sportski sportski sportski sportski

KOD

Marin Rozić: “Lovro Gnjidić je igrač Cibone, tako će ostati i slijedeće sezone, nema govora o odlasku”

Razgovarali smo sa sportskim direktorom Cibone, Marinom Rozićem.

Nekoliko je aktualnih tema koje su nas natjerale da nazovemo sportskog direktora Cibone, Marina Rozića, kako bi nam dao odgovore na neka opća, ali i aktualna pitanja oko Cibone. ABA liga je došla kraju za Cibonu i naša ostala dva kluba, aktualni su i medijski napisi oko nastavka karijere Lovre Gnjidića te budućnost kluba bile su teme ovog razgovora.

Marine, idemo prvo na ono što je gotovo, a to je ABA liga. Cibona je na kraju uhvatila 10 pobjeda, dva kola prije kraja protiv Cedevite pobjedom izbjegla dodatne kvalifikacije, a sezonu završila pobjedom u Čačku. Kakvi su dojmovi?

“Sigurno je da smo zadovoljni konačnim ishodom. S obzirom na neke okolnosti koje su nas snašle, što objektivne, što subjektivne pa i ta promjena trenera, možemo sezonu ocijeniti zadovoljavajućom. Možda u renomeu Cibone nije da se zadovoljava 9.mjestom, no kako smo dali puno prilike mladima, kojima je trebalo vremena da se prilagode na novo okruženje i da smo nešto mijenjali i tijekom sezone, moramo biti zadovoljni. Također, ekipe koje su u vrhu ove lige imaju puno veće budžete od Cibone i tu sigurno postoji određena razlika i u kvaliteti koju oni imaju.”

Ipak, dolaskom novog trenera Cibona je i protiv takvih ekipa bila ravnopravna…

“To je sigurno još jedan podatak koji pokazuje da smo pogodili njegovim dovođenjem, da su neki igrači proigrali pod njegovim vodstvom, da se promijenio koncept igre i da je to nakon nekog vremena dalo rezultata. Mi smo protiv jedne Budućnosti bili na jednu-dvije lopte, sjetite se da je sudačka ekspertiza pokazala da je na toj utakmici bilo oko 35 spornih odluka, sjetite se da smo dobili Cedevitu, zatim i Partizan u gostima, da smo se dobro nosili sa Igokeom…tako da smo pokazali u tim utakmicama da ova momčad itekako ima i snage i moći, ali i kvalitete da igra sa svima. Svakako želim naglasiti ono na što smo posebno ponosni, da je Cibona ovaj rezultat postigla isključivo sa našim igračima iz Hrvatske te da su neke od tih pobjeda izvukli upravo naši mladi igrači.”

Kada se sve zbroji i oduzme, Cibona je na kraju sezone najuspješniji klub iz Hrvatske u ABA ligi ove sezone, sa 10 pobjeda.

“To je sigurno jedna činjenica koja nas posebno veseli i na koju smo ponosni.”

Neki su igrači posebno dobro reagirali dolaskom novog trenera, prije svega Krešo Radovčić i Lovro Gnjidić

“To je više nego očito. Dogodila se ta ozljeda Reynoldsa, koja je možda njima otvorila još više prilike i izbacila ih na površinu, no to su stvari koje se događaju i mislim da nema smisla tražiti kruha preko pogače i pričati o njihovom bljesku samo jer je netko bio ozlijeđen. Obojica su mladi, kvalitetni i sigurno je da je i njima trebao određeni period da se prilagode na neke nove zahtjeve, a na kraju krajeva i ono što sam rekao, potpuno novi koncept igre. Kada je to sve sjelo na svoje, vidjeli ste njihove igre i prezentacije.”

Brojke Roka Prkačina više nisu iznenađenje za nikoga, kapetan je u iščekivanju NBA Drafta…

“Roko je i u ovoj sezoni pokazao napredak, u gotovo svim segmentima igre, što je sigurno odjeknulo i u košarkaškom svijetu, gdje je on već debelo podcrtan u skautskim bilježnicama. Mislim da je i on pod novim trenerom pokazao neke nove stvari, podebljao neki svoj arsenal oružja i postao još bolji te puno sigurniji igrač u nekim stvarima. Što se tiče Drafta i njegove budućnosti, teško mi je o tome pričati. Mi smo svjesni da smo u nekim stvarima oko Roka limitirani, da za njega postoji velik interes, da tu postoji i klauzula u ugovoru oko odštete i jednostavno na neke stvari ne možemo utjecati. Naravno da se nadamo da će i slijedeće sezone biti sa nama, da gradimo ekipu oko njega, no ako i do toga ne dođe te on ode u NBA ligu, mi ćemo biti prvi koji ćemo mu poželjeti svu sreću svijeta.”

Sve to dovodi nas do zaključka, iako to nije novost, da Cibona ima nekoliko dragulja u svojim redovima.

“Mi smo ove godine u ekipi imali šestoricu mladih igrača, spojenu sa nekoliko starijih i iskusnijih igrača, što se pokazalo kao dobra kombinacija. Znali smo i da će biti njihovih oscilacija u igri, što je u njihovim godinama normalno, no to je proces sazrijevanja koji svi skupa moramo proći. Vjerujte da imamo jako puno upita za njih od strane klubova i određeni interes postoji za puno njih i to je sigurno pokazatelj da svi skupa dobro radimo.”

Kad si već spomenuo traženu robu, posljednjih dana bilo je medijskih napisa oko Lovre Gnjidića, kojeg se spominjalo u kontekstu odlaska u Mornar iz Bara. Što nam imaš reći po tom pitanju? Navijače Cibone to pitanje sigurno najviše zanima.

“Puno je tu bilo nerealnih priča i napisa, a jedina prava istina je slijedeća: Lovro Gnjidić ostaje u Ciboni i slijedeće sezone! On ima važeći ugovor sa nama, Cibona računa na njega i mi njega vidimo u momčadi i za slijedeću sezonu. Nije tajna da postoji interes klubova za njega, kao i za neke naše druge mlade igrače, no ponavljam, u njegovom slučaju je jedina istina ta da on ostaje u Ciboni. Lovro se nalazi u svim našim i trenerovim planovima, a i činjenica je da nas je svojim dobrim igrama u posljednje vrijeme natjerao da revidiramo njegov ugovor, što će se uskoro i dogoditi .”

Situacija koju je Cibona imala ove sezone, sa puno mladih igrača koji dobivaju priliku, nije u prošlosti bila baš prisutna…

“Mi smo se u ljeto odlučili na taj korak. Doveli Radovčića, Nakića i Drežnjaka, tu su već bili Prkačin, Branković i Gnjidić, neki su priključeni prije, neki kasnije, ali svi su oni bili u našim planovima ove sezone. Neki su vraćeni sa posudbe, mislim tu na Brankovića koji je imao vrlo dobru polusezonu u Furniru i od njega očekujemo u budućnosti da pokaže sav svoj potencijal. Nakić i Drežnjak su također dali velik obol rezultatima Cibone, ne treba tu uvijek gledati samo statistiku, ima tu puno drugih stvari koje se ne vide na papiru, ali vidi ih trener, što je najbitnije. U ovoj završnoj fazi sezone priključeni su i Lukša Buljević i Vito Vujović, koji su već i dobili priliku u nekim utakmicama. Moram reći da u posljednje vrijeme, baš zbog te prilike koju dajemo mladim igračima, imamo jako puno poziva agenata i roditelja koji žele svoje igrače i djecu dovesti u Cibonu i to je ono što nas veseli, da je velika većina prepoznala ono što radimo.”

Osim mladih koji su iskočili, Marin je za kraj razgovora htio pohvaliti i one starije igrače koji su dio ove Cibone…

“Svakako moram pohvaliti naš trojac starijih igrača koji su trenutno tu, Novačića, Planinića i Marića, koji su trenerova produžena ruka, kako na terenu, tako i u svlačionici. Njihova uloga je, pored one na terenu, bila ta da “drže svlačionicu”, da te mlade igrače na neki način i odgoje te im pomognu u sazrijevanju i privikavanju na Cibonu. Karakter koji ekipa ima je također njihova zasluga, a skidam im i kapu za neke trenutke kada su možda i manje igrali i zbog toga nije bilo nikakvih problema sa njihove strane, a sve da bi mlađi dobili priliku.”

Hvala Marine i sretno Ciboni u nastavku sezone…

Foto: KK Cibona

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype