Juniori Cibone, Zadra, Splita i Cedevite Junior sudjeluju na ABA juniorskom turniru, uključila se i ekipa iz Dubaija

Od utorka do četvrtka u Laktašima i Zlatiboru se igra juniorski ABA turnir.

Laktaši i Zlatibor su od utorka do četvrtka domaćini juniorskog ABA turnira, na kojem sudjeluje 14 ekipa: Borac Mozzart, Cedevita Junior, Cedevita Olimpija, Crvena zvezda Meridianbet, Dubai, Igokea m:tel, Krka, Mega MIS, Partizan Mozzart Bet, SC Derby, Split, Cibona, Vojvodina i Zadar, a smješteni su u četiri skupine prve etape.

U prvoj fazi se igra po principu svatko sa svakim unutar skupine u sustavu kružnog natjecanja. Najbolje plasirana momčad svake skupine plasirat će se na završni turnir.

Na završnom turniru ekipe će igrati dvije utakmice – polufinale i finale ili utakmicu za treće mjesto. Pobjednik završnog turnira postat će prvak U19 prvenstva ABA lige 2023/24.

Hrvatska će na ovom turniru imati četiri predstavnika: Cibonu, Zadar, Split i Cedevitu Junior.

Zanimljivost ovog turnira je ta da će se na njemu po prvi puta u povijesti naći predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata, ekipa Falcons akademija Dubai. Rezultat je to višemjesečnih pregovora čelnika ABA lige i predstavnika UAE-a, koji tako na mala vrata ulaze u regionalnu ligu. U ovom trenutku sa juniorskom ekipom, a pitanje je vremena kad ćemo i u seniorskom dijelu lige vidjeti njihovog predstavnika.

Predstavnici ABA lige i Dubaija ovo vide kao sjajnu priliku za sportsku suradnju, ali i poslovnu. U razgovoru za portal Mozzart sport, pričao je direktor takmičenja Milija Vojinović koji je otkrio šta bi sve novi član takmičenja mogao donijeti regionalnoj košarci. Od nagradnog fonda za sve timove, do ulaska ABA lige na novo tržište i to potencijalno već slijedeće sezone sa dolaskom prvog tima Dubaija.

Za početak, učešće Dubaija na juniorskom turniru donijelo je veliki plus na promociji i vjerujem kvalitetu samog takmičenja, a šta će donijeti dalje i kako će se ta priča odvijati, ostaje vidjeti. Kao što je već rečeno, postoji velika obostrana želja da razgovaramo i surađujemo. Prvi korak smo napravili, a sam dolazak Dubaija i učešće na našem U19 turniru, dat će nam i priliku da nastavimo razgovore i donosimo odluke na obostranu korist. Ono što je sigurno prostor za suradnju je veliki. Kada to kažem, mislim na sportskom, ali i poslovnom planu. S obzirom da je to postala praksa, razumljivo mi je da se olako prelazi preko činjenice da je ABA liga ta koja klubovima pokriva troškove učešća, takse i putovanja sudaca i to ne samo za prvu, već i za drugu i juniorsku ligu, kao i Super kup koji smo ponovo aktivirali. Dakle, sama ABA liga je veoma uspješni sportsko poslovni projekt koji postoji preko dvadeset godina i razumljivo, svi dalji koraci se razmatraju kroz ta dva segmenta – košarku i biznis. A, ono što je sigurno Dubai na oba polja može predstavljati veliki iskorak. Da li će tako biti, ostaje da vidimo. Ono što je sigurno, razmotriti ćemo sve opcije i mogućnosti da se to dogodi, što bi nas sigurno približilo narednom velikom cilju, a to je formiranje nagradnog fonda. I tu ne razmišljamo na način da će Dubai doći i donijeti vreću novca, već prije svega na otvaranje jednog ogromnog svjetskog tržišta, a samim tim i nebrojeno nove poslovne mogućnosti“.

Kako stvari stoje, u bliskoj budućnosti ćemo vrlo vjerojatno gledati i seniorsku momčad Dubaija u ABA ligi, što znači i da će svi klubovi u jednom trenutku svoje utakmice igrati u dalekom Dubaiju. Neka nova vremena dolaze…

Foto: ABA liga

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype