Kod Sare vikendom: Arijan Lakić više pazi na prehranu van sezone

Zadrov Arijan Lakić je novi Sarin gost te otkriva kako i u kojem obujmu teče njegova prehrana.

O važnosti prehrane u profesionalnom sportu i njezinoj refleksiji na svakodnevne trenažne izazove ovaj tjedan svoje će nam stajalište reći Arijan Lakić, 23-godišnji branič KK Zadra.

Arijan svoju spremnost na terenu dokazuje iz utakmice u utakmicu, a ne libi se uočiti upravo poveznicu prehrane i dobro odrađenog treninga ili utakmice. Važnost uravnoteženih, redovitih i nutritivno bogatih obroka je, već puno puta spomenuto, neizbježna okosnica izgradnje kvalitetnih navika koje će učestalim ponavljanjem pokazati rezultat u vidljivom obliku.


Da preskakanje obroka i nedovoljan unos ugljikohidrata nisu opcija, dokazuje i Arijan. Kako otprilike izgleda jedan dan njegove prehrane, ispričao nam je u nastavku:


Za doručak najčešće pripremam tortilje i takav obrok mi daje popriličnu količinu energije za kvalitetno odrađivanje treninga, zasiti me i što je najvažnije, ne izaziva mi nikakve tegobe. Poslije jutarnjeg treninga popijem whey protein i nedugo zatim ručam, a to najčešće bude piletina s rižom, pileći ili teleći rižoto, teleći odrezak s prilogom i salatom itd. Poslije popodnevnog odmora i prije drugog treninga napravim voćnu salatu (jabuka, banana, naranča i borovnice) što mi je super rješenje za izazivanje dospijeća „brze“ energije i dodatan ‘boost’. Nakon drugog treninga ponovno popijem protein, a za večeru najčešće pripremam različite vrste tjestenine ili rižoto, ovisno o tome što sam taj dan jeo za ručak.“


Prehrana, iako individualna stavka, jednim pravilom vrijedi za sve. Ne može biti zamijenjena i treba joj se pristupiti s odgovornošću. Barem, ako uistinu želiš taj rezultat.


Prehrana u profesionalnom sportu sigurno je jedna od važnijih stavki i bez nje jednostavno tijelo ne može funkcionirati kako očekujemo. Osobno sam se prvi put s pojmom prehrane susreo tijekom ozljede u trajanju dužem od godine dana, tada sam zapravo shvatio da se bez kvalitetne prehrane i dovoljno energije ne mogu vratiti na teren. Kada je to sve bilo iza mene, odluka je bila da tako mora ostati i kada nemam vidljivih problema. Očigledno je da se sve više priča o prehrani u svijetu košarke što je dovoljan dokaz da oni koji je se drže itekako imaju što pokazati i prenijeti na ostale.“


Uz dva treninga dnevno i adekvatan oporavak zasigurno nije jednostavno uvijek samostalno pripremiti ono što u dnevnom unosu potencijalno „nedostaje“, ali definitivno vrijedi da se sve može, ako obje strane daju sve od sebe. Pravilan izbor hrane u određenom vremenu daje ti sve što od nje očekuješ, ali nažalost ništa ne ide samo od sebe. Tvoj angažman je onaj koji će napraviti razliku.


Prošle godine polako sam počeo samostalno pripremati obroke, ali intenzivnije razdoblje krenulo je od prošlog ljeta. Također, i ove sezone često ponešto kući pripremim. I shodno tome, kada bi morao ocijeniti svoju prehranu ne bih je mogao staviti u sam vrh jer sam svjestan da uvijek može bolje, ali meni za sada zaista ovako paše. Solidna sedmica.“


Iako „off-season“ služi kako bismo promijenili ili unaprijedili sve ono što se tijekom sezone vješto „guralo pod tepih“, bilo iz razloga što stvarno tako treba biti (primjer je tome i bilo koja značajnija promjena prehrane) ili nekog drugog, stečene navike u tom periodu služe upravo kako bi svojim prisustvom potaknule još bolji individualni učinak na terenu.

Nadalje, to ne znači da ih se treba primijeniti kratkoročno, iliti ga do prvih rezultata. Ne. Održavanje i konstantno ulaganje je ono što je prirodno najteže, ali ako to izostane, kako onda očekivati i daljnji napredak?


Pa i ja moram priznati da van sezone dosta više pazim na prehranu jer tada mogu fokus s utakmica i rezultata prebaciti na sebe i svoje tijelo. U tom periodu mjerio sam i potreban dnevni kalorijski unos kojeg sam dosta dugo pratio. Nedavno sam uveo dodatno istezanje i poneke vježbe koje radim kući, a tih dodatnih 30-ak aktivnih minuta mi puno pomognu u ostatku dana, a i u cijeloj sezoni pa bih volio da tako ostane i dalje.“


Bilo koja dodatna navika koja može potpomoći uspješnost treninga ili subjektivno bolje raspoloženje, tu je da se iskoristi. Iako će možda na prvu nekima što dulji odmor biti pokretač, drugima će pak neka dodatna aktivnost skrenuti pažnju i osloboditi dodatni kapacitet u prilog boljoj koncentraciji za vrijeme one košarkaške.

Bilo kako bilo, uvijek se vraćamo na poantu upoznavanja vlastitog organizma i ponašanja u skladu s tim, a opet i u skladu s onim što želiš. Bitno je zaista pronaći balans. Balans koji možeš održati i koji će ti biti dodatna stepenica ka gornjem dijelu tablice. Kako ćeš to ostvariti? Ključ je samo tvoje individualno vlasništvo.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype