KOLUMNA Sare Kostović: Kakve veze imaju novogodišnji izlazak i pad na doping testu?

Sara Kostović je pripremila novu kolumnu.

Prije svega, lijepi moji, želim vam sretnu i uspješnu novu godinu, bez puno ozljeda (osim onih nužnih koje uslijede kada ne pazite, između ostalog, kako i koliko se kvalitetno hranite pa zbog manjka energije ne odgovarate spremno na potencijalne duele) i s puno, puno dobrih rezultata! Želim vam svima jednog strogog nutricionista i puno dobrih zalogaja!

Kako nismo tu samo da bismo si čestitali, mislim da je pravi trenutak da krenemo nešto opet i učiti. Dosta ja tu, već skoro 2 godine (ne znam kad prije!) pričam o prehrani i prije svega moram naglasiti kako su me promjene glede iste općenito u košarci nadasve razveselile, ali ja ne želim da stanemo na tim malim koracima, želim da se kolektivno naučite kritički promišljati o svemu što će vam se u određenom trenutku nametnuti kao društveno prihvatljivo. Također je nekakodruštveno prihvatljivo izaći van za doček Nove godine. Uostalom, ne samo za doček.. nekako je postala tradicija i značajnije pobjede proslaviti u društvu suigrača na neutralnom terenu (čitaj: najčešće u nekom klubu). Čak je postalo hit tamo slavit rođendane, godišnjice i ostalo.


Pogotovo tijekom hladnijeg vremena, velika skupljanja znaju biti leglo aktualnih prehlada. Baš je sada taj neki period kada su svi prehlađeni i padaju pod bijesnom „palicom” novogodišnjih viroza. Sve bi to bilo koliko toliko prihvatljivo da s druge strane nismo u situaciji pre žustrog tempa koji vrlo često za posljedicu ima pad imuniteta i gotovo sigurno hvatanje novih maramica za nos na kiosku. Još jedna prehlada, još jedno što brže ozdravljenje, još neka utakmica s rezervom, još poneki krivi posao na terenu i tako u krug. Pod takvim okolnostima, kada je hitno potrebno što skorije ozdravljenje i vraćanje na teren u potpunoj spremnosti dogodi se ono što se i podrazumijeva – traži se način da se što lakše pokrpaju sva nastala oštećenja. Mahnito grabljenje za različitim lijekovima koji će sniziti
temperaturu do utakmice ili uzimanje tableta za lakše disanje ponekad i nisu baš najsretnije rješenje. Prilikom prehlade često se koriste različiti pripravci koji sadrže vitamin C kojeg organizam u tim uvjetima pojačano traži, paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu i pseudoefedrin. Za paracetamol i acetilsalicilnu kiselinu jako dobro znate; imaju ulogu snižavanja povišene temperature te ublažavanja glavobolje i drugih slabijih bolova. Pseudoefedrin olakšava disanje tako što smanjuje otečenost sluznice nosa i sinusa. Iako naizgled dobitna kombinacija, on definitivno nije nešto što je nužno nedostajalo. Da ne duljimo previše, pseudoefedrin je zabranjen! Zašto? Zato što u visokim dozama može uzrokovati mentalnu simulaciju, povećanje izdržljivosti i smanjenje umora, što posljedično
utječe na poboljšanje performansi na terenu. Iako je u pripravcima za liječenje prehlade prisutan u znatno manjim količinama od onih koji bi mogli izazvati takve učinke, svejedno je zabranjen.


Koliko daleko seže vladavina pseudoefedrina i koliko je uostalom jaka, vidljivo je iz situacije da je upravo zbog njega kanadskoj jedriličarki, 1995. godine oduzeta zlatna medalja, kao i cijelom timu s kojim ju je osvojila na Panameričkim igrama. Također je rekla kako je uzimala pripravak za prehladu, ali to nije bilo dovoljno da joj se medalja vrati. Iz ovog je razloga nužno da se svaki put kada odlučite kupiti nekakav lijek koji će vas što prije osposobiti za sve bukirane termine u kalendaru s utakmicama posavjetujete s osobnim liječnikom ili farmaceutom. Ako se uspostavi da je potrebno uzimanje lijeka koji se nalazi na Popisu zabranjenih
sredstava Svjetske antidopinške agencije, bilo tko od vas (pod uvjetom da spada u skupinu profesonalnih sportaša) može podnijeti prijavu za terapijsko izuzeće i tako dobiti dozvolu za korištenje određenog lijeka.


Ne zaboravi, u slučaju da nemaš potrebno izuzeće, a na doping testu se utvrdi prisutnost određene zabranjene supstance kriv si, iako možda nisi znao što piješ i imao si samo najbolje namjere. Ista situacija je i sa sastojcima određenih suplemenata, a to je tema o kojoj smo već razgovarali. Najbolje moguće rješenje za izbjegavanje tako neugodnih situacija je da uvijek budeš upućen u ono što uzimaš. Nije svejedno i ne bi ti trebalo biti svejedno što unosiš u vlastiti organizam. Vjeruj mi, bez obzira o koliko bitnoj utakmici se radi puno je bolje uzeti si koji dan i više za siguran oporavak, nego inicirati moguće posljedice zbog „trčanja za rezultatom”.

Gledaj dugoročno, a ne kratkoročno jer ništa nije crno/bijelo, bez obzira koliko se na prvu činilo bezazleno.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype