KOD

Kristijan Krajina: “Nazor i ja nismo kliknuli, ali zato imam sve u Rigi, minute i priliku da igram”

Razgovarali smo sa Kristijanom Krajinom, koji više nego uspješno igra u Latviji za Rigu.

Kristijan Krajina je ovo ljeto dres Zadra zamijenio za onaj VEF Rige, ponajboljeg kluba u Latviji. Nakon tri sezone na Višnjiku, promjena trenera, ozljeda i grijanja klupe, ovo je ljeto došlo vrijeme za rastanak, a evo već nakon par mjeseci se odlazak u Latviju pokazao kao pun pogodak. Krajina je do ozljede čak i dogurao do reprezentativnog spiska, a sada kada se potpuno oporavio od te ozljede, pruža odlične igre koje su ga i dovele do tog statusa i kojima je uveseljavao navijače Zadra. Kako to biva sa profesionalnim košarkašima, nikada ne znaš gdje će te put odvesti, a on se trenutn odlično snalazi u Latviji pa smo odlučili ispitati “teren” i kako se snašao tamo.

Kristijane, prošlo je sad već nekoliko mjeseci kako si postao član Rige. Kakvi su prvi dojmovi o klubu, gradu?

Prošlo je sada tri i pol mjeseca otkad sam došao u Rigu. Prvi dojmovi su svi pozitivni. Grad je jako lijep, uredan, čist, sa prekrasnim zgradama u secesijskom stilu arhitekture. Klub je dobar, ima bogatu povijest, a ciljevi su im uvijek osvajanje prvenstava i takav je mentalitet, pobjednički. Ono što mi se svidjelo na prvu je da se profesionalizam osjeti sa svih strana, od Uprave pa do igrača.

Kako je uopće došlo do kontakta sa Rigom?

“Do kontakta s Rigom je došlo preko mog agenta Zvonimira Ridla, koji je u suradnji sa drugim agentima uspostavio kontakt, pregovarao i na kraju završio odličan posao, za obojicu.”

Fazu prilagodbe si vrlo dobro podnio, vidi se to po tvojoj statistici. Uostalom, dijelite prvo mjesto na na tablici sa ekipom Ogre i omjerom 9/0. Ambicije su one najviše, naslov prvaka?

“Da, dobro sam ušao u sezonu, brzo sam se povezao sa suigračima i trenerom i tu mogu biti zadovoljan. Ambicije su osvajanje obje lige, i latvijsko-estonske i latvijske. Zasada smo na 9-0 omjeru, drugi iza Ogrea ali oni imaju utakmicu više u odnosu na nas.”

Moramo se dotaknuti i tvoje statistike. Ide ti odlično. Prvi si strijelac ekipe sa 16.1 poenom u prosjeku i prvi skakač sa 7 skokova u prosjeku. Jesi li zadovoljan i jesi li očekivao ovako dobar početak?

“Hvala vam. Ide mi dosta dobro da. Želio sam samo da dobijem priliku da igram značajnije minute te povjerenje i mislim da za sada to dobro koristim, a samim time dolazi i statistika, koja je eto trenutno jako dobra.”

Jednu si utakmicu, prije tri kola, odigrao briljantno. 30 poena, uz odličan šut 13/17, 6 skokova, 2 asistencije, za konačnu valorizaciju 33….

“Je, bila je to do sada moja najbolja utakmica, otvorilo se od početka te sam uz pomoć suigrača na kraju imao odlične brojke. No, bilo je još nekih dobrih utakmica u kolima poslije i mogu reći stvarno da sam zadovoljan, nadam se da će se tako i nastaviti…”

Kako Riga gura u Europi?

“U Europi ne stojimo dobro koliko bi željeli nažalost, na omjeru smo 1-5, ali to po mome mišljenju ne pokazuje naše pravo lice..

Bilo je utakmica koje ste malo sami “zabrljali”…

Pa da, u nekima smo imali pobjedu maltene u svojim rukama, no vlastitim greškama smo protivnicima dali sve na pladnju i na kraju izgubili.”

Gledajući tvoje brojke i statistiku u Rigi, u Hrvatskoj bi odmah rekli: A Zadru nije valja! Znaš kako to ide, uvijek je lako biti general poslije bitke. Kakav je bio rastanak sa Zadrom?

“Ne bih neku veliku značajnost htio stavljati na rastanak sa Zadrom, igrao sam tri godine tamo i uživao većinu vremena.”

Je li ti žao što si bio primoran otići?

“Ne bih rekao da sam bio primoran otići, to zvuči kao da su me otjerali prije vremena, ovo ljeto mi je ugovor istekao i bio sam slobodan igrač. Iz kluba me nisu kontaktirali oko novog ugovora, a ja sam se htio okušati u novoj sredini i otišao sam za Latviju.”

Nakon odlične sezone pod Naglićem, imao si malih problema sa ozljedom, no ostao je dojam da te Nazor nije koristio previše, tj. možda iz mog skromnog kutka, nije te znao iskoristiti?

“Nakon sezone pod Naglićem došlo je do nekih promjena u klubu. Ja sam igrao pod ozlijedom većinu sezone, dok nisam pauzirao mjesec dana. Što se trenera Nazora tiče, jednostavno nismo našli zajedničku valnu duljinu, niti na samom terenu, a niti van njega, nije bilo onog nekog klika između nas.”

Bili ste super klapa pod Naglićem, atmosfera je bila u ekipi odlična, odnos sa navijačima korektan, no nije bilo previše sluha od strane uprave i sve se to na neki način raspalo, doveden je novi trener, neki novi igrači, a na kraju je Zadar ostao bez ičega. Jedva ostao u ABA ligi, ispao u polufinalu domaćeg prvenstva, jedna razočaravajuća sezona za sve.

“Ma ja najradije ne bih komentirao strateške poteze i odluke KK Zadra i svih ljudi koji su vezani za klub, to je njihov posao, ne moj.”

Podvući ću jednu paralelu sa nogometom. Iz mog nekog kutka gledanja i praćenja svega, stekao sam dojam, no ti ćeš mi kao igrač preciznije odgovoriti, da je igranje u Zadru kao nogomet u Hajduku: pritisak je velik?! Ili se varam?

“Ja ne pratim nogomet, ne znam kako je igrati za Hajduk, to vjerojatno znaju samo oni koji zapravo i igraju za Hajduk pa ti tu ne mogu reći nešto više o tome, hehe. Što se Zadra tiče i navijača, jedini pritisak je taj da daješ kao igrač sve od sebe svaku utakmicu i da igraš sa srcem.”

Pratiš li još uvijek što se događa? U ABA ligi tvoja je bivša ekipa na nuli sa pobjedama, u domaćem prvenstvu se gura dobro, Zadar je drugi.

“Pratim naravno. U domaćoj ligi su top dvije ekipe, Cibona i Zadar, kako se i očekuje, a u ABA ligi nisu dobro počeli i uz težak raspored to trenutno izgleda kako izgleda, nažalost. Sada su dobili Cedevitu kući, prva pobjeda je tu i nadam se da će nastaviti na tome tragu.”

I za kraj sam ti ostavio pitanje o jednoj usporebi. Igrao si u Hrvatskoj, sada si u Latviji. Možeš li povući neku paralelu sa jačinom lige, uvjetima u klubovima, ulaganja…

“Ja bih rekao da je latvijsko estonska liga jača, jer ima 4-5 klubova koji igraju Europu i VTB ligu. Ostali timovi su po jačini recimo srednji gornji dio Premijer lige u Hrvatskoj. O ulaganjima ne znam baš puno, ali uvjeti i ovo što sam do sada vidio i doživo je na prilično visokoj razini, kako bi se reklo ne fali ničega.”

Želimo ti Kristijane puno sreće i zdravlja u nastavku sezone, još puno dobrih utakmica i hvala ti što si našao vremena javiti nam se…

“Hvala vama što ste me kontaktirali i puno pozdrava svim vašim čitateljima i svima na portalu.”

Sretno Kiki…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype