sportski sportski sportski sportski

KOD

Kreće rasplet Prve lige: četiri borca za play-off pozicije, peti čeka iz prikrajka, a na dnu posebna gužva

Prema rasporedu, ostalo je još šest kola Prve lige košarkaša, ali i nekoliko odgođenih utakmica.

Prva liga ponovno nudi neizvjesnost svog natjecanja. Prošla je sezona završena onako neslavno, a sada ćemo imati možda i najneizvjesniju sezonu do sada. Iako, osobno sam to govorio kroz gotovo sve sezone otkad je ovog natjecanja, no ove je sezone baš upečatljivo, kako na vrhu, tako i na dnu tablice.

Pogledat ćemo prvo, logično, prema vrhu. Poznato je da prve četiri momčadi igraju play-off nakon 22 odigrana kola, po sistemu prvi protiv četvrtog, drugi protiv trećeg, na dvije pobjede. Nakon toga pobjednici igraj utakođer na dvije pobjede, a konačni prvak direktno ide u Premijer ligu, dok bi poraženi finalist trebao odigrati dvije utakmice protiv pretposljednjeg premijer ligaša. Ukoliko HKS do kraja ove sezone, iz nekih razloga, ne promijeni sustav natjecanja za slijedeću sezonu. Svašta se trenutno priča, no idemo mi ovim redom i pravilnikom kako trenutno stoji.

CEDEVITA JUNIOR je šest kola prije kraja na vru sante leda, sa 31 bodom, tri više od prve pratnje, a to su JAZINE ARBANASI (28 bodova). RIBOLA KAŠTELA je trenutno treća sa 27 bodova, dok su četvrti i peti DINAMO ZAGREB i BOSCO, sa po 26 bodova, s tim da Dinamo ima utakmicu manje od Bosca.

Ako uzmemo u obzir da će Cedevita na kraju uzeti prvo mjesto, prava borba vodit će se do kraja za pozicije od drugog do četvrtog mjesta. U nastavku ćemo vam objasniti zašto će upravo Cedevita, trenutno neopterećena bodovima, krojiti poredak klubova ispod sebe.

Trenutno Jazine imaju najviše šanse za drugu poziciju, a gledajući njihov raspored do kraja regularnog dijela u kojem imaju domaće utakmice protiv slabijih protivnika poput Sesveta i Zapruđa i gostujuću kod Pule te bi im pobjede jamčile dobru poziciju. No, isto tako čekaju ih tri iznimno teške utakmice vani, a prva je već ovog vikenda kada gostuju kod Ribole, a još ih nakon toga čeka gostovanje kod Cedevite te u posljednjem kolu domaća utakmica protiv neugodnog Omiša. Sve u svemu, tri lakše i tri teške utakmice, iako možemo reći da će preostala kola za svih 12 ekipa biti iznimno teške i od velike važnosti te slobodno možemo reći da nigdje neće biti naglašenog favorita.

RASPORED:

Ribola Kaštela-Jazine Arbanasi

Jazine Arbanasi-Sesvete

Cedevita Junior-Jazine Arbanasi

Jazine Arbanasi-Sesvete

Pula 1981-Jazine Arbanasi

Jazine Arbanasi-Omiš Čagalj Tours

Trećeplasirani su trenutno košarkaši Ribole, koji za Zadranima zaostaju jedan bod. Već za vikend bi se pobjedom nad njima mogli izjednačiti na tablici, no onda ih u slijedećem kolu čeka još jedan derbi protiv Dinama u Zagrebu. Nakon toga slijede im nominalno lakše utakmice, protiv Samobora kod kuće te dva gostovanja kod Kvarnera i Sesveta. U posljednjem kolu čeka ih domaći susret protiv Cedevite. Biti će to sve, samo ne lake utakmice, s obzirom da se sve tri ekipe čupaju na dnu tablice kako bi očuvale prvoligaški status pa je sigurno da momčad Damira Rančića čeka težak posao do kraja regularnog dijela.

RASPORED:

Ribola Kaštela-Jazine Arbanasi

Dinamo Zagreb- Ribola Kaštela

Ribola Kaštela-Samobor

Kvarner-Ribola Kaštela

Sesvete-Ribola Kaštela

Ribola Kaštela-Cedevita Junior

Dinamo Zagreb se nalazi na četvrtom mjestu, sa utakmicom zaostatka za ostalima, čeka ih zaostali susret protiv Pule u gostima (3.3.). Dinamo je dobro gurao od prije par kola, no onda je u četiri utakmice upisao tri poraza i bitno si smanjio šanse za drugom pozicijom. I njihov je raspored prilično šaren, s tim da ako uhvate pobjedu u Puli, izjednačili bi se sa Jazinama te preskočili Ribolu, no između toga imaju dvije utakmice tako da je prilično neizvjesno bilo što prognozirati. Prvi redovni ispit imaju za vikend, kada idu u goste Samoboru, zatim imaju domaću utakmicu protiv direktnog konkurenta Ribole, a onda slijedi gostujuća utakmica protiv Sesveta. U posljednje tri utakmice prvo dočekuju Cedevitu, zatim gostuju kod Zapruđa i u posljednjem kolu im u goste stiže Pula. Uvjetno rečeno, lakšim protivnicima idu u goste, sve u Zagrebu i tu ne bi trebalo biti problema, no s obzirom na promjenjivu formu i aktualnu situaciju, svi scenariji su mogući.

RASPORED:

Samobor-Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb-Ribola Kaštela

Pula-Dinamo Zagreb

Sesvete-Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb-Cedevita Junior

Zapruđe-Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb-Pula

Bosco je trenutno na petom mjestu, sa svim odigranim utakmicama i istim brojem bodova kao i Dinamo (26). Težak zadatak držanja priključka kreće već ovog vikenda, gostovanjem kod Cedevite, eventualni popravni imat će doma protiv Zapruđa te gostovanjem u Puli. Slijede im tada dvije domaće utakmice protiv Omiša i Kvarnera te u posljednjem kolu gostovanje kod Dubrovnika. Ukoliko žele uhvatiti play-off, kiksevi nigdje nisu za njih dozvoljeni. Cedevita je poražena u Omišu, očito je da lijeka i za njih ima pa možemo već ovaj vikend u derbiju kola pravu borbu, koja će možda i dati odgovore na neka pitanja. Ostale utakmice Bosco jednostavno ne smije izgubiti…

RASPORED:

Cedevita-Bosco

Bosco-Zapruđe

Pula-Bosco

Bosco-Omiš

Bosco-Kvarner

Dubrovnik-Bosco

Kad pogledate rasporede gornjeg doma, shvatit ćete da će Cedevite itekako krojiti sudbinu klubova koji ganjaju play-off. Igraju sa sve četiri ekipe i tu će se puno toga iskristalizirati. Već ovog vikenda igraju CEDEVITA-BOSCO, onda je za dva tjedna derbi CEDEVITA-JAZINE, u 19.kolu novi derbi DINAMO ZAGREB-CEDEVITA, a u posljednjem kolu na rasporedu je utakmica RIBOLA KAŠTELA-CEDEVITA. Lu-dni-ca!

Realne šanse za hvatanjem play-off pozicije ima i Omiš Čagalj Tours, čak im i raspored ide na ruku s obzirom na nekoliko lakših protivnika (Zapruđe, Pula, Kvarner, Dubrovnik), no čekaju ih i dva teška gostovanja kod Bosca i Jazina. Ekipa Mladena Vuškovića, pogledom na imena u rosteru, zaslužuje veliki respekt, pogotovo nakon što su skinuli Cedevitu po prvi puta u sezoni, no da bi uhvatili play-off pozicije oni jednostavno nemaju pravo na kiks. Dobiti svih šest utakmica i čekati kiks nekog od četvorice koji su ispred njih. Ono što je činjenica i realno stanje, ta ekipa može ostvariti svih šest pobjeda. No, isto tako, u stanju je i kiksati tamo gdje se najmanje nada, ali pustit ćemo nagađanja i naklapanja…

Borba za ostanak u ligi mogla bi biti još dramatičnija od one za play-off. Trenutno su tri ekipe bodovno izjednačene na posljednje tri pozicije: Sesvete, Pula i Samobor. Sesvete jedine imaju sve odigrane utakmice, Samobor ima jednu odgođenu dok je Pula sa dvije odgođene utakmice, tako da je iznimno teško bilo što prognozirati. Kvarner je trenutno na 9.mjestu sa bodom viša od desetog Samobora, no daleko je to od komfora u kojem bi oni htjeli biti. Nekoliko je i međusobnih utakmica ovih protivnika, tako da je jedno sigurno: čeka nas super uzbudljiva završnica prvenstva.

Foto: KK Dinamo Zagreb

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype