Kolumna Sare Kostović: Koja je tvoja “bolna” točka?

U zadnje vrijeme često čujem kako ne može sve biti savršeno i kako svatko ima nešto što mu je najteže; i uvijek nedostaje, metaforički rečeno, onih 10 sekunda koje će odlučiti hoće li se igrati produžeci ili će se dogoditi promjena.

Što ti time želim reći? Lijepo je osvijestiti i još je ljepše krenuti, ali ako će zaista svaki put taj zadnji korak biti ono što će definirati nedovoljnost, zar ne misliš da će i tebi to polako postati odbojno?


Postoji definitivno veliki broj faktora pokušaja i pogreške, ali isto tako postoji i veliki broj faktora pokušaja i uspjeha. Bitno je znati razlikovati faktor koji je realan za ostvariti, kao i one koji su još uvijek pokoju stepenicu više od onoga što smo trenutno u stanju i što je u određenoj situaciji dovoljno za ostvariti napredak. Ona poznata ‘stepenicu po stepenicu’ zaista je preduvjet dugoročnosti. Uvijek kažem, pogotovo sportašima koje direktno savjetujem, kako nije problem nešto odlučiti, već je još uvijek većinski problem zavoljeti put koji vodi do te promjene. Ista situacija bi bila, recimo da dolaziš svaki dan na trening s grčem u želucu; ne da ti se, nisi istinski ispunjen s tim što radiš ili ti možda to u tom trenutku nije prioritet, a složit ćeš se da se u tim okolnostima ne možeš potruditi ostvariti taj zacrtani cilj jer jednostavno cigle na kuću ne možemo staviti bez postavljenih temelja.

Apsolutno ista stvar je i s prehranom. Za usvojiti navike koje će pokazati rezultat, treba vrijeme. Imaš li ti tog vremena ili ćeš presjeći i preko noći promijeniti sve ono što smatraš da bi trebalo – neka je druga tema, ali je zaista bitno naglasiti kako si samo ti krojač svojih daljnjih koraka unaprijed.


U nastavku ćemo proći nekoliko upravo gore spomenutih faktora koji su najčešće ‘bolne točke’, a itekako su značajne. Pokušaš li promijeniti samo jednu; ja sam odradila posao, a sigurna sam da si i ti odradio bolji trening. Pa krenimo.

Gladan u svlačionici
Trening u recimo 8 ujutro. Zaspao kasno, znaš da bi trebalo nešto pojesti, ali isto tako znaš da nenaspavan nećeš funkcionirati. Dolaziš u svlačionicu. Na razgibavanju već želudac bojkotira daljnju suradnju. Gorivo za nastavak? Samo na pumpama (ili na tanjuru poslije), ali tebi treba sada. Kako izvući svoj maksimum? Ne ide, žao mi je. Zaključak? Ne preskači doručak i ne treniraj na prazan želudac.


Preskakanje obroka ‘prije utakmice’
Ovo mi je jedna od najdražih tema s kojom sam se milijun puta susrela. Super obroci u danu; utakmica popodne, ručak tipa u podne. Nakon 4 sata osjetiš već da ti treba taj dodatan ‘vjetar u leđa’ jer izdržati cijelu utakmicu bit će nemoguća misija. Početak druge četvrtine, a tebi noge otkazuju poslušnost. Bi, ali ne ide. Pojedi 30-60 min brzo probavljiv obrok (fokus na jednostavnim UH) i omogući si potencijalnu titulu igrača utakmice.


A, što nakon?
Jasno ti je da je za optimalan napredak i brži oporavak obrok nakon treninga na istom levelu kao i onaj prije, zato nemoj doći u situaciju da nakon odrađenog super treninga ostaneš gladan za dugo, pogotovo ako imaš dva treninga u danu. Do sljedećeg, rezerve glikogena trebaju biti popunjene, a znanost još nije otkrila mogućnost kako bi se to moglo dogoditi samo od sebe, zato pazi. Također, nakon treninga snage, a pogotovo ako je eventualni cilj postići hipertrofiju i tako napredovati i ‘fizički’, nedovoljan unos proteina na kraju dana je problem, a važnost njegove zastupljenosti u obroku nakon fizičke aktivnosti ne treba posebno naglašavati.


Ne koristi suplemente na svoju ruku
Ne znam što je zanimljivo u činjenici da kupiš nešto za što i sam znaš da ne poznaješ, ali eto koriste ga ostali pa će pomoći. Nemoj to raditi. Poznajem individue koje, zbog životnih okolnosti (čestih putovanja, uvjeta stanovanja, alergija/intolerancija na pojedine namirnice) moraju uzimati popriličnu paletu suplemenata, uključujući i vitamine/minerale. Isto tako, poznajem one koji sve to kombiniraju hraneći se raznovrsno i apsolutno nikakve potrebe nema za dodatnom suplementacijom. Stoga, ne kupuj suplemente zbog top slike na pakiranju, već razmisli kako to može utjecati na tvoj uspjeh, pri tom pazeći na apsolutno svaki sastojak određenog dodatka. Posavjetuj se sa stručnom osobom.


Sinoć si opet lega’ jutros?’
Možeš se ti hranit kao LeBron, trenirati kao zvijer, ali ako pati san – pati kvaliteta cijelog oporavka. Vjerovatno i sam znaš kako san utječe na cjelokupnu kvalitetu sportskih izdanja i o tome ti sigurno ne trebam ja detaljno pričati, ali radi za svoje dobro. Film se može pogledati i sutra tijekom dana, ok?


Opet si zaboravio bocu vode?
Hidriraj se. Pravilno. Nadam se da to nije na način da popiješ neposredno prije fizičke aktivnosti pola litre vode i istrčiš na teren. Ne daj, Bože da su marinci prvi dio treninga jer ćeš prije završit izvan terena zbog bolova u želucu, nego što ćeš moći biti koncentriran zaista na to što radiš. Često neće izostati i onaj famozni i većini frustrirajući popratni efekt nadutosti, zato kontinuirano pij tijekom dana, a poseban fokus stavi da zaista u svlačionicu dođeš bez osjećaja žeđi.

Sad kad smo već na temi pravilne hidracije (baci oko na tekst posvećen posebno toj stavci), razmisli malo i o pravovremenoj nadoknadi izgubljenih elektrolita koji izlaze iz tijela ponajviše znojenjem i što je zapravo izotonični napitak koji je namijenjen za sve fizičke napore u trajanju dulje od jednog sata. Zašto sadrži koncentraciju UH u rasponu od 6-8% i zašto sve poviše od tog može izazvati abdominalne grčeve? Razmisli jesi li se ikada našao u takvoj situaciji, kako si reagirao i jesi li uopće slutio što se događa.

Navela sam šest tema o kojima bi itekako trebalo razmisliti. Složit ćeš se da će apsolutno sve od spomenutog povući neku posljedicu za sobom pa makar i na način da ćeš nedostatak osjetiti izvan terena; u onoj priči koju pišu brzina oporavka i spremnost za idući trening/utakmicu/prvenstvo. Puno je faktora u igri i svi djeluju u simbiozi.

Što ih prije uzmeš u obzir, kraće vrijeme će ti trebati da osjetiš koliko su svi s razlogom svrstani pod zajednički naziv čije ime nosi upravo i onaj cilj koji i sam želiš postići – uspješnu karijeru s minimalnim brojem ozljeda i maksimalnim učinkom. Koliko je god to moguće sukladno situaciji u kojoj se nalaziš. Znaj da svake okolnosti imaju rješenje, samo je bitno dati šansu njegovom pronalasku.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype