KOD

Je li konačno vrijeme za dvije Prve lige? Apsolutno!

Iako to nije još službeno objavljeno, KK Samobor bi trebao biti posljednji prvoligaš koji je nedostajao Prvoj ligi.

Pitanje je dana, možda i sata kada će HKS i košarkaški klub Samobor i službeno objaviti da će ovaj drugoplasirani klub A-2 lige Centar iz prošle sezone nastupati u Prvoj ligi u sezoni 2019./2020. Nakon odustajanja Đakova, Podravca i Belišća, klubova koji su dobili poziv saveza da popune upražnjeno mjesto, Samobor je četvrti koji je dobio poziv i sasvim je izvjesno da će prvo kolo nove sezone u svojoj dvorani dočekati, također, novog prvoligaša, ekipu Omiša.

No, ono na što ja ovdje želim skrenuti pažnju je ono što se već godinu ili dvije povlači po košarkaškim krugovima, ali malo tko je dignuo glas malo glasnije i pobunio se oko sustava natjecanja koji savez uporno gura, ignorirajući ono što većina klubova želi. Želi, ali izgleda šuti o tome. Zašto, ne znam. A nije baš da svi blistaju sa financijama.

Prije dva i pol mjeseca, pisao sam sličan članak ovome, apsolutno ne znajući što će biti sa Prvom ligom, tj. tko će ostati, a tko će ispasti iz nje. Pisao sam članak u kojem sam prezentirao ono što dosta klubova podržava, no još nitko izgleda nije o tome javno progovorio. To su dvije Prve lige. Zašto? Ako vam kažem, a sigurno to već znate, da trenutno u prva dva ranga naše košarke imate samo Vrijednosnice Osijek iz dijela Hrvatske istočnije od Zagreba. Sa Sjevera nema nikog niti u Premijer ligi, niti u Prvoj ligi. Razne su tu okolnosti koje su dovele klubove iz ovog dijela Hrvatske do toga. Financije prije svega, kao i većinu, iako, ruku na srce, klubovi iz Zagreba i okolice te iz Istre i Dalmacije imaju puno više i lakše mogućnosti financiranja, jer su same po sebi u boljem položaju nego, primjerice, jedna jadna Slavonija. Pa kud već nismo “zanimljivi” političarima, nismo očito niti onima koji bi trebali baš na tom području poraditi da se i taj dio promjeni, koji nema veze sa politikom, a tiče se sporta. Kako kažu baš ti političari, najboljeg promotora Lijepe naše. Da…

Ono što ja zagovaram, a sigurno i govorim, ne doslovno, i u ime nekoliko klubova su te dvije Prve lige. Sjever i Jug. Zašto? Pa puno je tu razloga. Prije svega smanjenje troškova. Nije isto hoće li Đakovo na put u Zagreb ili Dubrovnik, kao što to nije isto i tome Dubrovniku. Kvaliteta košarke je u ovom dijelu Hrvatske znatno opala. Zašto? Pa zato što se tu godinama igra samo drugoligaška košarka. I na Istoku i na Sjeveru…

Kako sam ja to zamislio?

1.PREMIJER LIGA-12 klubova-na kraju sezone ispadaju DVA kluba

2.PRVA LIGA Sjever ( 12 klubova: 6 iz regije Centar, 3 sa Sjevera, 3 sa Istoka) i PRVA LIGA Jug(12 klubova: Istra, Kvarner i Dalmacija):

Regularni dio: 22 kola-na kraju sezone iz svake lige ispadaju po dva kluba

Doigravanje, polufinale: prve četiri ekipe idu u doigravanje po sistemu 1-4, 2-3, po sistemu dvije dobivene utakmice ili dvije utakmice sa konačnim ishodom.

Doigravanje, finale: pobjednici igraju finale doigravanja po istom sistemu, na dvije dobivene utakmice ili dvije utakmice sa konačnim ishodom.

Pobjednici finala iz obje regije ulaze u Premijer ligu i tako ju popunjavaju ponovno na 12 klubova.

3.DRUGA LIGA (pet regija: centar, sjever, istok, zapad i jug):

Regularni dio: broj kola ovisi o broju prijavljenih klubova

Kvalifikacije: Regije CENTAR, SJEVER i ISTOK daju svaka po dva kluba za mini ligu kvalifikacija od 10 kola, sistem vikend utakmice ili srijeda/subota da se prije završi, dok regije JUG i ZAPAD daju također po dva ili tri kluba za mini ligu kvalifikacija, istog sistema, od 6 ili 10 kola, vikend utakmice ili srijeda/subota da se prije završi.

Prvak i viceprvak obje kvalifikacijske lige popunjava Prvu ligu svoje regije.

Preduvjet za sve ovo je pristanak klubova na ovakav način, nova sezona još nije niti počela, tako da vremena za barem “ispipati” teren sigurno ima, kao što sam i siguran da ima jako puno klubova koji bi odmah potpisali ovakav ili sličan model natjecanja. Ukoliko netko želi nešto promijeniti, a mi u Slavoniji sigurno želimo…kao i na Sjeveru, pretpostavljam. U ovome članku nisam, niti ću, konkretizirati sa klubovima, smatram da je to zadaća saveza, iako sam neke i osobno kontaktirao po ovom pitanju i dobio pozitivan odgovor za ovakav sustav natjecanja.

U prvom članku sličnom ovom, kao što sam rekao, koji sam pisao u petom mjesecu, na kraju sam rekao SAMO KAŽEMO, no ovoga puta, koliko god ne želim prihvatiti činjenicu da je, ovim pridruživanjem prvoj ligi još jednog kluba iz Zagreba, ovo možda posljednji ćavao u lijes košarke na Istoku i Sjeveru, želim bar pokušati nešto promijeniti, a ne samo sjediti.

Ne ubijajte košarku, ne ubijajte želju onima koji žele nešto bolje, ne ubijajte male sredine prije svega, ne udarajte u taj ćavao kao da vam je zadnje u životu, oživite bolesnika koji je na umjetnom disanju…ako stvarno želite bolju situaciju nego što je.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype

POSLJEDNJE VIJESTI

INTERVJUI

KOLUMNE