sportski sportski sportski sportski

KOD

KOLUMNA SARE KOSTOVIĆ: Kolika je uloga vanjskog utjecaja u prehrani jednog sportaša?

Priča o tome kako prehrambene navike kolege iz kluba mogu postati i tvoje…

Prehrana u sportu kao stavka koja je prva na listi osobnih prioriteta. Nitko te ne vuče za dres samo zato što je ne održavaš na adekvatnom nivou, a niti ne primjećuješ da se ta činjenica previše odražava na kvalitetu tvoje izvedbe…još. Uzmimo u obzir ogroman utjecaj društva na oblikovanje individualnog karaktera, društveno uvjetovano često se uzima kao sinonim „ispravnog“, a apsolutno ništa drugačije nije ni u većini slučajeva povezanih s prehranom. Prehrambene su navike okoline ono što gledamo, od malih nogu učimo i odrastanjem reflektiramo na svijet oko sebe. U redu, po tome gledano, gradimo nekakav okvirni obrazac prehrane odrastajući i razvijajući osobni identitet. No, je li to nešto što ostaje za stalno?

Naravno da nije. Polazeći od hipoteze kako veliki broj ljudi tijekom života najčešće mijenja svoju prehranu na bolje, baš zbog osobnih ciljeva koji su akumulirani tijekom nezadovoljstva trenutnim načinom života ili kvalitetom istog, možemo doći do zaključka kako je vlastiti pogled na prehranu nešto što je itetako nezaštićeno i izloženo utjecaju. Nadam se da ne trebam posebno naglašavati kako bi taj utjecaj, da bi bio prihvaćen trebao biti ispravan, utemljen te podrška radu za naše bolje sutra. Utjecaj – izuzetno teška riječ koja sa sobom povlači duboki osjećaj odgovornosti i autoriteta,  ali je li on uvijek svjestan?

Poprilično dobro pitanje za ulazak u samu srž ove tematike. Često ni ne slutimo koliko smo zapravo stalno izloženi različitim vrstama utjecaja.  U prehrambenom smislu također. Bilo da ćeš „scrollati“ Instagramom, jesti samo obroke koje mama skuha ili pak vidjeti i primijeniti ono što ti kolega iz kluba koji je prošlu utakmicu dobio punu minutažu jede – pod utjecajem si.

Što to konkretno znači? Upravo to da ćeš iz velikog broja stavki koje svakodnevno doživljavaš, svjesno ili nesvjesno, nešto prisvojiti. Svi mi to znamo jer je prilagodba glavni pokretač razvoja, ali kako uobličiti pojam prehrane u tako kompleksnu temu? Možemo krenuti ovako… Imaš plan prehrane kojeg bi se trebao pridržavati, krenuo si u poprilično entuzijastično, ne znajući da će svaki novi korak za sobom povući i nove obrasce ponašanja. Ne tražiš direktno podršku, ali ona bi trebala biti tu kao centripetalna sila koja vuče tijelo prema središtu fokusa. Može li kvalitetan obrok tvog kolege iz kluba biti podrška koja ti je trebala da i ti nastaviš dalje? Naravno. Može li nekvalitetan niz obroka tvog kolege koji unatoč tome, po nekim parametrima ima veći uspjeh od tebe koji se trudiš na treninzima podjednako i uz to jedeš sve po „planu i programu“ biti utjecaj da i ti jednostavno kažeš – „Mah, čemu sve to?“ Apsolutno.

Ne traži podršku na krivim mjestima. Definitivno je bitna i razumljiva baš zbog toga što često ne uspijevamo biti sami do kraja, barem s početničkog gledišta. Upravo je to ono što nas u startu odbija od samog kretanja u nešto novo, ali znaš li kada će podrška doći?

Tek onda kada, ne samo ostalima, već i sebi dokažeš da vjeruješ u to što radiš i da si baš zbog toga u jednom novom, do sada nepoznatom pogledu, poboljšana verzija sebe. Kako zračiš, tako i privlačiš. Sumnjam da te onda, kada budeš u stopostotnom fokusu na svoj napredak, može unazaditi negativan utjecaj, u ovom slučaju tanjuri tvog kolege. Bitno je za zapamtiti da nije bitno tko i što jede, već što i kako ti jedeš. Danas, sutra i ubuduće. Uvijek si ti ili ti. Uvijek radiš za svoj napredak! Sad je vjerovatno jasnije zašto je pogrešno uspoređivati svoje i tuđe rezultate samo na temelju „viđenog“ ili u ovom slučaju – na temelju odrađenog treninga i jednog obroka. Pozadina je uvijek puno kompleksnija.

Također, to znači da je prisvojiti ispravan utjecaj upravo ono što je odlika koja bi trebala biti, kako u treningu i načinu izvedbe, tako i u prehrani prisutna kod svih. Ne znači doslovno kopiranje, već prilagodbu svom načinu života koji je jedinstven sam po sebi i kao takav zahtijeva jedinstveno ophođenje. Nutritivno izbalansiran tanjur tvog kolege može biti okidač da kreneš, da ostaneš ustrajan ili pak tražena podrška. Isto tako, tvoje prehrambene navike mogu nekome poslužiti kao inspiracija, ali zapamti – na kraju dana, sve radiš za sebe! Prihvaćaš viđeno i tražiš način kako, ukoliko smatraš da može poslužiti kao dobar primjer, to prilagoditi svom načinu sportskog života s ciljem izvlačenja maksimuma iz trenutnih okolnosti.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype