Kvalifikacijski retrovizor: (Ne)Očekivani ishod, dominacija Mladosti, sjajni Vito Kučić i povratak prvoligaške košarke u Pulu

Donosimo pregled kvalifikacijskog turnira za popunu Prve lige.

Jučerašnjim utakmicama u Đakovu je završen još jedan kvalifikacijski turnir za popunu Prve lige za slijedeću sezonu, 2022./2023. Pravo plasmana u viši rang su ostvarili HAKK Mladost iz Zagreba te KK Stoja iz Pule.

Prije početka turnira Stoja i Diadora su slovile kao prvi favoriti, no neki su tu vidjeli i Mladost, eventualno i domaćina Đakovo, no sve su tu mogla biti samo nekakva naklapanja ili osobni stavovi. Primjerice, rijetki su vidjeli Mladost kao momčad koja će sa lakoćom odraditi ovaj turnir, no kada se gleda sastav u kojem su došli u Đakovo, onda ovi rezultati ne bi trebali biti iznenađenje. Kada su se u sastavu ekipe pojavili Vito Kučić te Renato Serdarušić, već prvotimci premijerligaša Cedevite Junior, onda je bilo jasno da ova momčad ima kapacitet za Prvu ligu.

Iz današnje perspektive, turnir je zadovoljio dosta apetita. Može se reći da je gotovo svih deset utakmica bilo lijepo za gledat, većina njih rezultatski neizvjesna i uzbudljiva, što je moglo i zadovoljiti velik broj gledatelja svaki dan. Posebno je bilo zanimljivo posljednjeg dana, kada su obje utakmice bile rezultatski značajne. Diadori je trebala pobjeda protiv Mladosti, koja je dan prije već osigurala plasman u Prvu ligu, a ništa manje nije bila uzbudljiva i druga utakmica, između Đakova i Stoje, koja je odlučivala o drugom putniku.

Diadora je na dan utakmice(???), točnije dva sata prije njenog početka, saznala da su joj dva igrača te prvi trener suspendirani te ju ne mogu igrati, na temelju prijave sudaca sa utakmice u petak(???), koji su smatrali da je trojac iz Zadra pretjerao u komentiranju suđenja. Ostaje upitnik zašto se sa odlukom, a onda i obavijesti momčadi iz Zadra, čekalo cijeli jedan dan i to im se onda proslijedilo dva sata prije utakmice. No, to nije pitanje za nas. Takvi su razgiranoj i neopterećenoj Mladosti parirali gotovo do samog kraja, bez obzira što je momčad iz Zagreba kontrolirala rezultat, na krilima super raspoloženog Vite Kučića, koji je utakmicu završio sa čak 42 poena i pokazao svu raskoš talenta. Ipak, nisu uspjeli doći do pobjede i tim su porazom ispali iz svih kombinacija, neovisno o rezultatu druge utakmice.

U njoj je Stoja dominirala od početka nad Đakovom, iako je domaćin stalno bio prisutan, a i smio si je dozvoliti poraz od 7 razlike. Gosti iz Pule imali su na poluvremenu +12 i kontrolu nad utakmicom, Đakovo se malo primaklo krajem treće četvrtine pa su kontrolirali dozvoljeni poraz. Ipak, u završnici utakmice nisu uspjeli sačuvati dozvoljeni minus, Stoja je iskoristila nesmotrenost domaćih igrača i uspjela dvicom i sa nekoliko slobodnih bacanja doći do toliko željene pobjede koja ih je odvela u Prvu ligu.

Generalno gledajući, Mladost je odradila vraški dobar posao, rekao sam, koji je malo tko očekivao. Da, dobio sam i ja nekoliko poziva vezano za samu najavu prije turnira, gdje ih nisam spomenuo kao prve favorite, no upitnik za njih mi je bio sastav koji će doputovati u Đakovo. Ipak, nešto kasnije od pisanja najave, dobio sam informacije o sastavima koje su odmah i meni promijenile sliku turnira. To se na kraju i potvrdilo, kako sam ranije rekao, Vito Kučić je bio očita prevaga u gotovo svim utakmicama, posebno ovog jučerašnjoj protiv Diadore. Zagrepčani su upisali sve četiri pobjede, sa koš razlikom +119 i pokazali priličnu dominaciju. I prije turnira bilo je jasno da će oni biti u velikoj prednosti nad ostatkom ekipa u fizičkoj pripremi. Dok ostatak društva koji se pojavio u Đakovu trenira eventualno tri puta tjedno, svi igrači Mladosti sigurno provode dva treninga dnevno, a to su i pokazali kroz sve četiri utakmice.

Stoja je primjerice u turnir krenula sa 0/2 nakon prve dvije utakmice i rijetki su ih vidjeli na kraju kao putnike u Prvu ligu. Ipak, u slijedeće dvije utakmice su pobjedili Podravac te Đakovo u direktnoj odluci i tako se ipak uspjeli dočepati Prve lige i tako opravdati očekivanja, ali i ambicije koje su “gurali” od početka sezone.

Domaćin Đakovo je, gledajući danas, propustio veliku priliku domoći se ponovno Prve lige. Imali su nakon prva dva dana 2/0 (Podravac, Diadora), ali onda su upisali uvjerljiv poraz od Mladost i u toj spomenutoj jučerašnjoj utakmici poraz od Stoje, gdje su ostali “kratki” za šest poena. Diadora je također imala nakon prve dvije utakmice 2/0 i lijepu priliku, da kao i Stoja, potvrdi očekivanja od sezone, ali su prvo kiksali protiv Đakova, a onda i protiv Mladosti pa možemo reći da su obje ekipe prokockale odličan ulazak u turnir.

Podravac iz Virja se nije uspio dočepati niti jedne pobjede, iako dojam koji su ostavili nije bio tako loš, no kratka rotacija i neiskustvo mlađih igrača, bili su presudan faktor za četiri poraza.

Konačna tablica:

Kada sve zbrojimo, naslov koji smo napisali ima smisla. (Ne)očekivana dominacija Mladosti i potpuni preokret Stoje, su obilježili turnir, kojeg je također obilježio i sjajni mladi playmaker Mladosti i Cedevite Junior, Vito Kučić, koji je baš dominirao u sve četiri utakmice i donosio razliku na terenu.

Pogledajte samo brojke:

vs Stoja: 31 poen (10/19 šut), 3 skoka, 5 asista, 2 ukradene-valorizacija 26

vs Podravac: 29 poena (9/17 šut), 5 asista, 5 ukradenih-valorizacija 28

vs Đakovo: 10 poena (5/8 šut), 1 skok, 1 asist, 1 ukradena-valorizacija 8

vs Diadora: 42 poena (12/22 šut), 9 skokova, 3 asista, 2 ukradene-valorizacija 42

Prosjek: 28 poena, 3,5 skoka, 3,5 asistencija, 2,5 ukradene lopte

ULAZE MLADOST I STOJA, ISPADAJU MEDVEŠČAK I AMFORA

Ono što je poznato kada je u pitanju Prva liga za slijedeću sezonu je to da iz nje ispadaju dvije ekipe koje su na prošlim kvalifikacijama uspjele ući u Prvu ligu. Medveščak iz Zagreba te Amfora iz Makarske, a u njoj će slijedeće sezone igrati Mladost iz Zagreba te Stoja iz Pule.

Čestitamo pobjednicima, ali i svim akterima ove priče sa Istoka, proteklih pet dana i želimo puno sreće i uspjeha u slijedećoj sezoni.

Kapetan KK Mladosti Renato Serdarušić i povjerenik HT Premijer lige Dražen Orešković

KK Mladost Zagreb
KK Stoja Pula
KK Diadora Zadar
KK Đakovo
KK Podravac Virje

Foto: Miro Šola

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype