KOD

JOSIP SESAR: “Amerikanci su i dalje za mene prvi favoriti”

Nakon Giričeka, razgovarali smo sa trenerom Gorice, Josipom Sesarom, o dosadašnjim utakmicama SP i onome što slijedi danas.

Josipe, dosadašnji dio, onaj po skupinama je protekao u manje-više očekivanom tonu?

“Pa manje više da. Utakmice po skupinama i nisu bile previše neizvjesne i uzbudljive, razvodnila se kvaliteta, što je realno i očekivano s obzirom na one slabije reprezentacije koje su tu bile. Ono što je po meni jedino iznenađenje turnira je ispadanje jednog od potajnih favorita, reprezentacije Grčke, koju su svi, a i ja možda osobno vidio u nekakvom vrhu. No, dogodilo se to što se dogodilo i nema ih.”

Jučer su odigrana dva četvrtfinalna susreta, u kojima je Argentina prvo iznenadila Srbiju. Kako to komentiraš?

“Po meni jedno veliko iznenađenje, no treba tu sagledati i neke druge stvari. Po meni je možda i kod Srbije problem kriva selekcija igrača. Mišljenja sam da se Đorđević možda previše orjentirao na visoke igrače, a manje na one kreativce, igrače šutere sa vanjskih pozicija pa se možda Bogdanović tu našao sam. Činjenica je da je on vukao sve utakmice do sada, no isto tako je i činjenica da ne može sam, što se možda i vidjelo i protiv Španjolske, a i jučer protiv Argentine. Tu mislim da je bio ključ problema Srbije i jedan od razloga ispadanja.”

Španjolci nisu imali previše problema sa Poljskom…

“Mislim da tu i nije bilo previše dvojbi niti prije početka utakmice, a niti za vrijeme nje. Španjolska je već po tko zna koji puta pokazala da su svojevrsni “dizelaši”, koji kroz te utakmice u skupini i ne briljiraju previše, no kako je prvenstvo odmicalo, bili su sve uigraniji i bolji, a forma im je rasla. To su zorno pokazali i protiv Srbije prije par dana, a i jučer protiv Poljske, koja je na neki način jedno ugodno iznenađnje prvenstva.”

Danas imamo susret SAD-a i Francuske. Kome daješ prednost?

“Amerikancima definitivno. Poštujem Francusku i njene igrače te rezultate do sada, no mislim da će Amerikanci to dobiti. Mislim da je kod njih do sada možda bio na neki način problem, ako to mogu tako nazvati, motivacija. Znali su da su kvalitetni i da su prvi favoriti, no dojma sam da nisu imali dovoljno motivacije. Sada, kada je ulog polufinale, mislim da će se motivirati i da će sa svojim znanjem, fizičkom nadmoći i kvalitetom proći u polufinale. Oni u svojim redovima imaju strašne individualce, bez obzira što to nije najbolje od njih, no opet smatram da gotovo svi igrači tamo mogu napraviti višak jedan na jedan i tu bi mogla biti njihova najveća prednost.”

Zadnja utakmica, ali ništa manje zanimljiva je ona Australije i Češke

“Češka me ugodno iznenadila, no biti će vrlo važno u kojem će stanju biti Schilb, koji se ozlijedio. Ukoliko se on ne oporavi za današnju utakmicu, mislim da nemaju šanse protiv Australije, koja pršti od individualne kvalitete i to na svim pozicijama. Satoransky, Auda i Bohačik su do sada iznjeli najveći teret i pitanje je koliko još svježine ima kod njih, pogotovo kod Satoranskog. Ukoliko Australija uspije odgovoriti na njihovu pick igru, mislim da će odraditi pola posla i u toj situaciji vidim njih kao sigurne putnike u polufinale.

Onda, kome za kraj daješ najviše šansi za zlato?

“Bez obzira na sve, Amerikancima.”-zaključio je Josip Sesar.

Foto: Kronike Velike Gorice

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype