sportski sportski sportski sportski

KOD

Kako dalje? Razgovor sa sportskom psihologinjom Katarinom Martinović

Opće je poznato da sam strašno veliki emotivac i da me pogađa kad drugi nisu zadovoljni trenutnom pozicijom u kojoj se nalaze. Iznimno sam zahvalna na ovome što radim i što imam priliku pomoći kada je potrebno. U ovom trenutku imam potrebu pomoći našim igračima, kojima sigurno da trenutno nije lako.

Sigurno da nije lako odjednom ispasti iz rutine konstantnih treninga i utakmica. Nije lako nositi se i s činjenicom da neki od vas ostaju bez svojih plaća i klubova. Teško se pomiriti s činjenicom da je sezona prekinuta u najuzbudljivijem dijelu sezone, kada ste svi bili spremni dati sve od sebe kako bi vaša momčad postigla što bolji uspjeh. Oduzelo vam se sve ono na što ste navikli: Na podršku s tribina, na suigrače i zapravo sve što je vezano za vaš posao – košarku.

Mentalno zdravlje je tema koja se sve više pojavljuje u medijima, a zaslužuje svakako i veći prostor pogotovo u ovoj situaciji, kako za cijelu populaciju, tako i za sportaše.

Odlučila sam se javiti Katarini Martinović, sportskoj psihologinji Košarkaškog kluba Cedevita Junior i Hrvatske košarkaške reprezentacije. Naravno da smo mi žene pronašle nešto zajedničko, a to je želja i volja pomoći kada je potrebno. Ovim putem joj se zahvaljujem što je bila spremna na ovu suradnju. Nadam se da će vam njeni odgovori pomoći da prebrodite ove trenutke!

Kako se najbolje prilagoditi toj nekoj situaciji? Na što usmjeriti misli?

Katarina je rekla sljedeće: ”Sportaši su navikli na predvidivu i strukturiranu svakodnevicu i zbog toga u ovakvoj situaciji može doći do različitih osjećaja i reakcija. Neki osjećaju strah, tjeskobu, razočaranje, a neki olakšanje, iscrpljenost, frustraciju i bijes. Bitno je znati da je u redu kako god se osjećali. Svi osjećaji su normalni i opravdani u ovakvom susretu s nepoznatim. Poželjno je prepoznati ih i o njima razgovarati s roditeljima, trenerima ili drugim osobama od povjerenja koji vam sigurno žele biti podrška u ovim teškim vremenima.”

COVID-19 svima nam je zadao poprilične muke i izbacio nas iz naše svakodnevice. Jedan ovakav događaj može rezultirati u dva smjera: Pozitivni i negativni. Kako to vide stručnjaci?

” Stručnjaci kažu da je u trenucima krize važna percepcija i odgovor osobe na nastalu situaciju. Kriza predstavlja prekretnicu u životu osobe, ali iako se javljaju negativni osjećaji straha, napetosti i neugode, kriza može imati pozitivne ili negativne ishode. To bi značilo da je ova situacija još jedan test mentalne snage, ovo je trenutak u kojem morate stisnuti i ne odustati, otvoriti se za nova iskustva, prilagoditi se situaciji i iskoristiti sve postojeće resurse kako bi sagledali ovu situaciju kao priliku za rast. ”

Sigurno da je čudno u ovom trenutku ostati bez obaveza i biti prisiljen ostati kući. Upali smo u situaciju u kojoj nemamo kontrolu nad ovim što nam se događa, što rezultira gubitkom sigurnosti i padom samopouzdanja. Kako dalje?

” Ono što nam može pomoći u tome je organizirati nove rutine, postaviti tjedne i dnevne ciljeve, vježbati i razviti neke nove navike. Ovo može biti prilika za zbližavanje s obitelji, učenje o sebi, otkrivanje novih hobija, učenje novih jezika, vježbanje disanja i opuštanja. Iako smo u socijalnoj izolaciji, koristeći današnju tehnologiju možemo se družiti sa svojim suigračima i ostalim dragim ljudima. Isto tako, sad napokon možemo pronaći vrijeme za organiziranje akcije čišćenja prostora u kojem boravimo, ali i digitalnog čišćenja, uređivanja datoteka, aplikacija i fotoalbuma. Bitno je da ne budete strogi prema sebi. Trebat će vremena da se naviknete na novu svakodnevicu. Dan po dan. ”

Kako ostati u pobjedničkom mindsetu?

” Ova pandemija nije protivnik kojeg ćete pobijediti tako da ostavite svaki atom snage na parketu, ovo je protivnik kojeg ćete pobijediti tako da ostanete optimistični, strpljivi i mentalno čvrsti. Svi košarkaši su prošli ili prolaze kroz omladinski pogon, kroz platformu koja razvija sportaše ne samo fizički, tehnički i taktički, već i mentalno. On uči mlade košarkaše strpljivosti, upornosti, odgovornosti, odlučnosti i nesebičnosti. Sada je prilika da naučene osobine primijenite u ovoj situaciji kako biste iz nje izašli još jači! ”

Za sve vas koji ste zainteresirani saznati nešto više o ovoj temi i postaviti pitanja Katarini, HKS je pokrenuo projekt pod nazivom ‘Webinar’ gdje ćete uskoro imati prilike poslušati i Katarinin ‘Webinar’. Više informacija oko toga donosimo uskoro!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype