sportski sportski sportski sportski

KOD

Iskaljujete se na sportu, jer nigdje dalje ne smijete

Goran Vidaković

Goran Vidaković

I opet je sport popušio, opet…

Sport i sportaši u Hrvatskoj već su naviknuti da jedno prilično magrinaliziranje, prije svega kada su u pitanju ulaganja.

Pogledom na listu ulaganja države u sport, Hrvatska je prikovana za dno sa SRAMOTNIH 13 EURA po stanovniku. No to i nije neka novost, jer trenda rasta tog segmenta u Hrvatskoj je jednostavno nemoguć.

Jedna od prvih mjera koja su zaustavljena u onom prvom valu COVID-a bilo je ukidanje svih sportskih aktivnosti, zabrana odvijanja istih, zatvaranje dvorana, teretana, fitness centara…

I sve bi to bilo u redu da se istim mjerama nije pristupalo nekim drugim segmentima društva. Onda se ipak, nakon što se pandemija kod nas malo primirila, dozvolilo treniranje, uz određene epidemiološle mjere, no u većini slučajeva, bez nastavka natjecanja koja su prekinuta u ožujku ili travnju.

Malo po malo popuštale su se mjere, klubovi su se vratili u dvorane, individualci na svoja “bojišta” i sve se polako počelo vraćati u normalu. No, suportno očekivanjima, ljeto, točnije njegov kraj, donio je novi alarm, s obzirom da se broj zaraženih povećao. Nažalost, tu su “fasovali” i igrači ponekih klubova i tu su se već počeli tražiti alibiji kako sport svesti na još niže grane. Logično, svim mogućim zabranama. I ponovno, sa dvostrukim mjerilima.

Jer, vi ćete i dalje gledati sportska natjecanja bez gledatelja, tribine će i dalje biti prazne, ali isto tako, bez problema ćete slaviti Veliku Gospu sa punom crkvom, izborni skupovi će i dalje biti puni ljudi, bez maski, bez razmaka, kao i poslijeizborna slavlja, u kojima je dozvoljen i zagrljaj, a i poljubac. No, vi i dalje ne možete na tribine pogledat svoj klub.

Još jedan poraz, sport u Hrvatskoj je doživio proteklih dana, kada je donešena Zabrana korištenja školskih dvorana za izvanškolske aktivnosti. Totalna glupost! Ista zabrana ne odnosi se recimo na sat tjelesnog. Tako da imate čistu situaciju: tjelesni će recimo vaše dijete moći odraditi, no popodne ne može u istu dvoranu odraditi trening košarke, rukometa ili odbojke. Zašto? To samo oni znaju…

Zaboravili ste gospodo da većeg, jačeg i boljeg promotora države od sporta jednostavno nema. NEMA! A vi ga svojim nejasnim, nedovršenim i dvosmislenim mjerama, tjerate na propast, uskraćujete sportašima aktivnosti, dovodite u pitanje bavljenje sportom u budućnosti gotovo svih generacija. Dovodite u pitanje djelovanje klubova, koji se ionako bore sa manjkom termina u dvoranama, što je kroničan problem u cijeloj državi. No, i za to vas je briga.

Ali ćete prvi progovorit kad bude trebalo reći da su djeca pretila, da sjede pred monitorima, da igraju igrice i da se ne bave sportom…

Ponovno, kao i u državnom proračunu, pišate po sportu i sportašima, klubovima i trening centrima, jer to vam je jedini alibi u ovom trenutku, a krivce tražite na potpuno krivim adresama. No, kako sam rekao na početku teksta, sportaši su se na to od vas gospodo već naviknuli.

O simptomima koje su imali zaraženi sportaši posljednjih nekoliko tjedana neću opće ni govoriti…

VRATITE SPORT U DVORANE!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype