sportski sportski sportski sportski

KOD

Istina zvana: Koliko daš-toliko dobiješ

Priča o pozitivnom yo-yo efektu u novoj kolumni Sare Kostović.

Povratak uloženog kao nagrada onda kada je najpotrebnije.

Očekivano je za trud biti nagrađen. To je definitivno jedna od stavki koja može imati najveći utjecaj na motivaciju, ustrajnost i kvalitetu rada, ali je li taj trud zapravo dovoljan za nekakav osobni cilj koji se želi postići? Vjerujem da ćeš sam za sebe odgovoriti onako kako je, samo što svaki trud ne može uvijek donijeti iste rezultate. Tu činjenicu je posebno teško shvatiti, ako se trudiš u onim dijelovima za koje smatraš da mogu, ali nikako ne idu na bolje. Količina i intenzitet rezultata ovise samo o tebi.

Periodi na utakmici. Pod ovim ne mislim na odigrane četvrtine ili periode u kojima napokon dobiješ koju minutu zaslužene pauze, već mislim na periode igre „punim kapacitetom“ i periode kada u glavi jedva čekaš odsvirani kraj jer se baš onaj mišić koji te i prošli mjesec stajao tvog „stopostotnog performansa“ i ovaj put aktivirao s grčem. Zašto je to uopće tako? Koja to zločesta stanica diktira vrijeme kada ne možeš više igrati onako kako si igrao na jučerašnjem treningu ili kako ti misliš da možeš? Niti jedna.

Do čega je onda? Ako ne postoji ozljeda ili zdravstvena situacija kao dodatna stagnacija, onda je većinom do čimbenika na koje možeš utjecati. Svi mi znamo da bi svatko za sebe najbolje moguće, ali nisu svi i odlučni u namjeri da daju isto. Reverzibilne su to pojave. Koliko daš, stvarno toliko i primaš. Da bi znao djelovati u skladu s tim istim promjenama koje se javljaju, moraš znati zašto se javljaju. Pad energije često je povezan sa sumnjom da radimo nešto krivo, točnije da razina utreniranosti nije na nivou. Popriličan broj puta to uopće nije istinito polažište jer periodi utakmice koji variraju od naleta pune energije do trenutka kada je „natural break“ i više nego potreban vanjski su pokazatelji unutarnjeg stanja organizma na koje, između ostalog djelujemo i hranom koju unosimo. Primjer istog je i povezanost pravilne kontrole razine šećera u krvi s intervalima energije/umora što je prvenstvena posljedica lučenja inzulina i glukagona (hormon koji utječe na metabolizam UH).  Navedeno je primarno povezano s pravilnim izvorom i tajmingom unosa ugljikohidrata koji direktno imaju utjecaj na pad koncentracije i smanjenja postotka „taktične igre bazirane na dogovorenoj strategiji“.  Nisu samo kemijski procesi uzrokovani hranom povezani s osjećajem budnosti, već i s periodom oporavka koji je izuzetno bitna stavka, pogotovo u vrijeme natjecanja kada su ionako pauze reducirane same po sebi. Što će onda učiniti najveću razliku? Upravo individualni pristup koji je nastao uslijed drugačijeg odnošenja prema određenim parametrima važnima za napredak.

Nadovezano na individualne razlike, spavaš li dovoljno? San je poprilično važna riječ u sportu. Zašto? Upravo zato što direktno utječe na period oporavka, kao i što normalno funkcioniranje organizma direktno utječe na cjelokupnu zdravstvenu sliku, ali i na kvalitetu tvoje izvedbe. San, između ostaloga ima ulogu i u rastu i regeneraciji samih mišića, ali i očuvanju mentalnih funkcija nužnih za razumijevanje i provedbu određenog plana.  Razina odmora prisutna kao ravnopravan dio sportskog djelovanja, unaprijedit će individualne predispozicije i poticati na što veći angažman. Osim toga, kontrolirana razina izrazito važnih hormona (grelin, hormon rasta…) povezana je upravo sa snom. Kada smo već pobliže opisali važnost sna, ne smijemo izostaviti i važnost brzog i učinkovitog oporavka. Bilo da se radi o ozbiljnijoj ozljedi ili pak samo umoru popraćenom blagim grčevima, na sljedećoj utakmici  ili treningu spremniji će biti onaj koji je kvalitetnije odradio navedeni proces. Osim sna, hrana će tu odigrati popriličnu ulogu. Zašto? Zato što ćemo pravilnim izborom namirnica u tom periodu pridonijeti što boljem funkcioniranju organizma, a to će pak utjecati i na vremensko razdoblje potrebno za oporavak, ali i na raspoloženje. Već znamo da je individualno ono što je ključno, ali zanemarivanje signala vlastitog organizma nikako nije pametna opcija. Ne čekaj “krajnje vrijeme“ za reagiranje na nenajavljene situacije, reagiraj i uzmi u obzir sve što direktno utječe na kvalitetu izvedbe već na samom početku jer pravovremeno djelovanje može učiniti značajnu razliku kada to bude bilo najpotrebnije.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype