sportski sportski sportski sportski

KOD

Kreće rasplet Prve lige: tko ispada uz Sesvete, a tko će u doigravanje?

Pred nama su posljednja dva kola regularnog dijela Prve lige.

Slijede 21. i 22. kolo regularnog dijela Prve lige, u kojima ćemo dobiti drugu momčad uz, Sesvete, koja ispada u Drugu ligu te konačne sudionike doigravanja.

Kada je u pitanju doigravanje, dvije su stvari sigurne:

1.Cedevita ulazi kao prvoplasirana

2.Cedevita i Dinamo su sigurni sudionici doigravanja

Jazine Arbanasi su trenuto na 3.mjestu sa 34 boda, dok je Ribola Kaštela 4. sa 33 boda, dok je Bosco na 5.mjestu sa 32 boda.

Dinamo Zagreb trenutno ima najveće šanse za drugim mjestom, s obzirom i na raspored, jer ih čekaju utakmice sa ekipama iz donjeg doma, no i Zapruđe i Pula se bore za ostanak pa će to biti sve, samo ne lake utakmice. Ukoliko pobjede već ovu subotu Zapruđe, sigurno su drugi, s obzirom da ih u tom slučaju mogu stići samo Jazine, no u međusobnom omjeru sa njima su na +3 (67:62, 80:82). U slučaju da izgube oba susreta, što nije previše realno, a Jazine ostvare dvije pobjede, mlada ekipa iz Zadra bi skočila na drugo mjesto, a Dinamo pao na treće. Ribola ga može stići samo bodovno, no u međusobnom omjeru, Dinamo je uvjerljiv (dvije pobjede, +38).

Jazine ovaj vikend čeka teška utakmica u Puli, koja se čupa sa dna tablice. Ukoliko se Jazine iz Pule vrate sa dva boda, sigurno su treći, taman da i u posljednjem kolu kiksaju, jer ih samo stići u tom slučaju može Ribola, no sa njima imaju bolju koš razliku +6 (86:73, 71:78). Zadrani imaju i crniji scenarij od ovog. U slučaju oba poraza, a Bosco ostvari dvije pobjede, Bosco će ih preskočiti jer bi u tom slučaju obje ekipe imale 36 bodova, no Bosco je na +11 u dvije međusobne utakmice. Mogu ih preskočiti u tom slučaju i Ribola, no ona mora slaviti i u Sesvetama, ali u protiv Cedevite.

Ribola za vikend gostuje kod Sesveta i nasušno joj je potrebna pobjeda, s obzirom da posljednje kolo dočekuju Cedevitu, gdje teško mogu do bodova. Težak je zadatak pred Rančićevim momcima jer pritisak je velik, dok oba njihova protivnika svoje situacije već imaju riješene, Sesvete su već ispale, Cedevita je sigurna pa će biti izuzetno zanimljivo vidjeti kako će momčad reagirati u ovoj situaciji. Ukoliko u subotu uzmu dva boda u Sesvetama, blizu su potvrde doigravanja, jer realno imaju male šanse protiv Cedevite posljednje kolo. No, onda će čekati rasplet Boscove situacije, koji ovaj vikend dočekuje neopterećeni Kvarner, dok u posljednjem kolu gostuje kod Dubrovnika, koji je također riješio situaciju oko ostanka.

Bosco je u zanimljivoj situaciji. Koliko je ovisan sam o sebi, toliko je i ovisan i o drugim kiksevima. Oni ovo kolo dočekuju Kvarner, vjerojatno računaju na pobjedu, koja bi ih pred posljednje kolo stavila u poziciju da eventualnim slavljem u Dubrovniku, a porazom Ribole od Cedevite dohvate 4. mjesto u doigravanju. Tako da mu niti dvije pobjede ne jamče ništa, iako u tom slučaju moraju čekati kiks Ribole. Ukoliko bi se dočepali dvije pobjede, a Jazine primjerice upisale dva poraza, ove bi se dvije ekipe izjednačile bodovno i tada bi Bosco bio bolji jer ima +11 u međusobnom omjeru, no za njih je realnije očekivati poraz Ribole od Cedevite te njihovu pobjedu u Dubrovniku.

U slučaju istog broja bodova Dinama i Jazina, Dinamo je u predosti (67:62, 80:82), +3 za Dinamo

U slučaju istog broja bodova Jazina i Ribole, Jazine su u prednosti (86:73, 71:78), +6 za Jazine

Što se tiče borbe za ostanak, tu je također dosta toga otvoreno.

Sigurno je samo jedno:

Sesvete su već drugoligaš.

Od trojca pri dnu, najbolje trenutno stoji Samobor koji ima bod više od Zapruđa i Pule. Što nas čeka do kraja?

Ovog vikenda, Samobor gostuje kod Cedevite gdje će teško do bodova, dok Zapruđe dočekuje Dinamo, a Pula Jazine, gdje obje gostujuće momčadi igraju za što bolje mjesto u doigravanju. Ukoliko bi favoriti ovdje slavili, situacija na dnu pred posljednje kolo bi izgledala ovako:

9.Samobor 27

10.Pula 26

11.Zapruđe 26

Posljednje kolo donosi upravo derbi i možda odlučujuću utakmicu Samobor-Zapruđe, dok Pula u posljednjem kolu gostuje kod Dinama, gdje teško da može računati na bodove. Puljani su možda i u najtežoj situacji s obzirom na protivnike sa kojima igraju.

Ukoliko bi Puljani izgubili obje utakmice, ostali bi na 27 bodova i u tom bi se trenutku izjednačili sa Samoborom, no upravo će susret Samobor-Zapruđe dati drugog putnika u Drugu ligu. Pobjedom Samobora, Zapruđe i Pula bi imali 27 bodova, no u međusobnom omjeru Zapruđe je u boljoj koš razlici, slavili su 86:71, dok je Pula u drugom susretu bila bolja samo 99:91. Slavljem Zapruđa kod Samobora, Pula ispada i definitivno.

U prenesenom značenju, Pula mora dobiti barem jednu od dvije utakmice, Zapruđe ne, inače momčad Sandra Nicevića napušta Prvu ligu. Ukoliko se dogodi trokut ove tri ekipe sa istim brojem bodova (28) Pula je ponovno najlošija jer ima dva poraza od Samobora te jedan od Zapruđa.

Čekamo rasplete…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype