Kod Sare vikendom bio je Petar Dubelj: “Premijer liga nosi nove zahtjeve, uvodim nove navike”

Dobro došli u dio jelovnika Prvašića!

Kako nije dovoljno upaliti alarm u pet do podne zna i moj današnji gost, bivši igrač Cedevite Junior i standardni dio prve petorke ekipe koja je ove sezone, sigurna sam, oduševila ne samo svoje navijače, već i sve zaljubljenike u domaću košarku. Ovim putem, sve čestitke KK Dubrovniku na ulasku u elitni rang domaćeg natjecanja, a mi ćemo u nastavku čuti što o prehrani i njenoj poveznici sa svojim profesionalnim napretkom ima za reći – Petar Dubelj.

„Ne mogu se pohvaliti da sam dobar kuhar hahaha.“

Bili dobri kuhari ili ne, način uvijek postoji i to je jedina istinita činjenica na kraju dana koju možemo direktno povezati s osobnim slaganjem prioriteta. Velika većina i neće imati vremena svaki dan samostalno kuhati, ali pronaći će adekvatnu zamjenu. Kako se bližimo periodu „off-seasona“ koji je vama nekako iskustveno najviše zanimljiv jer se napokon možete više posvetiti težinskim treninzima, teretani i svim onim stavkama koje dodatno definiraju „život sportaša“. Baš kao što „off-season“ ne bi trebao biti ništa više, nego faza pripreme i jedna od stepenica u godišnjem procesu koja se mora iskoristiti za korak naprijed, tako ne bi trebao predstavljati ni period potpune opuštenosti. Najveći „problem“ koji vi vidite u tom periodu je izostanak klupski organizirane prehrane, a ako si u situaciji da se obiteljski ne kuha onako kako tebi odgovara, zasukat rukave zna biti odbojna činjenica. Nemoj da bude tako jer kada sezona ponovno krene, drugačije ćeš razmišljati.

„…, ali okružen sam super ljudima tako da se na stolu uvijek nađe sve raznoliko i prije svega ukusno. Svakako, plan je napredovati na tom području. Jedem baš raznoliko, ali ne radim neke velike razlike što se tiče trenažne faze u godini, ni u odabiru namirnica, ni u njihovoj serviranoj količini. Dosta dugo se već držim sličnih namirnica, ali vjerujem da ću za sljedeću sezonu pronaći nešto što će mi dodatno podići energiju, a samim time i poboljšati učinak na terenu.“

E da, moramo sada i to prokomentirati. KK Dubrovnik ušao je u Premijer ligu kao prvoplasirani na kraju regularne sezone, što ste uvjerljivo potvrdili i u samom finalu.

„Premijer liga zasigurno donosi zahtjevnije treninge, utakmice i općenito izazovniji ritam sezone, stoga bih trebao uvesti neke nove navike, neke možda i izbaciti, tako da ću poneki savjet sigurno potražiti kako bih u sljedeću sezonu mogao ući maksimalno spreman sa saznanjem kako sam dao sve od sebe.

Bez daljnjeg, sigurno je teže ostati predan van natjecateljske sezone. Sebi sam trenutno dozvolio jedan kraći period koji uslijedi nakon završetka sezone, a podrazumijeva opušteniji ritam; malo više uživanja u hrani bez striktnog nadzora. To, naravno, ne traje dugo i vrlo brzo krećem s pripremama za novu sezonu, što uključuje i dodatan rad na području kvalitete svakodnevne prehrane.“

Vidljivo je da podosta dobro barataš meni bitnim pojmovima, a to su oni koji se tiču prehrane. Moram se malo dotaknuti općenito te teme u sportu i pitati te – kako ti gledaš na to? Govori li se o tome dovoljno? Sigurna sam da je u Prvoj muškoj ligi stanje bilo još izazovnije…

„Sigurno da je svakom klubu na profesionalnoj razini potreban nutricionist, ali znamo da ga u našoj košarci rijetko koji klub ima, stoga se igrači sami trebaju posavjetovati sa stručnjakom i na takav naći opskrbiti sebi sve potrebno kako bi mogli ostvariti svoj maksimalan uspjeh. O prehrani se jako malo govori i to je činjenica. O individualnim potrebama, barem. Stalno slušamo što treba jesti i koliko čega treba jesti, ali sve su to neke generalne smjernice koje nisu tek tako primjenjive, pogotovo ako pričamo o sportu. Svakom pojedincu odgovaraju različite namirnice i  različite vrste jela iz kojih će crpiti sve potrebne nutrijente, tako da je nužno savjetovanje sa stručnjakom i finalni pronalazak onoga što individualno odgovara. Meni je osobno prvi susret s nekim stručnjakom bio upoznavanje Igora Blažinčića s kojim sam imao priliku i kasnije surađivati dok sam trenirao u sastavu Cedevite Junior te ga ovim putem puno pozdravljam! S njim sam još za vrijeme juniorskog uzrasta odradio razna testiranja, a dobio sam plan i program treninga, oporavka i prehrane. Mogu reći da je bilo dosta zahtjevno sve pratiti zbog tadašnje količine obveza, ali sigurno da sam u toj fazi jako puno naučio. Čak i dan danas pokušavam što više slijediti dobivene preporuke.

Vezano na prethodno, suplemente ne koristim, a od nekih osobnih preferenci i ‘rituala’ najbitnije mi je da je zadnji obrok otprilike četiri sata prije utakmice i da je uključena piletina. Od ove sezone, zahvaljujući suigraču koji zna važnost dodatnog obroka kao vrlo važnog izvora energije, prije utakmice prakticiram suho voće kao izvor brzo probavljivih ugljikohidrata i jednu bananu, dok drugu pojedem na poluvremenu.“

Vlado Zadro, tebi idu veliki pozdravi i hvala ti što suigračima dijeliš prijeko potrebne savjete koji se izgleda brže primjenjuju kada dođu iz internih krugova hahah. Samo tako nastavite, a možda je i to jedan od razloga ovosezonske uvjerljive dominacije dubrovačkih košarkaša.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype