Josip Sesar: “Stvorit ćemo kemiju i dobru atmosferu, a takvi bez obzira na sve, možemo protiv svih”

Poznato je 17 igrača koje je odabrao izbornik Sesar za predstojeće kvalifikacije.

Izbornik muške reprezentacije, Josip Sesar, danas je objavio popis igrača koji će se naći na pripremama za kvalifikacije za OI, odnosno za turnir koji se igra u Pireju. Hrvatska je smještena u skupinu sa Slovenijom i Novim Zelandom, a samo će pobjednik tog turnira izvaditi vizu za Pariz. Na popisu izbornika našlo se 17 igrača, a tu su i neka dobro poznata imena pa je ostao dojam da je ovo, u ovom trenutku i s obzirom na neke okolnosti, o kojima ćete čitati u nastavku, najjače što trenutno imamo.

Razgovarali smo danas sa izbornikom vezano za ovo što čeka reprezentaciju, malo i o završetku Premijer lige, a dotakli smo se kratko i igrača kojih nema na popisu, a uz koje se vežu mnoga pitanja pa je izbornik pokušao kratko objasniti o čemu se radi..

Za početak ćemo malo o završetku Premijer lige i tituli Zadra. Jeste li očekivali petu utakmicu i kako je po vama izgledala čitava serija?

“Bit ću iskren i reći da sam očekivao lakši posao Zadra, s obzirom kako su izgledale obje ekipe kroz sezonu. Split je pružio jako dobar otpor, vidjelo se to pogotovo na početku serije, ali i u onoj trećoj utakmici. No, mislim da je onda došlo do neke psihološke blokade, mislim da su igrači Splita bili pomalo i nestrpljivi, pogotovo u onoj četvrtoj utakmici na Gripama i da ih je to koštalo. Zadar je u tim trenucima točno znao što mu je činiti, iskoristio je sve slabosti Splita, koji je odjednom naletio na Zadrov zid, koji je onda zasluženo uzeo pobjedu. Što se tiče pete utakmice, Zadar je tu dominirao od početka, Rimac je nekim rotacijama pokušao vratiti momčad u normalu, ali početak treće četvrtine ih je uništio i tu je priči bio kraj.”

Popis igrača za pripreme i kvalifikacijski turnir je izašao danas. Jeste li zadovoljni onime što imate?

“Moram reći da sam ja do sada razgovarao sa otprilike 25 do 27 igrača, praktički sa svime najboljime sa čime raspolažemo i mogu otvoreno reći da nitko od njih nije postavljao nikakve uvjete, jedino pitanje bilo je “Kada počinju pripreme?” i na tome sam im zahvalan. Stožer i ja smo odmah dali fokus na igrače koji dolaze i koje imamo, jer oni su sada najbitniji i mi moramo iz njih izvući sada maksimum. Nema apsolutno nikakvog bremena nad igračima koji nisu tu, a na meni je da napravim najbolje što mogu sa igračima koje trenutno imam na raspolaganju.”

Slovenija je danas također objavila popis igrača, na kojem se naravno nalazi i ime Luke Dončića, ponajboljeg svjetskog igrača. Dončića pak čeka od večeras finalna serija protiv Bostona, koja bi mogla potrajati do kraja lipnja i pitanje je u kakvom stanju će on biti nakon toga. Naravno, uvijek se postavlja pitanje, kako braniti Luku Dončića, iako na to odgovor možda u ovom trenutku nema nitko ni u NBA, a kamoli dalje…

“Mi se već duže vremena pripremamo za njih, gledamo njihove utakmice, skautiramo sve koliko možemo. Koliko je meni poznato on i vuče neku lakšu ozljedu koljena, sada ga čekaju i dodatni napori i pitanje je u kojem će on stanju biti. Mi se pripremamo za Sloveniju kao da on dolazi, ali i ako ne dođe, imat ćemo sve spremno. Njega je teško braniti, mi pričamo o igraču milijunskih ugovora, koji ima sve. Hoćeš stepback, lijeva ruka, desna ruka, šut sa perimetra, tricu…nema slabe točke da ti sada možeš doći i reći neku slabu točku koju mu treba napadati, ali mislim da mi imamo jako dobrih defanzivaca u ekipi koji mu mogu parirati. Imamo neke ideje već za taj dio igre, ali gledat ćemo i u ovoj priči prvo sebe, a onda protivnike.”

Nažalost, ostali smo bez Bojana Boogdanovića, koji je morao na operaciju i duži oporavak. Jeste li bili u kontaktu sa Bojanom i je li on bio opcija za ovaj dio?

“Moram reći da Bojan nije nikada izjavio da se on oprašta od reprezentacije ili da je to za njega završena priča. Bili smo razgovarali prije te operacije i on je bio za da nam pomogne, iako svi znamo njegov stav prema reprezentaciji i da njegov nastup nikada nije bio upitan, naravno ako je zdrav. Nažalost, sada je otpao i mi se moramo okrenuti igri bez njega i pokušati izvući maksimum iz igrača koje imamo. Ja se nadam da će Bojan kada se oporavi još koju sezonu igrati na vrhunskom nivou, bilo to u NBA ili negdje u Europi.”

Mario Hezonja je imao odličnu sezonu, kao i još neki igrači, primjerice u smiraj sezone proigrao je i Jaleen Smith, koji je bio neopravdano malo i zametnut u rotaciji Partizana…

“Hezonja ima odličnu sezonu, na vrhunskom nivou, šteta što ju nije uspio okruniti osvajanjem Eurolige, ali u odličnoj je formi i sigurno je da od njega puno očekujemo. Smith također kako si rekao proigrao u završnici sezone, što će nadam se i nama donijeti neke pluseve. Za ovaj ciklus sam vratio i Filipa Krušlina, koji je sjajan defanzivac, iskusan, koji također može puno dati i u napadu, znamo svi koje su njegove kvalitete. I ostatak ekipe, da sada ne nabrajam sve, je sigurno u odličnoj formi i od svih njih očekujem doprinos i prije svega pravi pristup, u što najmanje sumnjam. Moramo samo dati sve od sebe i biti hrabri u svim utakmicama.”

Naravno, kao i svaki puta, uvijek ima puno upitnika oko nekih igrača koji se nisu našli na popisu. Mi kao nacija u svakom sportu imamo izbornika koliko i stanovnika, pa da možda za kraj date odgovore na neka pitanja oko nekih igrača.

Luka Božić?

“Razgovarao sam sa Lukom, koji je izrazio želju da preskoči ove kvalifikacije. Rekao je da je umoran od naporne i duge sezone i da se želi dobro odmoriti.”

Andrija Jelavić iza sebe ima sjajnu sezonu u Megi…

Andrija ide na pripreme u SAD, tj. na treninge, a i biti će dio U20 reprezentacije, tako da iz tih razloga nije na ovom popisu.”

Karlo Matković je usred sezone napustio Cedevitu i zaputio se u Ameriku, gdje je igrao u razvojnoj ligi…

“Karlo je također ovo ljeto dio Ljetne lige, gdje će se kroz treninge i utakmice pokušati izboriti za ugovor, što je jedna lijepa prilika i neka nova životna situacija.”

Mlada nada Michael Ružić je bljesnuo ove sezone u Joventutu, no je li možda prerano za njega u seniorskoj vrsti?

“Michael je imao odličnu sezonu, no on u ovom trenutku nije opcija, ali on je sigurno igrač koji će u budućnosti biti dio ove reprezentacije, s time da bio on u lejto trebao biti dio mlade reprezentacije.”

I za kraj, Luka Šamanić. Kakva je situacija sa njim?

“Luka se zahvalio na pozivu, tek se oporavio od ozljede i izrazio je želju da se odmori i napravi dobre pripreme za slijedeću sezonu.

Hrvatska dakle ide po vizu za Pariz sa igračima koje ima na raspolaganju, na vama je sada da napravite kemiju i pripremite momčad za sve napore. Puno sreće želimo…

“Hvala najiskrenije. Želio bih samo naglasiti jednu stvar, a vezana je za ova zadnja pitanja. Uvijek sam volio sa igračima imati otvorenu konverzaciju i prije svega iskrenost, koju iznimno cijenim. Mislim da je tako najpoštenije, sve drugo dovodi do toga da se remeti atmosfera i li da netko ne daje sto posto na treningu i utakmicama, a onda od toga nemamo ništa. Trpi momčad, trpi igrač, trpi na kraju i trener, a to nam nikako ne treba. Rekao sam već ranije, u momčadi trebaju biti svi oni koji su spremni staviti se na raspolaganje, bez nekakvih ekstra uvjeta i da imamo dobru kemiju i atmosferu, a siguran sam da se od ovih momaka to može stvoriti.”

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype