KOLUMNA Sare Kostović: Kako pripremaš tanjur za novu sezonu?

Novu kolumnu, ovoga puta o pripremama za novu sezonu kada je u pitanju prehrana, pripremila je Sara Kostović.

Po završetku sezone, fokus se okreće prema fazi priprema. Bez obzira, imao privatnog ili klupskog kondicijskog trenera, događa se to nešto malo drugačije od uobičajenog ritma treninga i utakmica koji se svode pod istu poveznicu – dvoranu. Iako će se svi veseliti makar i kratkom godišnjem, napokon vremenu za sebe i izlasku iz rutine, moraš biti svjestan kako je off-season pravo vrijeme za uvođenje određenih, potrebnih promjena ili unaprjeđenje već započetih akcija.

Ako malo pretražiš ovu temu na internetu, dobit ćeš uvid o strukturiranju treninga, vrstama kondicijske pripreme, načinu ophođenja i percipiranja prošle sezone uz analize, principe i pronalaske potencijalno boljih rješenja. Višestrana, bazična, specifična, situacijska kondicijska priprema, pripremni period određenog kluba, mezociklusi itd. – sve su to pojmovi na koje ćeš naletjeti pa, budimo realni, zasigurno. Nažalost, nisam isto tako sigurna da ćeš čuti kako se prehrana mijenja sukladno svim gore navedenim fazama i kako u određenim trenucima moraš znati kako je došlo vrijeme za nešto ‘novo’. Faza priprema, kako je period za trenažno unaprjeđenje i formiranje nekakvih novih obrazaca, pomoću kojih ćeš lakše ostvariti željeni rezulat na terenu, tako je i period ‘uvođenja prehrambenih promjena’. Da, to je ta faza u kojoj ćeš potencijalno gubiti na kilaži, podizati kalorijski unos ili oformiti neki novi sistem hranjenja koji ti više paše. Možda podignuti unos UH, reducirati masti, opaziti da ne zadovoljavaš dnevni unos proteina ili slično. To je faza u kojoj ćete ti i tvoj nutricionist ‘istraživati’. Zašto?

Upravo zato što neće biti pretjerane štete, ako pojedini trening odradiš manjim intenzitetom ili ti u određenom trenutku ponestane energije. Neće biti pretjerane štete, ako u fazi otkrivanja najbolje formule za tvoju dugoročnost plati koji sadašnji trenutak. Da se to dogodi na terenu, za vrijeme neke značajne utakmice, itekako bi se dogodila šteta. Slažeš se? Pronalazak najbolje varijante nije uvijek laka misija, kako za tebe – tako i za ljude koji te ‘vode’ na različitim sferama tvog profesionalnog života. Što misliš zašto je to tako? Misliš li da bi bilo jednostavnije kada bi se neke stavke mogle primijeniti na svima i tako postići kompletno poboljšanje? Bi. Definitivno bi, ali nije moguće. Način hranjenja i prehrana općenito potpuno su individualne, osobne i autentične ustaljene vrijednosti te je potrebno vrijeme koje će nam pokazati, između ostalog i zašto je taj cjelokupan ostavljeni dojam na terenu tijekom protekle sezone baš takav kakav je. Ne kaže se bezveze da smo ono što jedemo, a itekako će i upravo to imati direktan utjecaj na sve ono o čemu pričamo ‘šapatom’. Na svaki oni ‘lošiji’ trenutak za koji bi bili najsretniji da mu se zameo svaki trag ili da ga komentator nije naglasio. Zašto bi, ako nešto ne ide, to bila nečija mana? Ili nedostatak? Vidit ćeš kako je upravo u velikom broju slučajeva upravo prehrana privjesak koji preokrene situaciju u tvoju korist ili pak protiv tebe. Na treningu je onaj puno veći dio odgovornosti, ali prehrana često zna biti okidač. I vjeruj mi, prema njoj se uistinu treba odnositi s ogromnim poštovanjem jer nikada ne znaš kada će ti zabiti tricu sekundu prije kraja i tako ti ‘vratiti’ za svo vrijeme koje si je uspješno gurao ‘pod tepih’.  Utjecati na svoj napredak treningom, nutritivno bogatim jelima i nekim drugim dnevnim navikama koje će potaknuti bolju fokusiranost samo je tvoja odgovornost, a onako kako se ‘naučiš’ na pripremama koristit će ti cijelu sezonu.

Pripremna faza je pripremna u svakom smislu. Niti je dovoljno samo adaptirati trening jer ćeš zbog nedostatka ‘goriva’ stalno kaskati u kvalitetnoj izvedbi, niti je dovoljno fokus staviti isključivo na prehranu ili sve ostale stavke nevezane za trenažni proces jer, bez adekvatnog opterećenja i kondicijskog izazova nećeš moći unaprijediti svoje sposobnosti od kojih potencijalno još nisi izvukao sami maksimum. Uistinu je poanta da u samim pripremama i uživaš. Ako se pripremaš sam, pokušaj se što bolje informirati o svemu što te zanima jer je vrlo bitno da znaš sve mogućnosti koje ti se nude i kako svaka od njih može pomoći baš tebi. Nemoj dopustiti da u ovakvom slučaju zanemariš sve ono što samoinicijativno možeš i ‘moraš’ napraviti za sebe i oslanjaš se samo na klupski ‘ljetni’ program. Ukoliko smatraš da ti to nije dovoljno i želiš se još bolje dovesti u red, onda neka to bude na svakom polju koje će imati prste u tome koliko ćeš kvalitetniji biti kada dođe početak nove, aktualne sezone.

Nema sportaša bez cijelog paketa. Nema sportaša bez kvalitetnog trenažnog procesa, dobrih priprema i pametno posloženog jelovnika. Sad je trenutak. Sad si možeš priuštiti ‘eksperimentiranje’ i traženje najbolje opcije. Sad možeš ‘manipulirati’ unesenim kako bi postigao fizički cilj koji zaista daje najbolje rezultate. Dodatna napomena je da zaobiđeš novo strukturiranje jelovnika i potencijalno reduciranje kalorijskog unosa, ako si ozlijeđen. Tu oporavak mora biti pod ‘standardnim uvjetima’, a kada dobiješ zeleno svjetlo za povratak na teren, moći ćeš uvesti promjenu i s jelovnikom. Zašto je to tako? Upravo zato što nam primjerice redukcija unosa kalorija ili podizanje istih uz nemogućnost maksimiziranih opsega pokreta na treningu ili općenito fizičke spreme za ispunjavanje kontinuirane tjelesne aktivnosti može reagirati kontradiktorno na što brži oporavak. Iz tog razloga, ozljede su prioritetne i njihovo uklanjanje mora biti imperativ. Sve ostalo će doći naknadno.

Daj si truda u ovoj pripremnoj fazi. Samo si daj priliku stopostotne fokusiranosti. Zainati se i probaj. Čisto da sam vidiš koliko te to daleko može dovesti. Jednom kada sve te radnje uđu u naviku, kada se upali lampica u svakoj godišnjoj fazi, kada osjetiš da apsolutno nitko drugi neće i ne može neka polja ispuniti zelenom kvačicom osim tebe, bit ćeš si zahvalan. Daj si priliku. Zaslužuješ to.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype