KOD

Kreće i Prva liga, Jazine prvi favorit

Nakon što je Premijer liga otvorila vrata prošlog vikenda, ovaj vikend natjecanje počinje i Prva liga.

 

Prvoligaši svoje natjecanje započinju ovaj vikend utakmicama prvog kola. Tri su nova kluba u Prvoj ligi, a to su Omiš Čagalj-Tours, Sesvete i Samobor. Omiš i Sesvete su svoj nastup izborili kroz kvalifikacijski turnir još početkom svibnja, dok je Samobor naknadno priključen, nakon što je Dubrava prešla u Premijer ligu.

12 klubova igrat će dvokružni sustav, nakon kojeg će prve četiri ekipe igrati doigravanje za Premijer ligu, dok će poraženi finalist u dvije utakmice protiv pretposljednjeg premijerligaša pokušati izboriti najviši rang, Premijer ligu.

Klubovi su tijekom ljeta pored odrađenih priprema i utakmica, prilično bili aktivni što se tiče transfera pa se već polako naziru ambiciozni prvoligaši.

Prvi favorit je ekipa Jazina, koja je bila najaktivnija u prijelaznom roku. Imena poput Krstanovića, Došena, Ušića, Erslana, Šanga i ostalih guraju ovu ekipu u sami vrh, iako konačni roster još uvijek nije poznat, ali ambicije kod njih postoje. Sa klupe će ih voditi Jakov Borčić, koji je ovu ekipu prije dvije godine uspješno vodio do plasmana u Prvu ligu, no sa konačnim plasmanom i procjenama ipak treba pričekati. Zašto? Jazine su i prošle sezone pred početak natjecanja bilje jedni od glavnih favorita, no nakon dobrog ulaska u sezonu, zimska pauza je učinila svoje, nekoliko je igrača napustilo Žutu podmornicu, nekoliko novih došlo, loše se ušlo u drugi dio prvenstva i podmornica je potonula i ostala bez doigravanja. Ista priča oko ambicija i igrača je i sada slična, a vidjet ćemo kako sezona bude odmicala hoće li Zadar dobiti priliku da u Premijer ligu pošalje još jedan svoj klub.

Zanimljivo je bilo i u klubovima sa područja Zagreba. Bosco, bivši premijerligaš je krenuo sa Teslom na klupi, no vrlo brzo zamijenio ga je Srđan Helbich, a uspostavljena je suradnja sa Cibonom pa je za očekivati koje ime iz njihovih redova, već su u pripremnim utkamicama igrali Paponja, Majcunić, Porobić, Branković i Rašić, dok bi Gnjidić također trebao zaigrati za Bosco,a pored toga dovedeni su provjereni igrači poput Marina Zrnića i Luke Kature. Ukoliko Bosco bude kompletan i sa ovakvim rosterom, šanse za vrh sigurno imaju. Drugi sugrađanin, Rudeš, je u svoje redove doveo također provjerene igrače kao što su Goran Fodor, Hrvoje Garafolić, Jure Rezo te Luka Šušak pa se i njih može očekivati u rasponu od sredine prema vrhu. Agrodalm, koji se spojio sa Cedevita junior klubom, se može očekivati u sredini tablice. Novi prvoligaš Sesvete nije previše mijenjao, njihova najveća snaga bi trebao biti Dario Papak, koji je nažalost zbog ozljede propustio dobar dio priprema, a novi igrači u klubu su Tušek, Filić i Vranješ i njihov će cilj biti prije svega očuvanje stečenog statusa. Zapruđe je prošle sezone vodilo bitku sa malim brojem raspoloživih igrača, pogotovo na gostovanjima, no i takvi su imali zadovoljavajuću sezonu. Garvanović, Gržinić, Stanić, Gašparac, Raič, Penić, Vrlika i pojačanje iz Zadra Benjamin Bučaj, ovu ekipu također guraju u gornji dio tablice i ukoliko budu kompletni, lišeni ozljeda, bit će tvrd orah svima, na svom terenu pogotovo. Samobor, kao posljednji koji je ušao u prvu ligu je u svoje redove doveo najzvučnije pojačanje, Luku Žorića i uz Zdravka Radulovića na klupi i starosjedioce u svlačionici će sigurno biti nezgodan protivnik svima.

Ribola Kaštela je u svoje redove vratila Šipića i Svalinu pa će biti velika opasnost svima, pogotovo na domaćem terenu i legitimni su kandidati za gornji dio tablice, u kojem bi se gotovo sigurno trebala pojaviti Pula, čiji trener Sandro Nicević ima kvalitetan kadar za nadolazeću sezonu i u Puli se prije svega nadaju doigravanju, a poslije što bude. Dubrovnik je prošle sezone ispao u polufinalu doigravanja, a ove sezone će sigurno htjeti ponoviti dobru prošlu sezonu, dok je teško nešto prognozirati za Universitas, koji će igrati ponovno sa juniroma Splita i ponekim članom starijeg brata sa Gripa. Omiš Čagalj u svojim redovima, kao i Sesvete, ima iskusnog Ivana Mimicu, oko kojeg se vrti cijela njihova igra, a cilj Omišana će sigurno biti očuvanje stečenog statusa prvoligaša.

Rapored 1. kola:

Dubrovnik-Ribola Kaštela, subota u 17

Bosco-Jazine Arbanasi, subota u 17

Pula 1981-Sesvete, subota u 18

Agrodalm-Zapruđe, subota u 19

Universitas-Rudeš, nedjelja u 16

Samobor-Omiš Čagalj Tours, nedjelja u 18 

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype