sportski sportski sportski sportski

KOD

Kome će pripasti kvalifikacijski turnir za Prvu ligu?

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Drugoligaši su završili svoja natjecanja i polako se pripremaju za završni turnir, koji će odlučiti dva putnika u Prvu ligu u sezoni 2019./2020.

 

Hrvatski košarkaški savez je još prošle godine odlučio kako se kvalifikacije za popunu Prve lige više neće igrati po sistemu mini lige, koja bi trajala otprilike dva mjeseca, nego je odlučeno da se odigra turnir po sistemu svako sa svakim, u pet dana, u jednom gradu koji ponudi najbolje uvjete za organizaciju turnira.Iz naše perspektive ovakav sustav natjecanja ima neke svoje prednosti, a to su da klubovi ne moraju ići na česta putovanja pa je ta financijska strana zadovoljena, premda si klubovi sami u ovom slučaju plaćaju smještaj i put, a na klubu domaćinu je da organizira što jeftiniji smještaj, kako bi eventualno dobio organizaciju.

Što se tiče mana, možemo govoriti o nekoliko stvari, koje su kad su u pitanju drugoligaši, nažalost učestali. Već ionako kratka sezona, koja je većini započela sredinom listopada, a nekima (Istok) i početkom studenog, je završena sredinom ožujka, neće biti dovoljno produžena. Ako uzmete u obzir pauze oko Božića i Nove godine od tri tjedna, pauze od dva tjedna u veljači zbog Kupa Krešimira Ćosića te pauzu sada u travnju, dobijete samo četiri mjeseca igranja košarke, što je definitivno malo. Pa pored toga, imate ovaj novi sustav turnira gdje ekipe u pet dana moraju odigrati četiri utakmice. Drugoligaške ekipe su većinom sastavljene od igrača koji su u radnim odnosima, studiraju ili su u srednjoj školi pa se postavlja pitanje koliko svrhe ima da u pet dana odigraju četiri utakmice i to od srijede do nedjelje, čak tri radna dana. Uzmite u obzir da će neki morati uzimati godišnji odmor, tu su i izostanci iz škole, fakulteta…Pored toga, prvi dan turnira ove godine biti će 1.5., praznik rada?! No, što je tu je, savez je tako odlučio, klubovi se već polako spremaju za turnir, u iščekivanju odgovora tko će biti domaćin.

Prema neslužbenim informacijama, svih pet klubova (Omiš, Kastav, Sesvete, Podravac Virje, Belišće) koji su se kvalificirali javili su se ili će se tek javiti (rok za prijave je petak 12.4.) na natječaj za organizaciju. Ono što bi trebalo biti jedan od presudnih faktora, je najjeftinija ponuda hotelskog smještaja, jer svi klubovi gledaju kako da prođu što jeftinije, u kroničnoj besparici koja je sve snašla.

Sasvim je jasno da cijene smještaja u petom mjesecu, primjerice u Omišu i Belišću, ne mogu biti ni približno iste, kao niti cijene hotelskog smještaja u Zagrebu pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti tko će imati najbolju ponudu i biti najkonkurentniji. Iz razgovora sa nekim ljudima, dolazi se do zaključka da bi najjeftinija ponuda ovog trenutka u Hrvatskoj trebala bi biti u Slavoniji, što je logično i realno, no to su samo nagađanja i treba vidjeti što će savez uzeti u obzir kao glavnu stavku.

Prvi turnir po ovom sistemu je prošle godine održan u Labinu, a gdje će to biti ove godine, pričekat ćemo ponedjeljak 15.4., kada bi to trebalo biti poznato. Hoće li se on održati na moru, kod ambicioznog Omiša? Ili će se i ovo natjecanje održati u Zagrebu? Može li Slavonija i Belišće, koje 1.5. slavi Dan Grada dobiti na važnosti i popularnosti u ovom trenutku “mrtvila” na Istoku, ne bi li oživio košarkaški život u tom dijelu zemlje?  Ili će turnir ponovno na Kvarner? Svoje nade gaji i Podravac iz Virja, klub koji je konstanta na Sjeveru već nekoliko sezona i koji želi svojim sugrađanima priuštiti ovaj turnir. 

Pričekajmo ponedjeljak…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype