Kod Sare vikendom gostuje Lukša Buljević: “Pazim na prehranu tijekom cijele godine, ne samo dok je sezona”

Sara je ove subote ugostila prvotimca Zaboka, Lukšu Buljevića.

Lukša Buljević, bivši Cibonin i sadašnji Zabokov as iz rukava, točnije bek šuter koji je još prije 5 godina s hrvatskom kadetskom košarkaškom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu moj je današnji gost.

Svakako nije lako pisati ovo sa saznanjem da smo došli do zadnjeg kluba u Premijer ligi i prvoligaško društvo za ovu sezonu zatvaramo, ali drago mi je što će ta čast pripasti upravo Lukši koji je itekako primjer mladog, perspektivnog i prije svega odgovornog pojedinca. Zasigurno da je već i od manjih uzrasta bio suočen sa svim aspektima koje sportski život donosi, a naposljetku i zahtijeva. Kako su mi većinom gosti u ovoj rubrici bili mladi pojedinci, stvarno se nadam da je svatko od njih uspio svojim respektivnim primjerom prenijeti željenu poruku i prije svega potaknuti ostale da se sve može, ako se to dovoljno hoće. I za kraj, imamo još jedan takav primjer.

Lukša, slušamo te!

“Smatram kako je prehrana iznimno važan sportski aspekt. Istina je da se o toj temi sve više govori, ali uvijek ima prostora za poboljšanje za kojeg se svi skupa nadamo kako će biti iskorišteno. Iako sam se i sam ponešto educirao, znanja sam stekao tijekom kontakta s nutricionistom, ali i zahvaljujući iskustvima s različitim trenerima. Nažalost, teorija nije previše korisna, ako se svijest svakoga od nas ne promijeni i to je recimo prvo na što bih ja stavio naglasak. Pravilna prehrana definitivno bi trebala biti shvaćena na ispravan način kako bi košarkaška ekipa mogla unaprijediti izdržljivost, oporavak i performanse na terenu.“

Ipak će teorija uvijek ostati samo teorija, ako nije primijenjena u praksi. Upravo je ta praksa kamen temeljac svakog uspjeha. Učiš, učiš i onda to primijeniš. Pa opet to unaprijediš i postupak se ponavlja dok ne budeš imao recept za dugotrajnu održivost. Ne samo sezonsku. Ne samo jednokratnu. Kako ćeš otkriti što tebi odgovara? Jedino primjenom. Pa promjenom po potrebi.

Krećemo od osnova, zar ne, Lukša?

“Pa da. Tijekom aktivne sezone i na dan utakmice i ja se držim nekih svojih prehrambenih rituala. Iako bismo ih mogli primijeniti na svih jer su to oni temeljni, sportski. To uključuje obroke bogate ugljikohidratima prije utakmice ili treninga kako bih osigurao dovoljno potrebne energije. Također, adekvatan unos proteina za oporavak mišićnih vlakana.  Suplemente također koristim, ali u skladu s nekim individualnim potrebama kako bih osigurao sve ono što prehranom manjka iz određenih razloga ovakvog načina života.

Uglavnom prilagođavam količinu hrane ovisno o različitim fazama treninga. Nije baš da eksperimentiram s novim jelima jer kada pronađeš ono što ti odgovara od uvjeta koje možeš kontrolirati,  korak si bliže i onome što želiš postići. Na primjer, tijekom intenzivnih treninga ili procesa natjecanja povećam unos kalorija kako bih potkrijepio sve potrošeno i održavao taj balans. U razdobljima manje aktivnosti, shodno tome, smanjujem količinu porcije na tanjuru.“

Sve si odlično rekao, ali možeš li nam sada to prenijeti u spomenutu praksu i ispričati neku formulu tvog dnevnog jelovnika?

“Primjer jelovnika tijekom vremena s više utakmica tjedno uključivao bi obroke bogate ugljikohidratima i povrćem te unos proteina iz izvora kao što su bijelo i crveno meso. U vrijeme priprema podižem kalorijski unos jer kreće faza intenzivnijih treninga, napori su sve veći i nutrijente se trudim unositi pravilno raspoređeno u potrebnim omjerima. Upravo tada prehrana ima vrlo važnu ulogu kako bih uspio nadoknaditi sve potrošeno i najbolje moguće se pripremiti za sljedeći trening.“

E, sigurna sam da će sada pojedinci razmišljati na način: „Lako je vama reći, ali nije uvijek lako to sve primijeniti.“ Usprkos tome što, bez daljnjega, nije lako jer svaka promjena načina razmišljanja i donošenje neke nove odluke zahtjeva novu promjenu i izlazak iz komfor zone što nije uvijek najugodnija opcija (niti bi trebala biti) jer rast se ne događa u tim ‘mirnim lukama’, ima vas značajan broj kojima to ipak uspijeva. Neki ili zato što su vrlo rano odselili iz obiteljskog doma, neki zbog ozljeda koje su zahtijevale strukturiraniju njegu svakog sportskog aspekta, a neki pak jer su se željeli unaprijediti. Kako tebi uspijeva ostati ustrajan uz ostale životne obveze?

“Kombiniram pripremu obroka s ostalim obvezama tako što obroke unaprijed planiram i pripremam kada je to moguće. Ponekad kuham sam, ali uključujem i pomoć roditelja ili klupski organiziranu prehranu kada je dostupna. Prije svega, ključ je imati dobar plan i organizaciju kako bismo sebi uvijek mogli omogućiti konzumaciju biranih obroka, a ne ono što nam prvo dođe pod ruku u tom trenutku.

Generalno su moja iskustva sa sportskom prehranom vrlo pozitivna. Od kada se pridržavam prehrane prilagođene mojim potrebama primijetio sam značajna poboljšanja u svojim performansama, brži oporavak nakon treninga i utakmica te općenito veću razinu energije.“

Kako ostati predan nakon završetka sezone? Mislim da je to glavna značajka koja je glavni problem održivosti. Moguće da je najzahtjevniji period upravo vrijeme od završetka sezone do početka priprema kada opuštanje rezultira sve težim povratkom. Mislim da je tada nužno presjeći taj krug koji se ponavlja iz godine u godinu i jednostavno dati sve od sebe da se ne događaju prevelike oscilacije.

“Istina. Nakon završetka sezone može biti popriličan izazov održati te stečene navike i ostati predan, pogotovo kada je prehrana u pitanju. Važno je imati svijest o tome kako prehrana ima dugoročne koristi za zdravlje i vođeni time, nastojati održati zdrave prehrambene navike i izvan sezone.

Kod mene je cijeli taj prehrambeni ‘game changer’ bila upravo konzumacija dovoljne količine proteina. Ključni su za oporavak i izgradnju mišićne mase, tako da sam upravo tu primijetio značajan napredak nakon što sam pažnju usmjerio u tom smjeru.“

I riječi kojima ćemo zatvoriti nutricionističku temu u domaćem prvorazrednom košarkaškom društvu su:

“Kao savjet ostalima, preporučio bih pristupiti prehrani s ozbiljnijim namjerama. Svaki sportaš ima različite individualne potrebe koje ovise o nizu stavki, tako da je iznimno važno konzultirati se s nutricionistom ili kvalificiranom osobom u tom području kako bi se utvrdila potrebna energetska i nutritivna vrijednost te sukladno tome, prilagodila prehrana. Također, kao što smo rekli, važno je biti dosljedan i pridržavati se stečenih prehrambenih navika tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme aktivne sezone.“       

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype