavljuje početak EP u Rumunjskoj.

Što se tiče Europskih prvenstava ovo ljeto, kada su u pitanju muškarci, svoje će obaveze još odraditi reprezentativci U16 kategorije. Nažalost, oni su prošlo ljeto podbacili na istoj smotri pa će se kroz Diviziju B pokušati na ovom prvenstvu vratiti među najbolje reprezentacije u Europi. EP se održava u Rumunjskoj i kreće danas. Izbornik ove reprezentacije je mladi i perspektivni trener iz Zadra, Roko Jurlina, koji će povesti sa svojim pomoćnicima u misiju vraćanja ove selekcije među najbolje. Prvi na putu će im stajati Švicarska, Češka, Irska, Luksemburg i Danska, koja im je i prvi protivnik danas.

Dečki su odradili prilično duge pripreme, u kojima je bilo dosta utakmica, koje su potvrdile da se na pripremama dobro i kvalitetno radilo. Najavu ovog prvenstva malo će približiti izbornik Roko Jurlina, sa kojim sam razgovarao dan prije početka prvenstva i prve utakmice protiv Danske.

Roko, pripreme su gotove, stiglo je ono najvažnije, prvenstvo i utakmice. Prema rezultatima u pripremama, odradili ste dobar posao. Jesi li zadovoljan? I sa one rezultatske strane, ali i kada su u pitanju igrači i njihov doprinos, s obzirom da ste svi skupa proveli zavidan broj dana?

“Pripreme su gotove, mislim da smo odradili dobar posao. Cilj je bio da igrači izdrže, odnosno da ih sačuvamo mentalno i fizički, da dođu spremni na prvenstvo i mislim da smo to dobro odradili. Što se tiče rezultatske strane, ali i njihovog napretka, mislim da je ovih četrdesetak dana, plus onih nekoliko okupljanja od početka ove godine, mislim da smo sve odradili dobro i da dolazimo na prvenstvo spremni. “

Sve je sada na igračima…

“Tako je, na njima je sada sve. Želim im da uživaju u košarci i da pokažu svoje najbolje izdanje na prvenstvu.”

Jesu li nešto duže pripreme, kakve su bile nekada, donijele potrebnu kemiju da se ova ekipa vrati među najbolje reprezentacije u svom godištu?

“Mislim da jesu. Po meni je najjača snaga ove ekipe ta kemija, timska kohezija i mislim da se to sve vidjelo na pripremnim utakmicama, gdje smo praktički protiv ekipa iz Divizija A upisali šest pobjeda i imali dva tijesna poraza od Slovenije. Tako da definitivno mislim da je ta timska kohezija na nivou i da su igrači shvatili zadatke koje smo stavili pred njih.”

Jesi li imao problema sa izostancima?

“Nismo imali nekih većih problema, čak dapače, momci su sa velikim guštom i oduševljenjem došli na pripreme. Jedini koji je otkazao bio je Luka Stojić, međutim, ostali svi koji su tu su dali sve od sebe. Svih 17 koji su bili na pripremama su se borili za svoje mjesto, međutim 12 smo morali izabrati. No, želim reći još jednom da su svi momci dali određeni obol ovoj reprezentaciji.”

Zanimljivo je da ste pripremne utakmice igrali sa ekipama iz Divizije A. Šest pobjeda, dva poraza minimalna. Kako je to izgledalo i jesi li zadovoljan reakcijom momčadi?

“Mogu reći da sam dosta zadovoljan sa tim pripremnim utakmicama, iako to su sasvim drugačije utakmice od onih kada krene prvenstvo. Tu je dosta psihološkog momenta i ostalih stvari, više je tu nekakvog uigravanja, ispitivanje snaga, pojedinačnog stanja igrača, no mislim da smo odradili dobar posao. “

Redom su padale dosta dobre reprezentacije…

“Upravo to. Prvo smo protiv jedne vrlo dobre reprezentacije Poljske ostvarili dvije uvjerljive pobjede, onda isto tako protiv Crne Gore uvjerljive pobjede, protiv Makedonije isto tako, a onda na kraju dva tijesna poraza od Slovenije. Praktički u svakoj utakmici smo osjetili nešto novo i izvukli neko iskustvo, koje će nam biti zlata vrijedno na ovom prvenstvu.”

Što Hrvatskoj treba za plasman u Diviziju A?

“Trebamo biti među prva tri. Svakako da neće biti lako, s obzirom da ovdje ima 5-6 ekipa koje realno imaju mjesto u Diviziji A i koje su možda čak i bolje od nekih ekipa tamo. Tako da definitivno neće biti lako. Želim da idemo kao do sada, utakmicu po utakmicu, dan po dan, da podižemo razinu forme postepeno, kako ekipno, tako i individualno i tako pristupamo ovom prvenstvu. Trenutno nam je samo Danska u mislima i iz dana u dan ćemo se pripremati za utakmice, mislim da je to jedina dobitna formula za ove momke.”

Ne podcijenjivati nikoga, ali puni samopouzdanja…

“Ne treba puno letjeti, niti se nešto pretjerano uzdizati, nego, kažem, biti skoman, davati iz dana u dan sve od sebe i mislim da će to sve onda biti u redu.”

Za kraj, u skupini vas je šest. Jeste li odradili scouting ostalih ekipa i znate li što vas čeka na prvenstvu, odnosno kakve su jačine ostale reprezentacije?

“Dosta težak raspored, pet utakmica u šest dana. Odradili smo scouting svih ekipa, znamo sve, no trenutni je fokus na Dansku i to je to. Dobili smo neke informacije o njima i to je ekipa koja ima kvalitetu, sigurno je da je i Češka kvalitetna reprezentacija, Švicarska također sigurno ima neke svoje kvalitete i jednostavno nema mjesta za podcijenjivanje nikoga. Dosta toga ovisi ipak o nama i nadam se da ćemo sve što smo prezentirali na pripremama, pokazati i sada kada je najbitnije. Želim da ostanemo zdravi i da timska kohezija bude na nivou i to je cilj svega.”

IGRAČI:

 • Bruno Bubalo
 • Matej Galić
 • Roko Jemo
 • Matej Jukić
 • Niko Jerkić
 • Ante Skelin
 • Tonko Škugor
 • Ardian Seba
 • Borna Katanović
 • Josip Santro
 • Gabriel Kuzmić
 • Toni Josipović

STRUČNI STOŽER:

 • Roko Jurlina –trener
 • Edi Rački – pomoćni trener
 • Romeo Bilinovac – pomoćni trener
 • Vlaho Šojka – fizioterapeut
 • Šime Srzentić – liječnik
 • Zdravko Radulović – instruktor HKS-a

Utakmica protiv Danske igra se danas od 17 sati.

Ekipa, sretno i vratite se u Diviziju A!

Foto: Andrej Jančijev

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype