sportski sportski sportski sportski

KOD

KOLUMNA SARE KOSTOVIĆ: Učinak prehrane na poboljšanje sportske izvedbe

Može li prehrana napraviti čudo i od prosječnog sportaša napraviti neviđeni talent sa striktno točnim izvođenjem slobodnih bacanja i stopostotnom kontrolom nad loptom tijekom cijelog poluvremena?

Naravno da ne. Prehrana je ipak puno više od toga. Kako sad više? Hmm…htjeli mi to priznati ili ne, stopostotni učinak na terenu nije najbitniji faktor, ako ćemo zbog toga biti cijelo vrijeme nezadovoljni i s grčem u želucu odrađivati sve stavke koje su potrebne za doći u stanje „idealne“ forme, a jedna od njih je nedvojbeno i prehrana. Znajući  da to stanje samo po sebi ne postoji jer ne možemo definirati nešto što je idealno, uzimajući u obzir općenite parametre koji sami po sebi „idealno“ opisuju svakoga od nas, jasno nam je da svatko ima svoje zasebno stanje maksimalnog učinka do kojeg bi trebali doći uz osobno zadovoljstvo i jasno postavljen cilj.

Ta „vanserijska“  izvedba je nešto čemu svi teže i ne kažem da ne bismo trebali svakim danom truditi se biti sve bolja i bolja inačica sebe – dapače, to je poželjno i tako treba biti, ali isto tako važno je zapitati se koliko smo spremni taj cijeli proces prilagoditi sami sebi? Pazi, razumijem da je nekada stvarno najlakši put prihvatiti rečeno kao takvo ili zbog stručnosti sugovornika, ili zbog tvog manjka interesa, ali govoreći iz vlastitog iskustva – zbunjenost i konstantno prihvaćanje određene situacije kao takve neće te dovesti na željeno mjesto. Mislim da je potpuno jasno da rečenica „Svi su tako!“ ili „Pa ne razlikujem se ja od drugih!“ nema mjesta u sportskom načinu života! Zašto? Uspoređivanje je nešto o čemu smo poprilično puto puta do sada pričali i sigurna sam da i sam znaš koliko je specifično dva apsolutno drugačija metabolizma uspoređivati na tako suhoparnom nivou kao što je ono vidljivo. Što ti time želim reći?

 Jednostavno moraš preuzeti odgovornost. Drugog načina nema. Znam da je ponekad podsvjesno bit odgovoran sam za sebe ono što će na prvu možda izazvati kontraefekt, ali nitko neće umjesto tebe. Cijeli taj tim koji imaš ili nastojiš imati iza tebe tu je da ti pomogne, a na tebi je kako ćeš sve te savjete akumulirati i primijeniti na vlastito življenje. Pa sjeti se samo, trener će ti možda objasniti kako bi nešto trebalo izgledati, ali ti ćeš biti taj koji će uzeti loptu kada dođe vrijeme pucanja zadnjeg slobodnog bacanja na utakmici. Isto tako, nutricionist će ti objasniti što bi i kako trebalo izgledati, ali ti ćeš biti taj koji će doći kući i taj papir baciti ili pak upotrijebiti za svoj napredak. Neće biti lako i očekivati takvo što bilo bi jednako očekivanju dobivene utakmice bez ijednog pogođenog koša, ali kao što sam već rekla – bitna je konzistentnost. Ništa ne ide preko noći – ni u životu, ni u sportu, ali dok si god ti siguran da radiš pravu stvar i grabiš naprijed rezultati neće izostati. Uvijek, ali baš uvijek se trud i rad prepoznaju.

Prehrana zaista mnogo ovisi o tvojoj percepciji. Puno puta se nađemo u situaciji kada nam nešto naizgled zvuči tako komplicirano da se vjerojatno nećemo niti potruditi to shvatiti do kraja. Sigurna sam da si se popriličan broj puta našao u situaciji kada si bio oči u oči s nekom namirnicom i krenuo si iz nekog razloga čitati onu nutritivnu tablicu napisanu na stražnjem omotu. Navedeni mikronutrijenti, gramaže, kalorije, aditivi itd. koji su te na prvu samo zbunili i izazvali nedoumicu popraćenu sumnjom, ali isto tako misliš li da ti je potrebno sve poznavati do srži da bi mogao primijeniti? Siguran si da si u vrijeme najbolje odigranih utakmica poznavao svaki korak unaprijed? Ne moraš. Ne moraš poznavati znanost o prehrani do kao takvu da bi mogao osjetiti što tvoj organizam traži od tebe. Izvlačenje na onu poznatu „Ma ja se u to ne razumijem!“ ne drži vodu.

Znam da dovoljno toga već znaš (a, u slučaju da ne – lako usvojiš tijekom cijelog procesa), ali isto tako znam da je volja glavna pokretačka sila u ovom slučaju.  Samo kreni! Ako se još uvijek misliš, kreni! Pitaj za pomoć i polako, korak po korak gradi svoje navike. One su temelj održivosti. Usporedi to sa svim dnevnim aktivnostima koje radiš već pomalo nesvjesno. Radimo onako kako se naučimo!

Zato radi kvalitetno. Za sebe.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype